Putem vedea clar cum, în ultimii ani, Partidul Social Democrat a traversat o perioadă de criză atât pe plan național cât și la nivel local. Criza s-a reflectat în rezultatele obținute la alegerile europarlamentare și prezidențiale, precum și la nivel intern, în interiorul filialelor de partid unde mai mulți membri ce dețineau funcții publice au decis să migreze.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu mai mulți lideri ai filialei PSD Cluj, pentru a afla ce părere au aceștia despre fenomenul migrațiilor, dar și care cred ei că este viitorul PSD Cluj în raport cu instabilitatea actuală.   

Să fii lider al PSD Cluj aparent nu e treabă ușoară. Începând cu anul 2016, PSD Cluj a schimbat nu mai puțin de 4 președinți interimari, creând o atmosferă instabilă și dând dovadă de o lipsă a unității în partid. Chiar și trimisul Comitetului Executiv de la București, Gheorghe Șimon, nu a reușit să coalizeze membri de partid într-o structură stabilă. Drept urmare, un număr însemnat de primari și consilieri locali au migrat fie la PNL, fie au decis, în cazul primarilor, să candideze independent. Într-un oraș precum Cluj-Napoca, unde PSD nu deține notorietatea partidelor precum PNL sau USR, acest lucru poate fi catastrofal pe termen lung pentru filială. Clujul este un județ important cu un electorat numeros iar, în apropierea alegerilor locale, organizația PSD Cluj trebuie să găsească tăria și resursele necesare pentru a putea câștiga legitimitate în fața alegătorilor.

Am reușit să-i contactăm pe 2 din cei 3 foști lideri, Horia Nasra și Liviu Alexa, precum și pe actualul președinte al filialei PSD Cluj, Alexandru Cordoș. Recent înlocuitul Gheorghe Șimon nu a putut fi contactat pentru a ne oferi mai multe declarații despre activitatea sa în PSD. Le-am adresat câteva întrebări de interes prin care am vrut să aflăm mai multe despre situația tumultoasă și despre eventualele soluții.

 Se află PSD Cluj în declin electoral? 

Întrebați ce părere au de migrația a peste 10 primari de la PSD Cluj, părerile au fost împărțite. Horia Nasra spune că le regretă plecarea și că speră să rămână la valorile pe care le-au avut și până acum.  Alexandru Cordoș e de aceeași părere. Pe de altă parte, Liviu Alexa îi consideră pe cei care au plecat din PSD “trădători ” care oricum nu vor obține un mandat.

Toți cei 3 au căzut de acord că mutările se datorează unei proaste gestionări la nivel intern precum și lipsa de sprijin pentru proiectele primarilor.

“Îmi pare rău pentru ei. Eu am fost coleg cu ei si sunt niște oameni buni. Cred că migrația se datorează instabilității cronice a instituției PSD Cluj, schimbarea rapidă a liderilor a creat această instabilitate, precum și amânarea alegerilor cred eu. “ a declarat Horia Nasra

“Toți primarii PSD care au plecat spre alte partide nu sunt o pierdere, din contră, e un lucru chiar foarte bun că au plecat trădătorii. Cred că cei mai mulți dintre cei care au plecat chiar și cu PNL în spate vor rata mandatul pe care vor să-l ia. PSD Cluj trebuia oricum curățat de unii dintre primari. Îmi pare tare rău că încă nu s-a curățat de primărița din Chinteni care este pur și simplu o otravă a acestei filiale. Lucia Suciu este fermentul tuturor trădărilor și intrigilor din această filială. Pe ea nu a luat-o nimeni la PNL pentru că nu a vrut-o nimeni nicăieri așa că nu prea a avut de ales.” a declarat Liviu Alexa.

”Acest lucru ne arată că organizația județeană în ultimii 4-5 ani a fost într-un declin și a fost gestionată necorespunzător. Supărarea lor vine în primul rând din modul de organizare al activității de partid în filială județeană și de lipsa sprijinului și a susținerii politice pentru proiectele pe care ei le aveau pentru comunitățile lor. Să sperăm că de această dată, în această formulă cu primarii care au rămas alături de partid și cu noul președinte al Consiliului Național PSD, domnul Dâncu, putem schimba această situație nefericită. Să știți, totuși, că primarii care au plecat de la noi nu au fost neapărat de organizații sau de alți membri. Asta înseamnă că avem un electorat stabil, chiar dacă structurile din teritoriu” a declarat Alexandru Cordoș.  

De vină pare să fie toată lumea

I-am întrebat dacă îl consideră pe Gheorghe Șimon, ultimul președinte interimar al PSD Cluj, vinovat de declinul organizației la nivel de județ și, dacă nu, să ne explice cauzele acestui eveniment nefericit.

Deși intervievați separat, cei 3 au refuzat să numească un vinovat direct. Situația pare cauzată de conflictele la nivel intern combinate cu un management de partid precar. Aceste cauze sunt întărite de criza de popularitate de care suferă PSD la nivel național și cu atât mai mult în Cluj. Actualul președinte al filialei.

“Nu cred că pot numi un singur vinovat. Spre exemplu dacă e să o luăm pe conduceri, în comparație cu Șimon, PSD Cluj a avut parte de conduceri și mai rele care nu au făcut nimic. Nu doresc să dau nume.” a declarat Horia Nasra.

”Nu cred că Gheorghe Șimon este de vină pentru asta. E vorba de o sumă de greșeli care s-au făcut în trecut. Blaturile instalate de Remus Lăpușan, atitudinea precară a celor din conducerea națională PSD de la București față de Cluj și, în general, o proastă selecție a cadrelor politice și a reprezentanților din partea PSD Cluj.” a declarat Liviu Alexa

“Nu cred asta. Dânsul a fost înaintea mea președinte interimar la decizia Bucureștiului pentru că nu s-a găsit o soluție locală, și dorința oamenilor de la capitală a fost să aibă stabilitate și liniște la Cluj și să se organizeze alegeri interne. Eu cred că domnul Șimon a început o reconstrucție, la fel ca și ceilalți președinți dinainte dumnealui. Din păcate acesta nu a reușit până acum. Acum împreună cu echipa pe care o avem lucrăm și noi tot la asta. O reconstrucție a partidului pentru cei care cred în valorile de stânga și în proiectele PSD.”

 Despre colegi, numai de bine

Am vrut să aflăm și ce părere au acești lideri despre actualul președinte al PSD Cluj. Atât Nasra cât și Liviu Alexa se pare că își pun speranțe mari în Alexandru Cordoș pentru restructurarea si ordonarea PSD Cluj.

”Eu cred că o să fie bine și că o să avem rezultate bune. Alexandru Cordoș este un om care a demonstrat că poate și am așteptări de la el.  Mă aștept ca listele pentru consilieri să fie transparente, alegerile la nivel intern să fie la fel și ca turul de locale să meargă bine” a declarat senatorul Horia Nasra.

“Sandu Cordoș este un om de echipă, care nu se trage pe fund când e vorba de muncă. Din punctul meu de vedere nu are tăria necesară să curețe PSD de otrăvurile rămase în PSD și cred că asta va fi principala lui problemă. La nivel moral și intelectual chiar îl consider unul dintre cei mai faini oameni din PSD. Dl Cordoș mi-a dovedit cât am lucrat împreună că este un om la locul lui care poate trece peste orgolii și a demonstrat că oamenii pe care-i întâlnește îl respectă și îi solicită sfatul. Acesta este lucru rar, având în vedere că în Cluj dacă ești din PSD și ieși pe stradă nu te știe nimeni. Eu sper ca domnul Cordoș să continue să lupte pentru ca în filială să vină oameni noi și să scape cu orice preț de scursurile din partid”, spune Alexa.

Pentru că nu ni s-a părut corect ca domnul Cordoș să fie lăsat fără drept la replică, l-am rugat să ne facă un top al fostelor conducere din PSD din ultimii ani, pentru a putea înțelege mai bine situația. Deși unul diplomat, răspunsul domnului Cordoș a fost evaziv. A evitat să compare liderii între ei argumentând că din poziția de interimat nu poți fi evaluat cum trebuie. A precizat însă că e o “culpă comună și continuă” când vine vorba de ultimii ani dată de lipsa de organizare din partid.

”Cu toții au fost interimari, niciunul nu cred că a apucat să definitiveze ceea ce și-ar fi dorit să realizeze în partid. Rezultatul nu poate fi catalogat sau ierarhizat. Dacă ar fi fost un președinte ales cred că mergea o evaluare. În schimb, pentru toți cei 3 foști președinți cariera lor s-a încheiat abrupt. Rezultatul unei astfel de succesiuni negativ care a făcut primării și o parte dintre consilierii județeni să plece din acest partid. Problema majoră după cum am mai menționat a fost o lipsă de organizare internă și de unitate. Eu nu mi-aș permite să cataloghez pe vreunul ca un eșec. Niciunul n-a reușit să obțină rezultate pentru că niciunul nu a fost aici suficient timp. Cumva cred că este o culpă comună și continuă a persoane plus contextul în care au fost implicați.” a declarat Alexandru Cordoș. 

PSD rămâne singurul partid care are nu și-a anunțat încă candidații

Am vrut să aflăm ce părere au liderii PSD Cluj despre faptul că fac parte din singurul partid care nu a dat încă în spațiul public listele cu candidați și consilieri pentru alegerile ce vor avea loc pe 27 septembrie. Aparent, toți consideră că gestul este unul greșit însă vina este împărțită. Horia Nasra crede că aici vina este a tuturor pe când, Liviu Alexa îl consideră vinovat principal pe domnul Șimon, fostul președinte de filială. Alexandru Cordoș ne-a asigurat că un program complet va fi scos de PSD până la sfârșitul săptămânii și că electoratul pe care l-am format de-a lungul anilor încă îi susține

“Ba da, este o greșeală clară, cred că aici e vina tuturor, listele trebuiau anunțate de vreo 2-3 săptămâni. Nu cred însă că e ceva ce nu se poate remedia” a declarat Horia Nasra

“Ba da. Aici cred că este cu adevărat vina domnului Șimon. Prieten cu domnul Ciolacu, când a venit la Cluj la începutul anului a promis că va face, va verifica și va reorganiza. Până la urmă a făcut un mare rahat. De fapt, Gh. Șimon nu cred că a vrut să lucreze ceva pentru Cluj. E a doua oară când pleacă de la Cluj cu coada între picioare și e păcat că s-a întâmplat așa ce.” a declarat Liviu Alexa

“Ba da într-adevăr suntem întârziați. Vom finaliza în această săptămână numirea candidaților pentru primarul Cluj-Napoca și pentru consiliul județean. Avem validate liste pentru primarii din majoritatea teritoriilor cât și pentru cei la consiliul local. Mai există câteva unități unde nu s-a decis încă. Și această întârziere se datorează tensiunilor din ultimii ani. Noi chiar primim solicitări de la tot felul de oameni, chiar și tineri pentru a intra în partid. Există dorință de a candida din partea PSD și cred că vom reuși să trecem cu bine de alegerile locale. După aceasta vom organiza alegeri interne și vom avea într-un final o conducere legitimă, aleasă direct, capabilă să intre în alegerile parlamentare într-un mod serios. Lucrăm la toate acestea chiar dacă suntem întârziați și vom recupera prin muncă și responsabilitate”, a declarat președintele PSD Cluj.

Vasile Dâncu – Noua gâscă cu ouă de aur

Curioși din fire, am observat recurența personajului Vasile Dâncu în declarațiile celor intervievați așa că am adăugat o întrebare bonus. Se pare că social-liberalii își pun speranțe foarte mari actualul președinte interimar al Consiliului Național PSD. Socialiștii dau semne că ar dori înaintarea profesorului pe plan național, onorându-l cu o funcție primară în stat precum prim-ministru sau președinte.

”Atât timp cât la nivel național dumnealui a fost ales președinte interimar până la organizarea congresului însemnă că colegii noștri din țară au încredere în el. Eu cred că este unul din intelectualii valoroși de stânga din România. Ne bazăm pe el la un nivel de politică mare? Eu mi-aș dori să ocupe o poziție mare la nivel național. Cred că poate schimba percepția greșită despre PSD și să contribuie la ceva mai bine.” a declarat Alexandru Cordoș

Acum eu cred că aceasta funcție înseamnă foarte mult pentru domnul Dâncu, având în vedere că a luptat pentru ea de ceva vreme. E clar că ea nu se putea realiza decât cu largul concurs al oamenilor din “sistem”. E drept că la asta au contribuit și presiunile făcute de doi dintre președinții de filiale din Ardeal, și aici mă refer la Gabriel Zetea și Radu Moldovan, care l-au strâns de momițe pe Marcel Ciolacu.

Mergând mai departe, trebuie să vedem ce se dorește cu domnul Dâncu. Pentru că cred că nimeni nu are curaj să vorbească despre planurile care-l vizează pe dumnealui. Spre exemplu, dacă domnul Ciolacu chiar reușește să ducă moțiunea de cenzură până la capăt domnul Dâncu ar putea fi viitorul Prim Ministru al României. Cu siguranță, planul adevărat pe termen mediu e ca Vasile Dâncu să devină Președintele României în 2024. Cred că la nivel de onoare și demnitate domnul Dâncu este un soare pe cer. Marcel Ciolacu și astăzi se ridică în picioare ca un caporal când îl sună Iohannis. Eu îmi doresc să fiu reprezentat în PSD de niște generali din servicii. De niște oameni cu grad înalt. Putem să-l luăm, de exemplu, pe domnul Florian Coldea în PSD pentru că acum se poartă recrutarea foștilor șefi mari din servicii în partide politice. Uitați-vă la domnul Victor Ponta cât de bine patinează pe gheața politică când îl are în spate pe Cătălin Predoiu de la SIE. Să lăsăm serviciile să se bată între ele dar măcar să știm o treabă.” a declarat Liviu Alexa, fost președinte al PSD Cluj.

Pronosticuri vagi pentru alegerile din septembrie

La capitolul pronosticuri pentru alegerile din septembrie, tot Liviu Alexa este cel pesimist. Acesta crede că PSD la nivel de județ nu va reuși să treacă, cu indulgență de 11%. Pe o notă mai optimistă, ceilalți doi respondenți au recunoscut că fără muncă și proiecte serioasă, PSD Cluj riscă să rămână anul acesta într-un con de umbră.

“PSD Cluj municipiu nu va trece de 8%. Iar la nivel de județ cred că un rezultat de 10-11% este deja optimist. Va fi un dezastru total. Cred că și la nivel național va fi dezastru pentru PSD la acest tur de alegeri” a specificat Liviu Alexa

“Nu vreau să dau numere, cred că rezultatul va fi mai mult decât mulțumitor dacă ne vom organiza cum trebuie. Este nevoie de transparență și de o bună comunicare cu alegătorii “a declarat Horia Nasra

“Nu pot să mă pronunț cu vreun pronostic. Noi avem sondaje făcute și calcule pe care le vom publica mai târziu printr-un program clar de campanie cu obiective clare de obține un număr de primari și un număr de consilieri județeni. Cred că rezultatul nu va fi drastic schimbat față de cel de acum 5 ani. Dacă luăm în considerare proiectele pe care le avem și oamenii pe care îi avem alături eu cred că e posibilă o creștere. PSD nu mai e pe val ca în 2016 însă munca și dedicare ne vor ajuta să ne păstram niște rezultate mulțumitoare. Dacă nu mai facem nimic de acum încolo și oprim demersurile, cred că vom avea rezultate mai slabe”,  a declarat Alexandru Cordoș În concluzie, PSD Cluj încă există. Filiala a trecut printr-o criză evidentă de leadership și management iar schimbările bruște de conducători au bulversat-o. Noul lider al organizației are pe umeri o responsabilitate imensă și trebuie să-și demonstreze capacitățile politice și de comunicare în următoarea perioada. Miza din acest joc sunt chiar voturile alegătorilor din septembrie, care vor decide eficiența acestei filiale la nivel județean.

3 COMENTARII

  1. Datorita lui itu,lapusan,suciu ,nasalean ,Matei a ajuns un partid al interlopilor de Cluj ,lacomi ,aroganți ,mincinoși ,inculți și MINCINOSI

  2. Lasati-l dom”le pe securistul Vasile Dancu sa faca ordine. Toti smecherii-incompetenti (Dancu in special) vor doar acolo la varf, De ce nu vine Dancu sa munceasca la firul ierbii, sa faca o organizatie model aici la Cluj, sa candideze la Primarie, sa-l bata pe Boc piticul si abia apoi, dupa ce a demonstrat ca se poate, sa mearga la capitala cu „modelul de la Cluj” . El vrea in fruntea PSD dupa ce a trait si „muncit” in mocirla PSD Cluj. Il avem pe Boc nu pentru ca este ghenial ci pentru ca ceilalti sunt incompetenti, foarte slabi. Boculet este buruiana care se dezvolta si zbenguie in voie pe terenul nearat si necultivat. Cultivati pamantul boilor. Este corecta afirmatia „Romania are nevoie de o stanga puternica si unita” dar nu cu ciubucari, ca majoritatea tovarasilor care se cred buricul Romaniei. Toata pleiada de politicieni vor doar profit din taierea padurilor, nimeni nu vrea sa planteze copaci, sa intretina padurea. RUSINE.Trezitiva romani, asa nu se mai poate…

    • psd cluj a fost depe vremea lui rus o anexa a pdl,apoi a pnlpdl,a usr
      fara singe in instalatzie a facut blat cu orice c…a politica inclusiv cu antiromanul vernel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here