Până acum, doi judecători de la Curtea de Apel Cluj au fost excluși din magistratură. Este vorba de Gabriel Năsui, condamnat recent la ÎCCJ pentru luare de mită la trei ani cu suspendare. Înaintea lui Sergiu Leon Rus a avut parte de același tratament pentru comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Un alt judecător clujean, Ovidiu Tocan a fost prins că își judeca iubita, a fost sancționat, dar este în continuare magistrat la Judecătoria Gherla.
În cursul acestei săptămâni, Gabriel Năsui a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare la Înalta curte de Casație și Justiție, după ce Curtea de Apel Mureș îl condamna-se pe fond la patru ani de închisoare cu executare.
”Condamnă pe inculpatul Năsui Gabriel Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită la pedeapsa închisorii de 3 ani şi interzicerea exercitării drepturilor ca pedeapsă complementară. suspendă sub supraveghere executarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de suspendare sub supraveghere”, arată soluția pe scurt a ÎCCJ.
În 2016, DNA Cluj l-a trimis în judecată pe magistratul Curții de Apel Cluj Gabriel Năsui pentru luare de mită. Potrivit anunțului făcut de procurori, Năsui a primit de la afaceristul Cristian Baboș suma de 3.740 de euro. ”În cursul anului 2008, inculpatul Năsui Gabriel Adrian, în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, a acceptat și primit cu titlu de mită de la inculpatul Baboş Cristian Ioan foloase necuvenite în valoare totală de 3.740 euro. Aceste foloase au fost primite de magistrat pentru a emite o sentință favorabilă într-o cauză civilă în care inculpatul Baboş Cristian Ioan avea calitatea de reclamant.
Judecătorul Sergiu Leon Rus exclus din magistratură pentru ”comportament nedemn”
Năsui nu este primul judecător din cadrul Curții de Apel Cluj care are probleme cu legea și a fost dat afară din magistratură.
Colegul lui de instanță, Sergiu Leon Rus a fost și el exclus din rândul magistraților, după ce Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în urmă cu aproximativ două săptămâni să înainteze președintelui României propunerea eliberării din funcție a acestuia. Decizia a fost luată în 14 februarie și vine după ce CSM a decis excluderea lui Sergiu Leon Rus din magistratură. Decizia a rămas definitivă și votată în unanimitate.
În primăvara anului trecut, judecătorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj a fost sancționat cu excluderea din magistratură de Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM care i-au reproșat judecătorului un comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată în 9 mai 2018, iar la bază a stat raportul Inspecției Judiciare prin care s-a exercitat acțiunea disciplinară fața de judecătorul Sergiu Leon Rus.
Înainte ca CSM să admită acțiunea exercitată de Inspecția Judiciară împotriva lui Sergiu Leon Rus, judecătorul a încercat tergiversarea procesului, depunând la aproape fiecare termen de judecată diferire cereri, precum ”cerere recuzare”, ”cerere lămuriri încheiere”, ”cerere ajutor public judiciar”. Toate au fost respinse!
În februarie 2018, Sergiu Leon Rus a dat în judecată CSM și pe președintele CSM, însă în octombrie 2018, Curtea de Apel București a suspendat judecata cauzei pentru lipsa părților.
În anul 2008, Sergiu Leon Rus a mai fost exclus din magistratură, în urma unui incident. Membrii CSM i-au reproșat acestuia comportarea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Potrivit presei locale, decizia de excludere a magistratului de la finele anului 2008 a avut loc ca urmare a unei altercații verbale dintre cei doi judecători ce a avut loc în iunie 2007 în fața unui jandarm care asigura paza Curții de Apel Cluj.
În schimb, presa națională scria la acea vreme că între cei doi judecători a avut loc și o altercație fizică, nu numai verbală. Spre exemplu, Jurnalul Național scria că cearta a izbucnit pentru că Sergiu Leon Rus dorea împăcare, iar Anca Pop nu mai voia, iar femeia îl amenința cu sprayul paralizant.
”Bărbatul a chemat jandarmul care iniţial a reuşit să tempereze cearta, dar… s-a ajuns la îmbrânceli. Aşa că judecătoarea a scos până la urmă sprayul paralizant ca să se apere. După ce a primit ”parfumul” drept în faţă, judecătorul a trecut la pumni. Cu greu a putut fi oprit.
CSM a sancţionat-o disciplinar şi pe femeie, diminuându-i salariul brut cu 15%, timp de trei luni”, scria Jurnalul Național.
”Potrivit colegilor lor de serviciu, cei doi au avut o altercație fizică chiar pe holul instanței la care lucrează. „S-au bătut chiar în fața toaletei. Știu că motivele altercației au fost unele de natură personală. Cei doi erau foarte apropiați, apoi s-au certat”, spunea la acea vreme unul dintre colegii lor”, scria România Liberă în decembrie 2008.
Sergiu Leon Rus a câștigat procesul contra Consiliului Superior al Magistraturii, iar în anul 2012, acesta a fost repus în funcția de judecător la Curtea de Apel Cluj și urma să primească înapoi salariile cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat, adică circa 250.000 lei.
”Domnul judecator Sergiu Rus a fost reîncadrat la Curtea de Apel Cluj, după ce a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 2 mai (n.r. 2012). Dânsul a atacat la Înalta Curte decizia de excludere din corpul judecătoresc”, a declarat Claudia Ilieș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj de la acea vreme.
Judecătorul Ovidu Tocan de la Turda își judeca iubita
Un alt caz ”caragialesc” este al fostului preşedinte al judecătoriei Turda, magistratul Ovidiu Tocan. În 20012, CSM l-a dat afară din magistratură pe preşedintele Judecătoriei Turda, Horia Ovidiu Tocan, pentru că în 14 procese pe care le-a judecat nu s-a recuzat, chiar dacă în cadrul cauzelor avocatul uneia dintre părţi era mama lui, Eugenia Tocan. Mai mult, magistratul Tocan era iubitul unei avocate din Turda, căreia îi judeca procesele, meditând cauzele ei în timpul programului şi, uneori, chiar după program. Şi acest magistrat a contestat excluderea din magistratură la Înalta Curte, iar magistraţii supremi observându-i aplombul şi tăria colegului lor în a judeca cauzele au transformat excluderea din magistratură într-o mutare disciplinară la Cluj Napoca. Acum, judecătorul își desfășoară activitatea la instanța din Gherla.
Și-a luat liber o săptămână
Consiliului Superior al Magistraturii a decis sancţionarea lui Iulian Păcurar, judecător în cadrul Tribunalului Comercial Cluj, cu diminuarea salariului cu 15% timp de trei luni, după ce lipsit de la serviciu timp de o săptămână fără a avea aprobare. “S-a mai reţinut faptul că domnul judecător Păcurar Iulian, în perioada decembrie 2010 – februarie 2012, a redactat cu întârziere hotărârile judecătoreşti ce-i reveneau spre motivare, înregistrând astfel un număr de 206 hotărâri neredactate”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.