Dupa ce primul proiect al Legii, privind închirierea locuintelor a provocat reactii negative din partea tuturor, Guvernul a facut o întoarcere de 180 de grade si a elaborat o alta varianta, favorabila mai ales pentru proprietari. Astfel, noua lege privind închirierea locuintelor prevede ca durat contractului de închiriere sa fie de minim un an si sa fie încheiat pe o perioada determinata. Unii specialisti imobililiari clujeni considera
ca noua lege a chiriilor nu va afecta piata imobiliara, preturile continuând sa evolueze. Astfel, în Centru, chiria unui apartament cu doua camere poate sa ajunga si la 500 de euro pe luna, în timp ce în Marasti acelasi tip de imobil nu depaseste 350 de euro.

Prima varianta a legii prevedea ca închirierea locuintelor sa fie facuta prin contracte încheiate pe o perioada de cinci ani, iar acordurile vor putea fi reziliate doar în anumite situatii, cum ar fi neplata chiriei pe trei luni consecutive, neplata întretinerii pe trei luni sau în cazul degradarii imobilului. În plus, Guvernul avea în plan sa întroduca un sistem de control al chiriilor. Noul proiect a provocat reactii negative din partea tuturor, cele mai dure acuzatii venind din partea specialistilor imobiliari. Acestia au afirmat ca proiectul, daca va fi votat în forma actuala, ar încalca dreptul la proprietate si ar stimula contractele de închiriere fara documente legale. Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor justifica întoarcerea de 180 de grade prin faptul ca nu doreste sa impuna restrictii si ca piata va fi cea care va reglementa cel mai bine nivelul chiriilor.

Relatia proprietar-locatar

Noua lege privind închirierea locuintelor stabileste prin contractul de închiriere raporturile necesare dintre proprietar si locatar. Durata contractului de închiriere va fi de minim un an si va fi pe o perioada determinata. Contractul de închiriere, poate fi reziliat la initiativa locatarului, însa doar cu un preaviz de 6 luni sau la initiativa proprietarului, care este obligat sa dea un preaviz de 3 luni. În ceea ce priveste nivelul chiriei ce trebuie platite pentru folosirea locuintei, aceasta se poate stabili liber prin negociere între locatar si proprietar. Noua lege prevede si locuintele care se afla în proprietate privata, cresterea chiriilor pentru astfel de imobile realizându-se prin negociere între proprietar si locatar, în conditiile stabilite prin contract. În cazul locuintelor aflate în proprietatea statului si a autoritatilor locale se va efectua o reevaluare periodica în functie de evolutia indicelui de referinta al chiriilor. Iar în cazul locuintelor realizate cu subventionare publica, partile vor renegocia anual contractul de închiriere, iar cuantumul chiriei va fi calculate corespunzator modificarii indicelui de referinta al chiriilor.

Preturi exorbitante

Potrivit lui Florin Bacila, director de vânzari la agentia imobiliara Imobil Trade, ofertele de închiriere ale apartamentelor sunt mai ieftine daca apartamentele au confort redus. În rest, apartamentele se închiriaza cu sume cuprinse între 250 si 700 de euro. Astfel, în centrul Clujului un apartament cu o camera costa între 250 si 450 de euro, în timp ce acelasi tip de imobil cu patru camere poate sa depaseasca 700 de euro. Pe locul doi în topul celor mai scumpe locuinte se afla cartierul Marasti, unde pentru închirierea unui  apartament cu doua camere, chiriasii trebuie sa scoata din buzunare sume cuprinse între 250 si 400 de euro, în timp ce pentru un apartament cu patru încaperi, doritorii trebuie sa plateasca sume ce depasesc 650 de euro. Pe locul urmator în clasament se afla Manastur, unde un apartament cu o camera, ce are suprafete generoase are valori cuprinse între 250 si 300 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere poate sa ajunga la 400 de euro. Pe ultimele locuri în clasamentul chiriilor se situeaza cartierele Gheorgheni si Grigorescu, unde preturile sunt asemanatoare. Astfel, în Gheorgheni, un apartament cu doua camere ajunge pâna la 400 de euro, în timp ce în Grigorescu chiria pentru un astfel de imobil nu depaseste 450 de euro. ,,În ceea ce priveste variatia preturilor apartamentelor în cartiere, acestea variaza în functie de factori cum ar fi:  tipul constructiei, daca imobilul este vechi sau nou, finisajele existente în apartamente cum ar finisaj clasic,  modern sau nefinisat, etajul sau suprafata apartamentului, daca acesta este unic sau nivelul de confort. Un alt criteriu important care stabileste pretul este si distanta fata de mijloacele de transport, piete, marketuri sau malluri”, a declarat Anca Alexa, administrator la Profesional Casa.
Schimbari nesemnificative
,,Dupa parerea mea, noua lege a chiriilor nu va afecta într-o mare masura preturile percepute. Si pâna acum, contractele au fost si sunt încheiate dupa o negociere în care fiecare si-a expus punctele de vedere atât verbal, cât si în scris.  Clauzele stipulate în contract convin ambelor parti si nu pot fi modificate decât cu acordul atât al locatarului, cât si cu cel al proprietarului.  Proprietarii sunt într-adevar cei care au ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveste pretul chiriilor. Conform legilor pietei, pretul variaza în functie de cerere si oferta. În conditiile în care cererea este cu mult mai mare decât oferta, fenomen foarte cunoscut în Cluj Napoca, atunci proprietarii au dreptul sa creasca pretul , fara ca Guvernul sa intervina în vreun fel”, a explicat Anca Alexa, administrator la agentia Profesional Casa.

Prevederi noi

Noua lege a locuintei defineste cadrul general al realizarii de locuinte si gestiunii acestora, prezentând totodata principiile si regulile care trebuie urmate, astfel încât piata locuintelor sa fie transparenta, dinamica si functionala. S-a introdus obligativitatea Programului local de locuire, ca instrument ce asigura coordonarea obiectivelor, actiunilor si bugetelor necesare în vederea dinamizarii pietei locale a locuintelor si a reabilitarii umane. În plus, s-a stabilit cadrul general prin care se vor realiza si finanta constructiile de locuinte, inclusive prin atragerea de parteneri si finantari private.

,,Acest pachet încearcã sa îmbunatateasca situatia actualã în ceea ce priveste locuirea si sa institutionalizeze o serie de relatii si proceduri. Avem nevoie de o legislatie modernã, care sa permita crearea unor strategii pe termen lung în ceea ce priveste locuirea. Aceste legi au fost elaborate pe baza unui audit realizat de o firma austriaca, de un grup de lucru alcatuit din: juristi, specialisti în domeniul afacerilor europene, specialisti în domeniul politicilor publice, reprezentanti ai structurilor asociative ale autoritãtilor publice locale, ai asociatiilor de proprietari. De asemenea, a fost studiata legislatia din: Austria, Franta, Italia, Marea Britanie, Luxembourg, Elvetia. În acest pachet de legi au fost preluate elemente din toate aceste modele, care au fost adaptate în functie de specificul pe care îl are România”, a explicat Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor într-un comunicat de presa.

Amenzi usturatoare

Potrivit proiectului Legii privind închirierea locuintelor si reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, proprietarii care vor închiria locuintele fara contract risca sa fie sanctionati cu sume cuprinse între 4000 si 5000 de lei, în timp ce pentru nedeclararea contractelor de închiriere la administratia financiara proprietarii vor fi amendati cu sume cuprinse între 2000 si 3000 de lei. În plus, vor fi aplicate amenzi de la 1000 pâna la 1500 de lei pentru nerespectarea exigentelor minimale prevazute pentru locuintele exploatate în regim de închiriere sau pentru închirierea locuintelor care nu respecta conditiile de igiena sau siguranta.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.