Magistratii vad in piraterie o fapta nobila

Judecatorii Inaltei curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au apreciat ca acuzatia de “piraterie”, intr-un caz de nerespectare a drepturilor de autor, este de fapt un “gest nobil”. Cel acuzat de nerespectarea drepturilor de autor este poetul clujean Petru Romosan, care este acuzat de Andrei Voiculescu, nepotul poetului Vasile Voiculescu, ca ar fi publicat mai multe carti cu operele scriitorilor romani fara a plati drepturile de autor impuse de lege. In procesul respectiv, Romosan a fost reprezentat de avocatul Viorel Ros, cel care l-a reprezentat si pe fostul prim ministru Adrian Nastase in procesele lui de coruptie. Voiculescu spune ca va apela la dreptatea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Andrei Voiculescu si Mitzura Arghezi, mostenitorii poetilor Vasile Voiculescu si Tudor Arghezi, l-au reclamat pe clujeanul Petru Romosan, patronul Editurii Compania, ca a publicat si vandut mai multe antologii de poezii, fara sa plateasca drepturile de autor acordate de lege. Romosan a fost cercetat penal, dar procurorii l-au scos de sub urmarire penala si l-au pus sa plateasca o amenda administrativa. Andrei Voiculescu si Mitzura Arghezi au contestat aceste decizii intr-o serie de procese care au ajuns sa se judece, in ultima faza, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (complet format din Anton Pandrea-presedinte, Gabriel Ionescu-judecator, Niculina Alexandru-judecator). Chiar daca pe parcursul cercetarii penale si ale proceselor, Petru Romosan a continuat publicarea si vanzarea antologiilor respective, magistratii l-au scos nevinovat pe clujean. De mentionat este si faptul ca la ultimul proces, cel de la ICCJ, Petru Romosan a fost reprezentat de avocatul Viorel Ros, cel care l-a aparat si pe fostul ministru Adrian Nastase de acuzatiile penale care i s-au adus. Conform unor informatii din tagma avocatilor, onorariul lui Ros, in functie de complexitatea cazului si instanta, este evaluat la cateva zeci de mii de euro.
“Avand in vedere modalitatea si imprejurarile comiterii faptei, urmarea produsa, scopul urmarit –  acela de a reda generatiei actuale “cele mai frumoase poeme de dragoste ale romanilor”, tinand seama de persoana si conduita generala buna a faptuitoruluoi, se constata ca in mod justificat s-a apreciat de catre procuror ca in cauza sunt incidente dispozitiile art 18 din codul Penal, ca fapta, prin atingerea minima a valorilor ocrotite de lege nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni care sa impuna aplicarea unei pedepse”, arata cei trei judecatori ai ICCJ care au judecat procesul respectiv. De asemenea, pe parcursul motivarii, a carei redactare a durat aproximativ un an de zile, magistratii Inaltei curti au mai apreciat ca Romasan a savarsit prin publicarea fara drepturi de autor un gest nobil pentru ca culturalizat masele.
Pe de alta parte, intr-un caz similar, autorul pirateriei a fost condamnat de magistratii clujeni la plata de daune morale si la cateva luni de inchisoare. este vorba de Alin Tarta, care prin intermediul editurii Odyseea, a “piratat” operele marilor scriitori romani asupra carora mostenitorii lor detin drepturi de autor. Alin Tarta a fost condamnat de magistratii Tribunalui Cluj la plata a peste 100.000 de lei cu titlu de despagubiri materiale si la 6 luni de inchisoare, insa el a facut recurs la aceasta sentinta. Spre deosebire de acest caz, la ICCJ magistratii au decis ca partea vatamata trebuie sa suporte cheltuielile de judecata.

Drepturile de autor merg la CEDO

Andrei Voiculescu spune ca va face plangere la CEDO intrucat nu mai are incredere in instantele din tara.
“Am aratat ca Petru romosan si S.C. Editura Compania S.R.L. au fost avertizati in repetate randuri sa nu mai publice acele opere si au ignorat aceste solicitari. Am solicitat Parchetului identificarea faptuitorului (persoana fizica) si tragerea vinovatului atat la raspundere penala, dar si la raspundere civila – daune materiale in suma de 40.000 lei. invinuitul gaseste o noua explicatie pentru reproducerea ilicita a operei: lovindu-se de refuzul meu, a fost „obligat sa isi asume raspunderea prezentei lui Vasile Voiculescu in antologii pentru a nu-i atinge si stirbi imaginea publica”, spune Andrei Voiculescu.
El mai spune ca “in privinta acordului d-nei Mitzura Arghezi, desi Petru romosan recunoaste in
declaratia de invinuit ca a fost avertizat ca „va avea probleme” , insa declara in mod nesincer ca
s-ar fi adresat COPY RO – „cunoscand ca COPYRO reprezinta interesele d-nei Mitzura Arghezi”, iar COPYRO l-ar fi asigurat de „posibilitatea” ajungerii la un acord cu
Mitzura Arghezi. La 14.12.2007, printr-o adresa catre PARCHET, COPYRO neaga ca Petru Romosan ar fi solicitat vreodata vreun acord pentru vreunul din cei doi autori.  La 05.06.2008, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a emis o Ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a invinuitului ROMOSAN PETRU, aplicandu-i o sanctiune cu caracter administrativ in cuantum de 1.000 RON amenda pentru ca “a avut o conduita buna inainte, are studii medii si e casatorit”, mai considera nepotul poetului vasile Voiculescu.

Conform Cotidianul, Criticul de arta si scriitorul Petru Romosan a fost recrutat in 1988 de Securitate sub numele conspirativ “Robert”, pentru a da informatii despre artistii plastici. Potrivit notei de constatare, CNSAS detine angajamentul olograf, semnat cu numele real de Petre Romosanu pe 26 septembrie 1987, in care-si asuma numele de cod “Robert”, nume sub care s-a angajat sa dea informatii in special despre pictorii Horia Bernea si Paul Gherasim.
“Constatand ca sus-numitul dovedeste si de aceasta data bunavointa fata de institutia noastra, i s-a ridicat problema unei colaborari organizate, fapt cu care a fost de acord. A inteles ca trebuie sa ne informeze asupra problemelor, faptelor si starilor de spirit care prezinta interes pentru organele de securitate, de la locul sau de munca, in randul artistilor plastici si din alte medii unde are acces”, a scris lt.-col. Stefan Budeca, ce se ocupa de Uniunea Artistilor Plastici, intr-un raport privind recrutarea lui Romosan. Insa, Petru Romosan a obtinut de la ICCJ o sentinta care anuleaza verdictul de colaborator cu Securitate dat de CNSAS

Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe:
Art. 1. – (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra
altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial
Art. 13. – Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale
autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei; (..)
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;

Stefan Trandafir

1 COMENTARIU

  1. Magistratii instantelor de control judiciar CAP Clujetc.suntimprevizibili si dau solutii in functie de calitatea si influienta partilor. Cei cu bani si cu influienta politica si de casta,au dreptate juridica. Justitia din Romania cea mai corupta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.