Bărbat după gratii

Șerban Nicolae a inițiat un amendament la proiectul legislativ inițiat de parlamentarii din majoritatea spectrului politic, al cărui raport a fost admis de Comisia juridică din Senat. Acesta impune ca orice faptă care implică contact sexual cu un minor sub 14 ani să se pedepsească cu închisoare de la 5 la 12 ani.

Inițial, pedeapsa în astfel de cazuri era de minimum 4 ani și maximum 11, însă „dată fiind gravitatea faptei săvârşite cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, dacă făptuitorul a împlinit vârsta de 18 ani”, proiectul urmărește creșterea pedepselor pentru cazurile de abuz împotriva minorilor.

Conform Agerpres, în astfel de cazuri nu vor mai putea fi pronunțate sentințe cu suspendare, mai ales în contextul unor diferențe mari de vârstă.

Potrivit înregistrărilor de la ICCJ, în perioada 2016-2018 au fost date „553 condamnări definitive pentru cazuri de act sexual cu minor şi alte 962 pentru viol. Chiar şi aşa, numeroase cazuri prezentate în presă relevă faptul că de foarte multe ori judecătorii schimbă încadrarea faptelor de natură sexuală cu victime minori de la viol la act sexual cu minori. În practică, instanţele româneşti continuă să încadreze cele mai multe fapte de abuz sexual comise asupra minorilor sub 14 – 15 ani ca act sexual cu un minor”.

În textul propus mai sunt precizate următoarele: „Totodată, diferenţa de vârstă pentru care infracţiunile nu vor fi sancţionate va scădea de la 3 la 2 ani, cu scopul de a limita situaţiile în care abuzatorul primeşte pedeapsa minimă. De asemenea, propunerea prevede creşterea vârstei minime pentru care este un astfel de act poate fi considerat consimţământ, de la 15 la 16 ani, conform legislaţiei în vigoare”.

Proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal şi a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală cu raportul de admitere va ajunge în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Citește și https://gazetadecluj.ro/violurile-topul-infractiunilor-cu-violenta-din-cluj/

Sabina Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here