Într-o decizie pronunţată pe 22 mai, Judecătoria Cluj-Napoca îl achită pe Dan Mucichescu, judecat pentru abuz în serviciu, şi respinge acţiunea civilă a lui Alexa Vaida. Dan Paul Mucichescu a fost acuzat că ar fi falsificat o expertiză de la medicină legală pentru a-i favoriza pe doi poliţişti care l-au bătut ”din greşeală” în plină stradă pe Alexa. După ce a ascultat şi mărturiile specialiştilor, judecătorul Lucian Buta a decis că Mucichescu este nevinovat.
Paul Mucichescu, medic legist din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fiind acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca că i-ar fi favorizat pe poliţiştii Podea Otniel şi Mora Daniel şi că de la dosarul medical au dispărut radiografii concludente în aflarea adevărului. Paul Mucichescu este cel care a efectuat prima expertiză, din care reieşea că îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie Alexa Vaida în urma bătăii primite de la Podea şi Mora nu ar fi depăşit o săptămână. Intraţi în posesia acestui raport, procurorii s-au autosesizat, medicul Mucichescu alegându-se cu dosar penal pentru abuz în serviciu.
Rapoarte de expertiză în serie
Atunci când a fost chemat să se pronunţe asupra leziunilor suferite de Vaida ALexa în urma bătăii primite de la poliţişti, Paul Mucichescu a folosit analizele de la Centrul de Diagnostic şi Tratament, fosta Policlinică, de pe strada Moţilor, unde Vaida a făcut o radiografie la umăr. Neavând competenţe pentru interpretarea unei asemenea analize, a dat mai departe radiografia către Silviu Sfrângeu, de la Clinica de Radiologie, cu rugămintea de a oferi o interpretare. Însă această radiografie nu avea nici nume, nici dată şi nici un număr de identificare. Concluzia medicului a fost că fractura este mai veche decât data la care a avut loc agresiunea, lucru pe care l-a precizat în interpretarea dată colegului său de la medicină legală.
Paul Mucichescu a preluat această concluzie în raportul de expertiză, unde preciza şi faptul că leziunile suferite au necesitat în total 4-5 zile de îngrijiri medicale. Procurorii au constatat că datele raportului de expertiză intră în contradicţie cu alte date medicale aflate la dosarul cauzei, şi anume cu certificatul medico-legal al pacientului emis la câteva zile după agresiune, foaia de observaţie a pacientului de la Clinica de Neurologie, buletinul de analize medicale de la UPU, unde bărbatul a mers a doua zi după ce a fost bătut de cei doi poliţişti.
Nu puşcă probele
Toate aceste acte medicale atestau că la acea dată persoana consultată prezenta o fractură completă a claviculei drepte, pe lângă alte leziuni, şi a avut nevoie de 35-40 de zile de îngrijiri medicale. Ulterior, expertiza Institutului de Medicina Legala (IML) ”Mina Minovici” a confirmat că victima a fost lovita în 13 aprilie 2010, chiar la data când a fost înregistrat incidentul cu cei doi poliţişti.
“În dosarul 2067/33/2010 şi-a încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu şi a făcut afirmaţii mincinoase în cuprinsul raportului de expertiză raportat la împrejurările esenţiale cu privire la care a fost întrebat”, arată procurorii care au cercetat cazul, conform surselor judiciare.
Motanul miorlăie lugubru
Faptele care au dus la cercetarea penală a poliţiştilor care ar fi fost favorizaţi de medicul Mucichescu, Podea Otniel şi Mora Daniel, s-au petrecut pe 13 aprilie 2010, în timpul unei acţiuni comune a poliţiştilor din Dej şi a BCCO, pentru combaterea traficului de persoane. Alexa Vaida se afla în apropiere de locuinţa sa, căutându-şi motanul ieşit din curte. Cei doi poliţişti l-au observat pe Vaida Alexa şi au considerat că acesta ar fi suspect, având în vedere ora târzie şi faptul că acel bărbat nu făcea nicio activitate precisă, stătea pur şi simplu. Unul dintre poliţişti i-a cerut cartea de identitate. Vaida i-a răspuns că nu are buletinul la el, dar este gata să îşi trimită soţia să îl aducă. În acel moment, Podea Otniel l-a apucat de încheietura mâinii şi i-a spus să urce în maşină, trăgându-l de mână pentru a-l sili. Cum Vaida nu s-a lăsat tras, tânărul l-a lovit cu piciorul în fluierul piciorului.
Şoferul maşinii, Mora Daniel, nu a stat nici el degeaba. A ieşit din maşină şi, după ce l-a înjurat, l-a lovit cu brutalitate în zona cefei cu pumnul pe Vaida. Victima a căzut în genunchi între cei doi şi aceştia au continuat să-i aplice lovituri repetate cu picioarele, iar Podea l-a călcat pe ceafă. Vaida a strigat după ajutor, fiind auzit de soţie. Aceasta a venit în ajutorul soţului şi cei doi poliţişti nu au avut nicio ezitare să o lovească. Abia după ce a fost dus cu duba la sediul Poliţiei din Dej şi după ce a leşinat într-unul dintre birouri, poliţiştii au chemat ambulanţa, care l-a găsit într-o stare foarte gravă.
Soluţia instanţei:
Tip solutie: Achitare
Solutia pe scurt: In baza art. 396 al 5 C.p.p. rap. la art. 16 lit. b C.p.p. achita inculpatul MUCICHESCU PAUL DAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev de art 246 Cp 1969 cu aplic art 5 Cp şi a infracţiunii prev de art 260 al 1 Cp 1969 cu aplic art 5 Cp. Respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Vaida Alexa Radu. In baza art. 275 al. 3 C.pr.pen cheltuielile judiciare rămân in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Document: Hotărâre 694/2015 22.05.2015
Pentru ce a fost trimis în judecată medicul
Art. 246 – Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art. 260 – Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.