În aceasta toamna Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca face eforturi pentru ocuparea locurilor de munca din toata tara. Astfel, peste 20.000 de posturi au fost puse la dispozitia românilor dintre care 1.024 în judetul Cluj. Nici tinerii nu au fost uitati, pe 26 septembrie fiind organizata „Bursa locurilor de munca pentru absolventi”, unde au fost adunati 50 de angajatori renumiti.

La începutul acestui sezon, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a pus la dispozitia cetatenilor din întreaga tara mai bine de 20.000 de locuri de munca, majoritatea fiind pentru persoane cu studii medii si profesionale. Potrivit datelor ANOFM, în perioada 18-25 septembrie au fost înregistrate 20.829 de posturi în tara, judetul Cluj fiind clasat pe locul al patrulea la numar de locuri de munca disponibile. Astfel, Bucurestiul a avut 3.832 de locuri, judetul Hunedoara 1.738 de locuri, judetul Dolj 1.135 de locuri iar judetul Cluj 1.024 de locuri. Dintre aceste posturi cele mai multe cele mai multe au fost destinate persoanelor cu studii medii si profesionale, respectiv 19.638. Principalele oferte erau de confectioner-asamblor articole din textile, fiind vacante 839 de posturi, 810 posturi de muncitori necalificati în industria confectiilor si 743 pentru muncitorii necalificati la ambalarea produselor solide si semisolide. Si persoanele cu studii superioare au fost vizate de acest proiect al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, ele având la dispozitie 1.191 de locuri vacante. Cea mai bogata oferta a fost pentru ingineri si subingineri, respectiv 455 de locuri de munca. De asemenea, ANOFM a mai pus la dispozitie 140 de posturi pentru asistenti medicali generalisti, 59 de posturi de contabili si 34 de posturi de consilier în management. În judetul Cluj, ca si în celelalte judete, cele mai multe posturi valabile au fost de muncitor necalificat în industria confectiilor, respectiv 60, apoi 56 de posturi de cusatori de piese din piele si înlocuitori, 51 de posturi de muncitori necalificati la ambalarea produselor solide si semisolide, 23 pentru soferi de autoturisme si camionete si 20 de posturi de manipulant de marfuri. Toti cei care au dorit sa aplice pentru aceste posturi, au avut la dispozitie informatii pe site-ul Agentiei, www.anofm.ro , unde au gasit si datele de contact ale persoanelor carora le puteau cere date suplimentare. Conform directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, cei care abia au aflat de aceste locuri de munca, vor putea aplica si de acum înainte pentru posturile ramase.

„Bursa locurilor de munca pentru absolventi” la Cluj

De asemenea, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj a organizat în data de 26 septembrie, la Casa de Cultura a Studentilor din municipiul Cluj-Napoca, programul „Bursa locurilor de munca pentru absolventi”. La editia din acest an au participat 50 de angajatori de renume, la care s-au adaugat consilierii EURES din Norvegia, Ungaria si Bulgaria. De altfel, manifestarea a avut loc sub egida „European Job Days 2008”. În opinia organizatorilor, dinamica fortei de munca este considerata un lucru pozitiv deoarece conduce la crestere economica si la reducerea fenomenului muncii ilegale. Prezentarea ofertei locurilor de munca din tarile membre ale Uniunii Europene este extrem de importanta. Aceasta a fost realizata atât de consilierii EURES, cât si de alti specialisti din UE, prezenti la manifestare. Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj ne-a declarat ca „este foarte bine pentru tineri deoarece ei nu mai trebuie sa umble prin tot orasul în cautarea unui loc de munca. Acum toti angajatorii s-au adunat într-un singur loc iar tinerii au posibilitatea de a alege”. Conform unui raport european, România se afla pe locul trei în Europa în ceea ce priveste somajul în rândul tinerilor sub 25 de ani. De asemenea, Daniel Don sustine ca o asemenea masura este extrem de benefica, putând fi masurata si eficienta sistemului de învatamânt pe anumite profesii. Absolventii institutiilor de învatamânt si ai scolilor speciale, înregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca beneficiaza de o prima egala cu un salariu minim brut pe tara garantat la plata, în cazul în care se încadreaza într-un program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

EURES este o retea de cooperare între Comisia Europeana, serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale Spatiului Economic European si alte organizatii partenere. Resursele reunite ale organizatiilor membre si partenere ale EURES ofera retelei o baza solida, astfel âncât aceasta sa poata oferi servicii de calitate înalta atât pentru lucratori, cât si pentru angajatori. Scopul EURES este de a oferi informatii, recomandari si servicii de recrutare si plasare în beneficiul lucratorilor si angajatorilor, precum si al oricarui cetatean care doreste sa beneficieze de principiul liberei circulatii a persoanelor.

Doar 352 de someri în judetul Cluj

La sfârsitul lunii august 2008, rata somajului înregistrat la nivel national a fost 3,9%, egala cu cea din luna august a anului 2007 dar mai mare decât cea din luna iulie a anului 2008 cu 0,1%. Astfel, numarul total de someri corespunzator lunii august, de 345.510 persoane, a crescut cu 5.048 persoane fata de cel din luna anterioara. Din totalul somerilor înregistrati, 90.441 au fost someri indemnizati si 255.069 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 1.104 persoane iar numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 6.152 persoane fata de luna precedenta. Ponderea somerilor neindemnizati în numarul total al somerilor ramâne în continuare ridicata respectiv 73,82%. Referitor la somajul înregistrat pe sexe, în luna august 2008, comparativ cu luna precedenta, rata somajului masculin, de 3,8%, a ramas constanta, în timp ce rata somajului feminin, de 3,9%, a crescut cu 0,1 puncte procentuale. Desi, la nivel teritorial, numarul de someri a crescut în 27 de judete, Clujul se afla printre judetele cu cele mai importante scaderi ale numarului de someri. Astfel, pe locul întâi se afla judetul Bihor, cu 294 de someri, pe locul doi este judetul Cluj, cu 352 de someri, urmat fiind de judetele Cras-Severin cu 359 de someri si judetul Vaslui cu 562 de someri. La polul opus se afla judetele Dolj, cu 2.170 de persoane, Iasi, cu 732 si Gorj, cu 696 de someri.

Formare profesionala pentru detinuti

La începutul lunii septembrie a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentantii conducerii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, prilejuita de analiza modului în care a fost implemantat protocolul de colaborare dintre cele doua institutii, al carui obiectiv l-a constituit crearea unui cadru optim pentru cresterea si diversificarea competentelor profesionale ale persoanelor private de libertate. La acesta întâlnire cele doua institutii au stabilit ca se vor întreprinde eforturi comune pentru îmbunatatirea cadrului legislativ, astfel încât activitatea de formare profesionala desfasurata în penitenciare de specialisti ai agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca sa contribuie mai eficient la reinsertia sociala a detinutilor, dupa punerea în libertate a acestora.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.