11 avocate protestează împotriva unei decizii luate de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) prin care li s-a tăiat din indemnizaţia de creştere a copilului. Avocatele sunt reprezentate de clujeanca Andreea-Nicoleta Raluca-Damian care a şi înaintat o cerere de revocare a decizei luate de UNBR.

Până acum, avocatele care intrau în concediu de maternitate beneficiau de două indemnizaţii, una de la stat, în baza veniturilor care le erau impozate şi altă indemnizaţie de la Casa de Asigurări a Avocaţilor. Astfel, prin hotărârile luate de UNBR, îndemnizaţia cuvenită avocatelor aflate în concediu de creştere a copilului va fi de 40% din venitul de referinţă, stabilit pentru 2010 la 2.300 de lei. Astfel, indiferent de cât au contribuit la Casa de Asigurări a Avocaţilor, viitoarele mame nu vor putea primi mai mult de 920 de lei.
“Prin cele două hotărâri menţionate a fost suprimat dreptul nostru la acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de doi ani, acordat în considerarea calităţii de persoane asigurate în sistemul propriu de asigurări a avocaţilor. Întrucât cele două hotărâri aduc atingere directă dreptului nostru la respectul proprietăţii, consacrat de art. 1 din Protocolul adiţional nr. 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, am decis să formulăm această cerere de revocare. Dreptul la Îndemnizaţia de maternitate şi Îndemnizaţia pentru creşterea copilului sunt expres prevăzute de dispoziţiile art. 80  pct.b şi c, art. 84 – 86, respectiv 87-91 din Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, dispoziţii normative modificate prin cele două acte administrative care fac obiectul prezentei cereri de revocare”, este de părere avocata clujeancă Andreea-Nicoleta Raluca-Damian.

Cine a contribuit mai mult, pierde pe măsură

Acest drept al avocaţilor rezultă din contribuţia lunară la un “sistem unic, propriu şi autonom de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, gestionat de Casa de Asigurări a Avocaţilor din România”.  Prin urmare, avocaţii, cu titlu de asigurare obligatorie, contribuim lunar la bugetul CAA, sub sancţiunea suspendării din profesie, această contribuţie reprezentând 10% din veniturile brute (încasări), fiind aşadar singura profesie liberală cu o astfel de contribuţie uriaşă.
“Cu toate acestea, în ciuda contribuţiilor la care suntem obligate de către sistem, prin două acte administrative provenite de la un organism menit să apere interesele profesiei de avocat, în mod nelegal suntem private de un acest important drept care va afecta în mod direct copii noştri. Venitul de referinţă a fost diminuat cu 60%, fiind astfel de 920 lei. Minimul acordat de sistemul public este de 600 lei. Prin urmare, cuantumul maxim al îndemnizaţiei ce va fi achitate de către Barou va fi de 320 lei şi doar celor care obţin minimul îndemnizaţiei publice. Cel mai afectate vor fi mamele avocat care au contribuit în cuantum mai mare la sistemul CAA”, mai spune avocatul clujean.

Avocatele care contestă decizia UNBR
Letiţia-Mihaela Morar, Andrea-Nicoleta Raluca-Damina, Anca-Daniela Baciu, Viviana-Anda Abrudean, Narcisa-Simina Ciobanu, Monica-Daniela Frentiu, Camelia Pânzaru, Bianca-Veronica Perta, Daniela-Ramona Vomir-Bizo, Mara-Roxana Jiman, Dorina Tibrea, avocate în Baroul Cluj au formulat cerere de revocare a Hotărârilor Consiliului UNBR nr. 845 si 845bis din 11 septembrie 2010.

Răzvan Robu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.