UDMR incearca pentru a doua oara sa modifice Legea Arhivelor Nationale, respinsa in martie in Camera Deputatilor. Amendamentul la actul normativ urma sa fie votat luni 24 octombrie, insa a fost amanat. Potrivit noii legi, cultele religioase ar putea solicita Arhivelor Nationale retrocedarea in natura a documentelor preluate in timpul regimului comunist. Istoricii, dar si arhivarii, considera ca integritatea documentelor, precum si o parte semnificativa din istoria Romaniei ar putea fi grav afectate de aceasta masura.

La inceputul lunii martie, trei deputati UDMR au depus o initiativa in Parlament care viza modificarea legii actuale a Arhivelor Nationale. Potrivit acestui amendament, cultele religioase ar putea solicita Arhivelor Nationale retrocedarea in natura a documentelor preluate in timpul regimului comunist. Aceasta initiativa poate avea efecte extrem de negative pentru pastrarea patrimoniului de arhiva, chiar daca retrocedarea catre cultele religioase a documentelor preluate de Arhivele Statului in perioada comunista respecta principiul proprietatii. Printre documentele preluate de stat se numara registrele confesionale, care au capatat valoare genealogica, manuscrise ale breslelor si alte bunuri culturale cu valoare istorica.

Cat pe ce sa treaca in martie

In aceeasi luna, Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor a aprobat proiectul de lege privind restituirea arhivelor bisericesti confiscate. Conform comunicatului de presa emis de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, “Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor a aprobat proiectul de lege privind restituirea documentelor de arhiva ale bisericilor, confiscate de regimul comunist. Proiectul legislativ a fost initiat de deputatii UDMR, Máté András, Kerekes Károly si Márton Árpád”.
Tot in aceeasi instiintare a biroului de presa maghiar se arata: “In conformitate cu proiectul de lege, bisericile se pot adresa Arhivei Nationale in vederea redobandirii documentelor lor, conditia restituirii fiind ca episcopiile sa poata asigura conditiile de pastrare si conservare a materialului arhivistic. Proiectul de lege va trebui adoptat de plenul Camerei Deputatilor”.
Contactat de alfa news, deputatul Márton Árpád a declarat: “Este vorba de doua decrete ale statului comunist care a obligat bisericile, de orice confesiune, sa predea arhivele autoritatilor. Mai exact, cea mai importanta parte a acestor arhive o reprezinta foile matricole; aceste acte erau pastrate, inainte de comunism, in biserici de la botez si pana la moartea oamenilor. E o lege care se adreseaza tuturor bisericilor de pe spatiul tarii existente la data aplicarii celor doua decrete despre care am vorbit.”

Inca o data in Camera

In prima varianta propusa de UDMR, legea a trecut de Senat, dar a picat la Camera Deputatilor. Tentativa UDMR din primavara nu a reusit sa treaca de parlament, insa luna aceasta Camera Deputatilor a fost pusa in fata unei a doua incercari a maghiarilor. Luni, 24 octombrie, in Camera Deputatilor s-a propus trecerea prin procedura de urgenta a proiectului de lege privind modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale. Discutarea proiectului de lege s-a amanat, insa nu s-a anulat. La propunerea parlamentarului UDMR, Márton Árpád Francisc, articolul 19 din legea actuala se schimba astfel: „Documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei o data intrate, potrivit legii, in depozitele Arhivelor Nationale si/sau ale directiilor judetene ale Arhivelor Nationale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu exceptia celor predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase, in baza Decretului nr. 153/1950 pentru predarea arhivelor confesionale de stare civila catre Oficiile de Stare Civila, respectiv, Decretul nr. 472/1971 privind Fondul Arhivistic National al Republicii Socialiste Romania, modificat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 206/1974“.
Citata de Jurnalul National, istoricul Zoe Petre considera ca un astfel de proces ar ingreuna foarte mult studierea documentelor istorice pentru ca ar dura foarte multi ani. „Acesta este de fapt primul pas al UDMR spre autonomia culturala. Aceasta mutare a documentelor nu are nicio miza economica. E o obsesie extrem de pagubitoare a UDMR. Arhivele confesionale din Transilvania contin in proportie covarsitoare documente de caracter istoric pe care le inregistrau preotii confesiunilor recunoscute. Prin spargerea arhivelor judetene care ar rezulta de aici, este o calamitate, documentele nu ar mai fi accesibile vreme de ani si decenii. Colegii de la UDMR au o perseverenta demna de admirat si de la care am avea ce sa invatam. Dupa ce a picat legea au dat in regim de urgenta o hotarare de Guvern la care au atasat doua anexe, care in mare prevedeau acelasi lucru ca si legea, dar mai putin elaborat”, a spus Zoe Petre.

Bisericile nu se pricep

Istoricul clujean Vasile Lechintan a declarat pentru Spinul bihorean ca modificarea legii ar avea efecte dezastruoase. „Statul va pierde enorm prin retrocedarea arhivelor catre bisericile maghiare. In primul rand, este vorba despre materialul de arhiva, a carui valoare este inestimabila pentru ca acesta contine documente de Ev Mediu, a caror valoare baneasca este cel putin impropriu a fi evaluata si, cu siguranta, inexact definita. Pe de alta parte, eu consider ca aceasta actiune initiata de UDMR este o tentativa de retrocedare a arhivelor Statului Roman pe criterii etnice, uzandu-se de criteriul confesional. Nu se poate asa ceva! La constituirea acestor fonduri arhivistice au contribuit si romanii, iar ele nu pot fi retrocedate pe criterii etnice. Aceste arhive au o mare valoare istorica pentru toti romanii din Transilvania”, arata Lechintan.
Presedintele Federatiei Arhivistilor din Romania (FAR), Bogdan-Florin Popovici, considera ca retrocedarea fizica a arhivelor este un exces de zel. „Functia institutionala a cultelor religioase nu este aceea de a pastra, de arhivare. Functia lor principala este cea religioasa. Opinia noastra este ca initiatorii au vrut sa recupereze un drept, dar nu au privit problema in ansamblu, nu si-au dat seama de efecte. Suntem de acord ca documentele sa fie restituite in copii, acordandu-se acces proprietarilor de drept cu prioritate fata de alte categorii care au acces la arhive. Dar sa le retrocedezi fizic creeaza o mare amenintare ca acestea sa dispara. Intrati in orice anticariat si veti gasi o dovada ca exercitarea unui control asupra documentelor retrocedate va fi o sarcina foarte dificila“, a declarat Bogdan-Florin Popovici pentru Jurnalul National. Decretul 153/1950, a adaugat Popovici, invocat de initiatori, face referire la preluarea registrelor confesionale ca documente de evidenta persoanei si nu este o actiune abuziva: „Cultele nu pot opera modificarile pe care le fac functionarii publici de la Arhivele Nationale, modificari vizand decesuri, casatorii, succesiuni etc.“.

foto: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.