Ieri, 28 ianuarie, Curtea de Apel Cluj a decis să respingă contestația făcută de Ion Neagotă judecat pentru evaziune fiscală. Acesta a contestat o decizia Tribunalului Sălaj care a decis să mențină controlul judiciar.
”În baza art.208 alin.2 şi 3 raportat la art.207 alin.4 Cod procedură penală, menţine măsura controlului judiciar luată prin ordonanţa nr.370/P/2014 din 09.08.2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj faţă de inculpatul N I A,trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art.9 alin.1 lit.c) şi alin.3 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal din 1969, art.37 alin.1 lit.b) Cod penal din 1969 şi art.5 Cod penal, precum şi obligaţiile impuse inculpatului raportat la stadiul actual al dosarului, astfel că pe durata controlului judiciar, inculpatul urmează să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la I.P.J.Sălaj – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. d) să nu părăsească limitele teritoriale ale României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată; e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalţi participanţi la comitera infracţiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, respectiv B O G(administrator al S.C.C P S.R.L.), L V(administrator al S.C.G C S.R.L.), GSE şi ACG (administrator al S.C.T S.R.L. Oradea). Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 16.01.2019, la sediul instanţei”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Sălaj.
Zălăuanul Ion Alexandru Neagotă a mai fost trimis în judecată într-un dosar de înşelăciune și a ajuns în spatele gratiilor pentru alte două infracţiuni pe care le-ar fi săvârsit la finele anului 2016. Potrivit procurorilor, în luna noiembrie 2016, bărbatul a făcut o înţegere cu o firmă din Sighetu Marmaţiei pentru a livra 25.200 tone de azot de la Azomureş Târgu Mureş, la herghelia Dor Mărunt din Mangalia. Marfa nu a mai ajuns niciodată la destinaţie, susţin anchetatorii.
Alexandru Neagotă are antecedente penale, fiind eliberat condiţionat după o condamnare pentru fapte similare. În decembrie 2016, dându-se drept şofer al unei firme de transport, în baza unei înţelegeri pe care a făcut-o cu o companie din Iaşi, a ridicat de la un agent economic din Satu Mare peste 40.000 de tone de grâu pentru a le livra în Ilfov. Zălăuanul nu a dus marfa la destinaţie, preferând să o vândă în Miercurea Ciuc.
Citește și: Magistrații clujeni au respins cererea de strămutare a evazionistului sălăjean Ion Neagotă