Miercuri, la Tribunalul Cluj s-a reluat dezbaterea în procesul în care Carmen Zina Lador și Viorel Cârnici, alături de încă o duzină de asociați, sunt judecați pentru evaziune fiscală. În acest proces sunt implicate șapte firme, ANAF având de înfruntat o adevărată armată de avocați pentru a demonstra prejudiciul. Fiul cel mic al Zinei Lador, Călin Biriș, a fost premiat de publicația financiară Forbes în cadrul Galei 30 sub 30, pentru succesul său în marketing. Călin Biriș a fost în trecut partener cu mama sa în mai multe firme actualmente radiate.

 

Instanța a decis la termenul de miercuri, la care sala de judecată a fost plină de robe negre, să mențină arestul la domiciliu asupra Zinei Lador și i-a permis, din nou, să facă niște plimbări, la Hunedoara, pentru studierea unui dosar, și la Brașov, pentru un curs de îngrijiri paliative. Avocații acesteia au spus că expertiza în dosar ar trebui realizată după administrarea probatoriului, dar judecătorul nu a încuviințat această cerere, precizând că este necesar ca specialiștii să se pronunțe la începutul deliberărilor.

Carmen Zina Lador şi Viorel Cîrnici, sunt cercetaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, ambele în formă continuată, respectiv complicitate la evaziune fiscală. Prima dintre aceștia a intrat în vizorul presei nu pentru numărul impresionant de dosare penale și plângeri civile, ci pentru că este mama a doi tineri de succes din Cluj: Sergiu Biriș, fondatorul Trilulilu, și Călin Biriș, premiat recent de revista Forbes.

 

Afaceri de familie

 

Între cei 14 inculpați din procesul care a avut termen săptămâna trecută, o găsim și pe Fatol Aida Daniela, care a fost asociată în mai multe societăți cu Zina Lador, și ea cercetată penal, pentru înșelăciune. Una dintre aceste societăți la care Fatol Aida Daniela era asociată este societatea SC Hera S Wood Srl, unde deținea participații și Călin Biriș. Călin Biriș își avea în anul 2008 domiciliul în același apartament din Gherla unde își avea sediul social și societatea mai sus menționată.

Carmen Zina Lador, alături de fiul său Călin Biriș, a fost implicată în afaceri cu comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare, în cadrul unei societăți radiate, Euro Accent SRL, cu sediul în Dej. O altă firmă deținută împreună cu Ioan Calin Biriș de către Carmen Zina Lador este Onix Trading, societate care a fost radiată în 2007, și deși se ocupa cu activități de comerț cu amănuntul al articolelor și aparatelor electrocasnice, a avut în scurta sa existență de șapte ani maxim un angajat.

 

Din umbra mamei în reflectoarele Forbes

 

Însă eșecul acestor afaceri sau suspiciunile care planează asupra mamei sale nu l-a împiedicat pe fratele mai mic al fondatorului Trilulilu, care, de altfel, a lucrat și el la acest proiect, să aibă o ascensiune impresionantă în carieră. Călin Biriș, premiat la Gala Forbes 30 sub 30, este descris într-un articol publicat în reputata revistă financiară drept ”unul dintre tinerii pasionați de marketing și publicitate care a „deschis ochii” în digital. A realizat peste 100 de prezentări, traininguri și workshopuri de marketing online pentru mediul de business.

Se poate spune că, spre deosebire de oamenii mai în vârstă de marketing și publicitate, Călin Biriș face parte dintr-o generație care, înainte de a se arunca în „apă” (viața reală), a „mâncat pe pâine” marketingul și publicitatea, croindu-și un bagaj teoretic solid. Alte vremuri, alți profesioniști!”

 

Care sunt acuzațiile procurorilor

 

Revenind la Zina Lador, aceasta a fost trimisă în judecată în 2013, la Tribunalul Cluj, în procesul în care-l are drept coinculpat pe Viorel Cîrnici. La mijlocul lunii februarie 2014, Curtea de Apel Cluj a dispus ca Zina Carmen Lador să fie eliberată din închisoare şi plasată în arest la domiciliu.

Cu toate acestea, pe 2 aprilie 2014, Tribunalul Cluj a dispus începerea judecării acesteia pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de bani, prin S.C. „Auto Viomar” S.R.L. Gherla, S.C. „Ralcom Link” S.R.L., S.C. „NSD Technology” S.R.L., dar şi alte societăţi, cu un total de cel puţin patru acuzaţii de evaziune fiscală, respectiv trei pentru spălare de bani.

În toamna anului 2013, pentru a susţine argumentele pentru menţinerea măsurii de arest preventiv împotriva acesteia, procurorul de caz a arătat că Lador avea deja o condamnare definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni la legea cecului şi patru amenzi administrative aplicate pentru infracţiunea de sustragere de la plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

 

Prejudiciile create în fiecare caz au o valoare însemnată

 

De asemenea, Lador mai avea pe rol încă două dosare penale, unul în care a fost trimisă în judecată, pe 13 decembrie 2012, prin rechizitoriul DIICOT Cluj pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune şi falsuri. Altul, aflat pe rolul Tribunalului Gherla din 29.03.2013, în care a fost trimisă în judecată tot pentru infracţiunea de evaziune fiscală.

Există probe ce demonstrează că activităţile infracţionale ale Zinei Lador se întind pe raza mai multor judeţe, vizând societăţi din Suceava, Maramureş, Braşov, Ilfov, Cluj sau Hunedoara. Este vorba despre 10 societăţi comerciale conduse de Lador, care şi-a extins la nivel naţional reţeaua implicată în acte de evaziune fiscală, cu scopul de a îngreuna identificarea şi sancţionarea faptelor ilegale. Există indicii conform cărora prejudiciile create în fiecare caz au o valoare însemnată, la nivelul mai multor milioane de euro, în contabilitatea firmelor găsindu-se numeroase acte false, înregistrate cu scopul de a eluda obligaţiile de plată către bugetul de stat.

 

Soluția Tribunalului Cluj din 29 aprilie

 

”În baza art. 362 cu referire la art. 208 C.proc.pen., constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu luată faţă de inculpata L.C.Z., şi, în consecinţă, menţine această măsură faţă de inculpată. În temeiul art. 221 alin. 6 C.proc.pen., încuviinţează inculpatei să participe la cursul privind Programul naţional pentru managementul voluntarilor din serviciile de îngrijiri paliative, care va avea loc în perioada 25-29 mai 2015 la Braşov. În temeiul art. 221 alin. 6 C.proc.pen., încuviinţează inculpatei să se deplaseze la Tribunalul Hunedoara – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal – Deva, str. 1 Decembrie, nr. 35, jud. Hunedoara, în data de 04.05.2015, în vederea studierii dosarului nr. 5009/97/2013A1. Următoarea verificare a legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive a arestului la domiciliu nu va putea fi făcută mai târziu de 60 de zile”.

 

Pe unde se mai plimbă Zina

 

La termenul anterior de la Tribunalul Cluj, din luna martie, Lador a cerut magistratului încuviinţarea pentru ca ”să frecventeze cursurile organizaţionale în îngrijiri paliative care vor avea loc în perioada 16-17 martie 2015 şi 30-31 martie 2015 la Braşov la Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă”. Cerere care a fost aprobată.

În plus, la începutul acestui an Tribunalul Cluj a menţinut măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpata Carmen Zina Lador, cu menţiunea că i se permite să frecventeze cursurile de masterat de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Cluj-Napoca. De asemenea, instanţa i-a permis participarea la spectacolul de caritate organizat de Fundaţia Naomi Căminul de bătrâni Zâna Bună Gherla, în municipiul Gherla.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.