Mâine, 31 ianuarie, este ultima zi pentru depunerea candidaturii pentru poziția de rector al Universității „Babeș-Bolyai”. Până acum, în cursă s-a înscris teologul Ioan Chirilă, actualul președinte al senatului UBB și profesorul și psihologul Daniel David, actual Prorector al UBB. Viitorul rector va fi ales prin vot direct în data de 3 martie 2020. 

Cine este Ioan Chirilă

Primul care s-a înscris oficial în cursa pentru funcția de rector al UBB este profesorul universitar Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB. Într-un interviu acordat pentru blogul profesorului Sandu Frunză, președintele Senatului UBB spune că această candidatură înseamnă în primul rând asumarea unei responsabilități.

De asemenea, el a declarat pentru ebsradio.ro că s-a înscris în cursă la recomandarea mai multor colegi universitari, consideră experiența sa managerială un atu și și-a propus mai multe obiective.

„Încercăm să alegem un profil orientat înspre ideea creării unui climat de pace, liniște și de bună înțelegere, dar care să aibă, pe de altă parte, dispoziția și elementele necesare să susțină ideea competitivității și a creșterii calității. De asemenea, ne dorim să creăm competențe reale și diversificate pentru studenții care se pregătesc în universitatea noastră; legătura prin ceea ce se numește angajabilitatea absolvenților cu societatea să se consolideze și mai bine”, a declarat profesorul Ioan Chirilă.

Ioan Chirilă este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Domeniul său de cercetare este constituit de teologia Vechiului Testament, hermeneutică și exegeză scripturistică, literatură iudaică, iudaism, arheologie biblică și limba ebraică biblică, dialog interreligios, dialog știință – religie, etică, bioetică, etica discursului și istorie modernă. Actualmente este președintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”. A publicat 15 volume ca autor unic, a coordonat 20 de volume și a scris peste 250 de studii și articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. A fost și este implicat în conducere sau în echipa de cercetare a mai multe proiecte de cercetare/formare de resurse umane

Daniel David şi-a anunţat oficial candidatura la şefia UBB

Psihologul Daniel David și-a depus candidatura pentru funcția de rector al Universității „Babeș- Bolyai”. Anunțul a fost făcut pe blogul său personal, acolo unde a făcut și o sinteză a programului său. 

”Așa cum am anunțat, odată încheiată campania de alegeri academice la UBB pentru departament/consilii/senat, mi-am depus astăzi, 28.01.2020, candidatura pentru poziția de rector al UBB. Programul de candidatură va fi făcut public în data de 1 februarie 2020, atunci când începe în mod formal campania pentru rectoratul UBB. Atitudinea mea în timpul campaniei va fi că ceilalți candidați nu sunt contracandidații mei, ci colegii mei. Vom propune fiecare programe pentru comunitatea noastră, mai mult sau mai puțin similare, le vom dezbate între noi, iar programul ales de comunitate va da rectorul UBB. Sunt convins că știm să alegem ce este bine pentru comunitatea noastră, și anume viitorul și modernitatea UBB”, a scris profesorul Daniel David pe blogul său.
Programul cu care candidează se numește ProUBB+. ”În respectul total al Cartei și al devizei UBB, Programul ProUBB+ își propune ancorarea definitivă a UBB în aria academică europeană/internațională, ca universitate world-class, continuând angajamentul pentru tradiție și excelență al fondatorilor universității. Programul ProUBB+ este realist și echilibrat. El nu urmărește o dezvoltare forțată sau nerealistă a UBB, dar nici nu susține un status quo, generator de inerție și cu mare potențial de risc în lumea contemporană aflată într-o dinamică alertă, sau o dezvoltare „organicistă”, imprevizibilă și nepredictibilă (care poate se întâmplă, poate nu). Programul ProUBB+ susține o dezvoltare proactivă a UBB, pentru oameni și prin oameni, cu politici instituționale de susținere, sub angajamentul Neminem Resideo (fiecare membru de bună-credință al comunității are rolul său important și nimeni nu este lăsat în urmă), într-o paradigmă academică a încrederii și deschiderii.

Din respect pentru noi toți, am propus un program care nu evită problemele concrete cu care ne confruntăm. Nu promit populist sau naiv, prin formulări generale, atrăgătoare, greu de refuzat, dar și greu de testat, soluții sau dezvoltări fantasmagorice. Pentru mine, a fi rectorul UBB nu este o miză de carieră, ci prilejul înalt de a servi o universitate/comunitate cu un trecut excepțional, cu un prezent dinamic și cu un potențial imens”, scrie profesorul universitar în sinteza programului său.

Alegeri prin vot direct

Cadrele didactice ale UBB au fost consultate în iunie 2019, în cadrul unui referendum, referitor la modalitatea de alegere a viitorului rector al instituției. Peste 87% dintre persoanele care s-au prezentat la vot au optat pentru alegerea viitorului rector prin vot direct, universal.

Potrivit calendarului publicat pe site-ul UBB, alegerile pentru conducerile diferitelor structuri instituției vor începe în 23 ianuarie cu alegerea directorilor de departamente, vor continua în 28 ianuarie cu alegerea membrilor Senatului, validarea noului Senat și ședința de constituire a noului Senat în 10 februarie, alegerea președintelui Senatului în 17 februarie și se vor încheia cu alegerea rectorului, în 3 martie. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în 10 martie.

3 COMENTARII

    • Aluașule, nu știu cine va conduce U.B.B. Amândoi candidații sunt două personalități respectate în țară și străinătate, care fac cinste municipiului Cluj-Napoca. Ceea ce știu sigur este că ai un comentariu tâmp și intolerant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here