Conform unor informaţii, o parte din magazinele firmei clujene Oncos sunt pe cale să se închidă. Producătorul şi distribuitorul de carne de pui a intrat în insolvenţă anul acesta, iar de dosar se ocupă Casa de Insolvenţă Transilvania. Pe de altă parte, reprezentanţii firmei de insolvenţă spun că magazinele se află într-un proces de reorganizare pentru a se obţine un profit mai bun. În Cluj, Oncos au o reţea de peste 40 de magazine şi patru ferme de creştere a păsărilor.
Conform unor informaţii confidenţiale, magazinele Oncos s-ar putea închide din cauza insolvenţei în care se află societatea comercială patronată de afaceristul clujean Vasile Onaca. Sursele respective relatează că dosarul de insolvenţă s-ar putea transforma într-unul de faliment. Pe de altă parte, reprezentanţii Oncos infirmă această informaţie. “Nu se închide nici un magazin. E adevărat că s-a terminat un contract cu unul dintre furnizorii pe care îi aveam, aşa că am închis o parte din standurile pe care furnizorul respectiv le avea la noi”, explică directorul general al Oncos, Petrică Costin.
Pe de altă parte, reprezentanţii firmei de insolvenţă Casa de Insolvenţă Transilvania care se ocupă de dosarul Oncos spun că magazinele intră în reorganizare.
“Magazinele ONCOS se află în proces de reorganizare a spaţiilor de vânzare, pentru a asigura un flux mai bun cumpărătorilor şi pentru ca produsele să beneficieze de cea mai bună expunere. Măsura face parte din procesul de eficientizare a activităţii companiei. În cadrul aceluiaşi proces, purtăm negocieri cu furnizorii pentru a identifica cele mai bune soluţii de rentabilizare a activităţii companiei. În funcţie de rezultatele analizei pe care o facem în prezent şi a evoluţiei planului de reorganizare, este posibilă chiar extinderea teritorială a reţelei comerciale, ceea ce ar putea însemna deschiderea de noi magazine, ori relocarea unora în zone cu vad comercial mai bun, acolo unde se impune”, au declarat pentru Gazeta de Cluj oficialii consorţiului CITR-BDO, cei doi administratori judiciari care administrează procedura din cazul Oncos.
Planuri de resuscitare a puilor Oncos
Anul acesta, la sfârşitul lunii martie reprezentanţii Oncos au făcut o cerere pentru a intra în insolvenţă, iar Tribunalul Comercial Cluj a desemnat doi lichidatori în acest dosar (CASA DE INSOLVENŢĂ TRANSILVANIA SPRL şi BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL). „Necesitatea restructurării vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi a lipsei unei finanţări corespunzătoare a afacerii, care au cauzat un dezechilibru financiar companiei. Decizia are ca obiectiv însănătoşirea afacerii, care să îi permită să îşi continue activitatea în mod avantajos pentru clienţi, parteneri şi furnizori, şi profitabil pentru companie”, se arată într-un comunicat al companiei Oncos.
„În ultimii ani am resimţit puternic efectele crizei economice, care s-au văzut atât în scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, cât şi în lipsa unor surse de finanţare viabile pe piaţă. Oncos este un business antreprenorial, românesc, care nu beneficiază de sprijinul unui grup sau al unui investitor care să susţină afacerea şi în condiţii economice dificile. În acest context, restructurarea business-ului grupului a venit ca o soluţie firească şi necesară pentru însănătoşirea acestuia”, a declarat într-un comunicat Vasile Onaca, acţionarul majoritar al Oncos.
Planul de reorganizare al afacerii include creşterea cu circa 25% a capacităţii de producţie şi procesare a cărnii de pasăre. Astfel, în cadrul unui „parteneriat strategic”, vor fi puse în funcţiune încă 12 hale de creştere a păsărilor, cu o capacitate totală de 1,3 milioane capete pe an.
Oncos acţionar la U Cluj
În urmă cu doi ani, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat în unanimitate vânzarea a 55,84% din acţiunile U Cluj către societatea Oncos, în schimbul a 8,3 milioane de lei. Această sumă urma să fie achitată în patru tranşe, prima dintre ele,de 2,9 milioane de lei având ca termen de achitare finalul anului 2008, după preluarea pachetului majoritar, societatea deţinea 65,5% dintre acţiunile clubului. Odată cu preluarea celor 55,84% din acţiunile SCS CFM Universitatea SA de către societatea Oncos, municipalitatea a rămas în posesia a doar 7 procente din acţiunile clubului. Cu toate acestea, în şedinţa de CL în care s-a decis câştigătorul licitaţiei, consilierii locali au cerut să poată urmări în continuare administrarea clubului, urmând ca societatea Oncos să prezinte informări cu privire la planurile pe care le avea cu Universitatea Cluj.
Vremuri tulburi
Oncos a fost sancţionată de către Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) pentru că a luat de la angajaţi drepturile pentru asigurările medicale, dar nu le-a plătit la bugetul de stat. Mai precis, dacă erai angajat la Oncos nu puteai beneficia de servicii medicale care să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Singurul tratament de care ai fi putut beneficia ar fi cele de urgenţă. Mai mult firme din mediul privat au făcut acest lucru. Fiscul are de recuperat în jur de 8 milioane de lei de la cei mai mari rău-platnici la bugetul asigurărilor de Sănătate, firme private care au reţinut cei mai mulţi bani din salariile angajaţilor pentru contribuţia individuală la Sănătate (aferentă cotei angajatului de 5.5%) , dar nu i-au virat la buget, scrie economica.net.
Reţeaua Oncos
Conform unei prezentări a firmei, Oncos are aproape 1000 de angajaţi, fiind al 43-lea angajator din România – ca mărime şi dinamică – al 17-lea în topul producătorilor români de carne de pasăre, în topul 100 companii cu capital integral românesc. În cifre Oncos înseamnă: 4 ferme de creştere a puilor de carne (la Gilău, Lomb, Jucu – în judeţul Cluj şi la Panic – în judeţul Sălaj) o fermă de creştere găini ouă consum – în Chinteni, judeţul Cluj, un abator de păsări în Floreşti, judeţul Cluj, o fabrică de pâine, două depozite de mare capacitate în Floreşti, Judeţul Cluj, 42 de unităţi comerciale răspândite în judeţul Cluj şi în judeţele învecinate.