Mafia cărnii din Cluj a fost trimisă în judecată având drept cap de afiş pe patronii societăţii Michelangelo, care pe lângă că făceau evaziune fiscală la modul grosolan, puneau pe mesele românilor carne stricată. Curticiu Bogdan Radu, patron al societăţii Michelangelo, este trimis în judecată pentru 263 de acte de evaziune fiscală şi spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat, dar şi de comercializarea de produse alterate.
Limbajul lui Curticiu Bogdan Radu, aflat în prezent sub control judiciar, era unul mai mult decât licenţios cu şefii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj. Mai ales că aceşti şefi îi ajutaseră anterior să eludeze prevederile legilor. Este şi cazul unei discuţii purtată de inculpatul Curticiu Bogdan cu inculpatul Ghîţ Ionel, şef în cadrul DSV Cluj, chiar în ziua în care procurorii au descins la sediul Michelangelo. Ghiţ Ionel este trimis în judecată pentru abuz în serviciu (13 acte materiale), fals intelectual (12 acte materiale) şi complicitate la comercializarea de produse alterate. Gazeta de Cluj vă prezintă stenograme din dosarul Mafia Cărnii pentru a vă arăta felul cum se desfăşurau ”afacerile” cu carne la Cluj.
Coordona carnea stricată din magazine
”Inculpatul Curticiu Bogdan Radu a fost persoana care s-a ocupat şi de coordonarea magazinelor de desfacere deţinute de SC Michelangelo, astfel că acesta, în dorinţa de a-şi maximiza profiturile a dispus în mod frecvent cu privire la punerea de circulaţie a unor produse alterate, modificarea termenelor de valabilitate, pentru a se prelungi ilegal termenul de valabilitate al produselor, precum şi falsificarea ori înlăturarea etichetelor privind originea produselor comercializate pentru a nu se putea releva provenienţă acestora(”vezi că o să-ţi aducă Nora 6 caserole de mici… spune-le când ajunge să deie jos eticheta- conv. telefonică din data de 06.01.2014, ora 14:32 cu incp Curticiu Ioana”).
Aceste împrejurări reies din convorbirile telefonice ale inc. Curticiu Bogdan Radu, conform cărora carnea expirată/alterată de cele mai multe ori era transportată la SC Abatorul Piggy SRL pentru a fi amestecată cu alte sortimente şi ulterior introdusă în consumul populaţiei.
În acest sens, relevantă este discuţia telefonică din data de 18.12.2013, ora 08:59 dintre inc Curticiu Bogdan Radu şi numita Mogyorosi Timea, angajată a SC Michelangelo SRL, care a predat administratorului SC Abatorul Piggy SRL carne de pui returnată de la magazinele societăţii, spre a fi transportată la locul de prelucrare aparţinând SC Abatorul Piggy SRL, aceasta afirmând <le-o luat, numa acuma tre să mă duc şi-n Hermes şi Aurel Vlaicu, c-am coborât din Flora şi-ăstea am zis că le las, c-aşa de tare miroase de doamne feri… da-s împuţită sau de ce? …da Bogdane…sună-le pe vânzătoare, întreabă-le de ce put. Deci numai cât am apucat să vin până aici că mi-i greaţă.>”, arată procurorii DIICOT în cadrul rechizitoriului pentru dosarul Mafia Cărnii.
Pe site-ul Gazetadecluj.ro puteţi citi cele mai noi interceptări din rechizitoriul dosarului Mafia Cărnii. Cum se zgârceau marii evazionişti la plata unui taxi de 10 lei pentru a bea două beri şi cum ar fi preferat să consume şi să conducă, cum au fost prinşi cu carne injectată cu o substanţă scârboasă, care trebuia să ajungă la Spitalul din Piatra Neamţ, dar şi alte interceptări savuroase. Dosarul Mafia Cărnii a costat statul român 100.000 de lei. În cazul în care judecătorii vor constata că infracţiunile se adeveresc, inculpaţii vor trebui să plătească şi aceste sume în plus faţă de prejudiciile de zeci de milioane de lei din evaziune fiscală.
Puiul avea depăşire a cantităţi de azot cu 500%!!
”Pentru produsul ficat de pui de origine Germania recepţionat de la firma Gidacom, rezultatele analizelor au arătat o depăşire de 500% a nivelului de azot uşor hidrolizabil, ceea ce făcea ca produsul respectiv să fie impropriu consumului uman, astfel încât era necesară neutralizarea lui. În prezent, produsul în cauză este sub sechestru veterinar, iar societatea a fost informată despre obligaţia neutralizării prin actul de control din 19.03.2014.
Pentru o serie de produse din magazinele SC Michelangelo(carne preparată, tocată, amestec porc-vită, recepţionată de la firma Romit, pulpe pui superioare şi aripi de pui de la Avicola Crevedia), analizele au arătat că sunt neconforme, fapte pentru care s-a făcut recoltarea de probe din acelaşi produse aflate în depozit şi s-a aplicat sechestru pe stoc. De la furnizorul Romit s-a găsit pe stoc şi produsul carne preparată din curcan, care s-a pus sub sechestru şi din care s-au recoltat probe pentru analiză”, a declarat Ionel Ghîţ, inspectorul DSV Cluj trimis în judecată alături de traficanţii din dosarul Mafia Cărnii. El a fost ulterior reţinut pentru 24 de ore.
Drelciuc Ana i-a prins cu carnea stricată. I-a dat soţului să o mănânce
Drelciuc Ana, patronul societăţii Medas Impex din Piaţa Neamţ, l-a prins pe Seleşiu Sorin, patronul Michelangelo, cu carne injectată pe care a dat-o la spitalul din Piatra Neamţ. În schimb, aceasta recunoaşte într-o interceptare că i-a dat soţului ei să mănânce din acea carne. Noroc că cei de la Spitalul din Piatra Neamţ s-au prins că respectiva carne este injectată şi au refuzat-o. Drelciuc Ana este trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituite de grup infracţional organizat, evaziune fiscală – 263 de acte materiale, spălare de bani – 263de acte materiale.
Clasaţii din Dosarul Mafia Cărnii şi acuzaţiile lor iniţiale
Gazeta de Cluj vă prezintă din rechizitoriul de la Mafia Cărnii cine sunt cei care au primit clasare, dar şi faptele pentru care au fost acuzaţi iniţial de procurorii DIICOT.
1.Sileanu Andrei, Seleşiu Sorin, Curticiu Bogdan-Radu, Grumăzescu DAniela Georgeta, Drelciuc Ana, SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, Medasimpex SRL Dumbrava Roşie, SC Gidacom- evaziune fiscală(263 acte materiale), spălare de bani(263 de acte materiale) şi inculpaţii Aldulescu Ştefan, Malciu Răzvan Gabriel, Sileanu Nicoleta Gabriela, Csete Levente, Păun Ştefan, Păun M ihaela, Ciocoiu Cristian-Mirel, Lincă Cezar, Calotă Andrei Valentin, Berbecaru Nicoleta Mariana – complicitate la evaziune fiscală
- Sileanu Andrei şi Ciocoiu Cristian Mirel – participaţie improprie la transmiterea fictivă a părţilor sociale
- Mocanu Dolores – complicitate la spălare de bani
- Păun Ştefan şi Lincă Cezar – transmiterea fictivă a părţilor sociale
- Petriţă Eugenia, Micle Ioan-Dorin, Onica Nicolae-Marius şi Panc Aron-Marin – complicitate la evaziune fiscală
- Chiriţă Oana – complicitate la evaziune fiscală
- Păcurariu Nora Anamaria – constituirea de grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală
- Ghîţ Ionel-Călin – favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, fals intelectual, Lucaciu Olimpiu Mircea – complicitate la comiterea infracţiunii de comercializare a produselor alterate
Clasaţii absolviţi de toată vina din dosarul Mafia Cărnii şi acuzaţiile lor iniţiale:
- Anoaică Marcel, Stroe Marinela, Costache Laurenţiu-Florian si Mihăilescu Gabriel-Tiberiu – constituire grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani, transmiterea fictivă a părţilor sociale
- Moldovan Crina – constituire de grup infracţional organizat
- Ruşăţeanu Adriana – constituire de grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală
- Oltean Sorin Ioan şi Bonea Horaţiu-Cătălin – constituire grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani
- Ţăran Pavel Răzvan – evaziune fiscală, spălare de bani
- Ionel Ştefan Marian – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Ţuţuianu Ionuţ – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Aştefănoaie Constantin Daniel – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Staicu Ionel – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Bragadireanu Adriana – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Grigore Constanţa – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Grădinaru Călin-Cosmin – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Işoveanu Alina-Cristina – constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală
- Pîrvu Florina – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Grumăzescu Gheorghe – constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani
- Nicula Cristian (director OPC Cluj) – constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă
- Trif Mircea Rareş – constituirea de grup infracţional organizat
- Onet Ramona – evaziune fiscală