Fondul de investiții BoF, care deținea o creanță în valoare de 12 milioane de euro la Cemacon și-a transformat datoria în acțiuni care valorează aproximativ 1,7 milioane de euro. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, înainte de transformarea creanței în acțiuni, Cemacon și-a majorat capitalul social de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei. Tranzacția BoF a fost făcută de firma de brokeraj Swiss Capital, condusă de Bogdan Juravle, cunoscut și pentru faptul că el a fost brokerul lui Adriean Videanu, fostul Ministru al Economiei.
În urma unui tratament ”șoc” administrat de Andrei Cionca, șeful Casei de Insolvență Transilvania, companiei Cemacon, fondul de investiții Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BoF), controlat de Erste Bank, s-a ”pricopsit” cu o creanță de 12 milioane de euro la Cemacon.
De curând, BoF și-a transformat creanța pe care o avea la Cemacon în acțiuni, însă valoarea acțiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferența între valoarea datoriei și cea a acțiunilor rezultă din faptul că principalul acționar al Cemacon, KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei. KJK este administrat de SALMELIN JAAKKO SAKARI MIKAEL, AIMA LAURI KUSTAA și LEFTER RAZVAN STEFAN.
În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. El a demisionat anul trecut din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situații de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central European Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de investiţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR
În cadrul fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află și Erste Bank, grupul care controlează și BCR-ul.
Acuzații de fraudă post mortem
Potrivit unei scrisori adresată CNVM și semnată de Cătălin Chelu, milionarul care a murit în condiții suspecte în Iordania, prin intermediul acestui fond de investiții s-ar frauda o parte din banii grupului Erste Bank. Chelu a dat un exemplu despre cum funcționează această fraudă.
”Suntem un grup de acţionari care suferă, în acest moment, mari prejudicii din cauza comportamentului arbitrar şi deviat de la lege pe care dumneavoastră înţelegeţi să-l aplicaţi pieţei de capital în funcţie de propriile dumneavoastră interese. CNVM, nu numai că nu acţionează imparţial, cu aceleaşi măsuri faţă de toţi actorii pieţei de capital, dar îi protejează pe unii anume, în funcţie de interesele personale. Pentru a explica, vom reproduce anumite fapte petrecute: În data de 4-07-2011 a început achiziţia de acţiuni la SC ARGUS SA de către diverşi investitori. SIF 5 era unul dintre investitorii anteriori cu un procent de aproximativ 23%. Dacă în acel moment SIF5 ar fi vândut pachetul de acţiuni, ar fi înregistrat un randament de 100% la acele acţiuni rezultând un câştig de aproximativ 18 milioane ron.
Cu toate acestea, Preşedintele SIF5, Tudor Ciurezu, a preferat să folosească banii acţionarilor SIF5 pentru a mai cumpăra acţiuni ARGUS de aproximativ 12 milioane ron. Astfel, expunerea SIF 5 pe acţiunile Argus s-a ridicat la circa 40 milioane de ron (având în vedere şi acţiunile primite gratuit de 10 milioane de ron). Mai mult decât atât, în această operaţiune financiară, domnul Tudor Ciurezu l-a atras pe partenerul său de afaceri, domnul Pogonaru Florin, pe care l-a convins să cumpere un pachet de 6% din acţiunile „Argus”, prin intermediul „Prodplast” SA, pentru care a plătit aproximativ 8 milioane de ron. De amintit aici este faptul că domnul Ciurezu este angajat într-o funcţie de conducere la SC „Prodplast Imobiliare” SA Bucureşti, firmă ce aparţine domnului Florin Pogonaru. Acest lucru reprezintă un grav conflict de interese, incompatibil cu funcţia de Preşedinte SIF 5. SC „Prodplast” SA desfăşura, la acel moment (n.r. iulie 2011), o ofertă publică în numele societăţilor deţinute de domnul Florin Pogonaru (n.r. SC „Central European Financial Services” SA, SC ECDL România şi „Floreasca Development”), mai exact prin SSIF Voltinvest care aparţine SIF5, aceasta fiind o altă coincidenţă a legăturii dintre cei doi parteneri de afaceri, domnul Tudor Ciurezu şi domnul Florin Pogonaru.
Acţionarii minoritari ai SC „Prodplast” SA au informat conducerea că vor cere răspunderea materială şi vor cere anchetarea cazului de prejudiciu creat. Pentru a transfera această pierdere, cei doi parteneri de afaceri, domnii Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru, care sunt membri în Consiliul de Administraţie al BCR, au cerut ajutorul colegilor de la ERSTE BANK pentru preluarea acestui pachet de acţiuni, fapt concretizat prin vehiculul financiar Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, acţionarii acestuia fiind BCR, cu o participaţie de 83,33%, şi Central European Financial Services NV, cu o deţinere de 16,67%. Central European Financial Services NV este administrată de Florin Pogonaru. Deşi toate aceste tranzacţii au fost aduse la cunoştinţa CNVM, aceasta nu s-a sesizat în nici un fel despre această fraudă financiară a cărei victimă este ERSTE BANK . Dar poate mai grav este faptul că CNVM nu vrea să vadă ţesătura de interese personale între diverşi conducători de emitenţi de pe bursă care se protejează reciproc”.
Resuscitarea a la Cionca: împrumut de 33 de milioane de euro
Andrei Cionca a intra în acționariatul Cemacon în 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare. Una dintre gurile de aer pentru redresarea companiei a fost un credit de peste 33 de milioane de euro venit din partea BCR.
După acordarea acestui credit a început misiunea lui Cionca. Prin lobby-ul făcut el a reușit ca cei de la Cemacon să returneze doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acțiuni administrate prin intermediul unui fond. Potrivit acordului de rambursare, 13 milioane de euro vor trebui plătite până în 2023, iar un credit secundar, de 5 milioane de euro, va trebui rambursat în cinci ani. Însă, cele cinci milioane vor trebui înapoiate de Cemacon Real Estate, o societate la care acționar este Cemacon SA.
Însă, lobby-ul lui Cionca a constat în convertirea a 12 milioane de euro în acțiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).
„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.
Cionca își vinde acțiunile la Cemacon
Casa de Consultanță Andrei&Andrei a anunțat că va începe să își vândă pachetul de acțiuni la producătorul de blocuri ceramice din Zalău Cemacon. Această firmă de consultanță este reprezentată de Andrei Cionca, cel care controlează și Casa de Insolvență Transilvania, una dintre firmele importante de insolvență din România. Practic, Cionca a intermediat un împrumut între Cemacon și Banca Comercială Română și a reușit să tranșeze această tranzacție astfel încât, din cei valoarea împrumutului de 33 de milioane de euro, Cemacon să returneze, etapizat, 18 milioane de euro. Restul de bani, care ar putea fi considerați ”evaporați”, au fost convertiți în acțiuni la Cemacon și transferați unui fond de investiții deținut de ”banca mamă” a BCR, Erste Bank, și de un fost director din cadrul BCR. Problema ar putea consta în faptul că asupra fondului respectiv de investiții sunt lansate câteva acuzații de fraudă.