Ministrul Muncii Ioan Botiş a propus reducerea perioadei pe care se acordă indemnizaţia de creştere a copilului de la doi ani la unul, precum şi a sumei pe care o primesc lunar mămicile. Însă această măsură nu este susţinută de membrii coaliţiei, iar reacţia socială este una vehementă. Gazeta de Cluj a contactat câţiva parlamentari clujeni pentru a-şi exprima poziţia faţă de această chestiune. Indiferent de culoare politică, toţi sunt de acord că este important pentru copil să-şi petreacă primii doi ai de viaţă alături de mamă.
La mijlocul săptămânii, liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta pe marginea reducerii concediului de maternitate. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a propus ca durata concediului de maternitate să fie redusă de la doi ani la un an. Propunerea lui Botiş prevede ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni. Botiş a înaintat în cadrul şedinţei de guvern alte două variante care prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.
Doamnele PDL-iste şi maghiarii se opun
Propunerea pare să işte conflicte atât în interiorul partidului, după ce Sulfina Barbu şi Raluca Turcanu au declarat că nu susţin proiectul lui Botiş, cât şi în interiorul coaliţiei. Reprezentanţii UDMR au declarat că nu sunt de acord cu reducerea concediului maternal şi au solicitat identificarea unor variante alternative. Ei au arătat că una dintre variante ar fi ca durata concediului maternal să rămână la doi ani, cu o eventuală reducere a limitei maxime a indemnizaţiei de la nivelul actual de 3.400 de lei, iar întoarcerea mai devreme la locul de muncă să reprezinte o opţiune a mamei, nu o obligaţie. Alţi parlamentari au cerut modificarea prevederilor legate de concediul maternal în sensul prelungirii perioadei de îngrijire a copilului. Varujan Pambuccian a spus că reprezentanţii minorităţilor au propus ca durata concediului maternal să fie de trei ani, dar cu o indemnizaţie lunară redusă la 600 de lei.
”Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şi după discuţia din Coaliţie, pe care evident o vom prezenta. Până atunci, evident, ascultăm toate opiniile care se impun pe acest subiect şi, după ce această perioadă va fi epuizată, vă vom anunţa decizia Guvernului. Repet, eu sunt ultimul care ia decizia, până atunci aştept concluziile celor abilitaţi” a spus Emil Boc.
În cadrul discuţiilor din ultimele zile s-a evidenţiat faptul că şi scrisoarea suplimentară de intenţie, convenită de guvern cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, prevede angajamentul guvernului de a raţionaliza indemnizaţia de creştere a copilului în raport cu media UE. Presa specula chiar că FMI ar fi cerut în mod explicit ca durata concediului să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.
Mamele se pregătesc de proteste
Mamele pregătesc un protest în faţa Guvernului în cazul în care luni Executivul decide în favoarea măsurilor propuse de ministrul Ioan Botiş. Mămicile, nemulţumite de reducerea concediului pentru creşterea copilului, vor protesta, miercuri, în faţa Guvernului, solicitând menţinerea acestei perioade la doi ani, respectiv la trei ani pentru copilul cu handicap, dar şi revenirea la valoarea indemnizaţiei din mai 2010, potrivit Mediafax. În iulie, în urma setului de măsuri de austeritate impuse de Guvernul Boc, mamele au pierdut 15% din cuantumul indemnizaţiei pentru copii.
Aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal nu vor mai primi anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului, dacă guvernul va aproba reducerea duratei concediului maternal la un an. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, 198.000 de persoane sunt în prezent în concediu maternal, din care peste 90.000 au copil cu vârsta de până la un an.
Ministrul Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, Ioan Botiş, a candidat pentru funcţia de deputat PDL de Bistriţa-Năsăud cu o platformă electorală diferită de măsurilor pe care le propune astăzi. În 2008, programul legislativ al candidatului Ioan Botiş prevedea “posibilitatea angajaţilor de a beneficia, în cazul în care au copii sub 7 ani, de un program flexibil negociat cu patronatul. Scopul este acela de a fi mai aproape de copiii noştri în primii 7 ani esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului”.
Parlamentarii PDL susţin familiile tinere
Deputatul PDL Mircia Giurgiu a declarat că nu este de acord cu reducerea perioadei pe care se acordă indemnizaţia pentru creşterea copilului. „Din 1990 mamele au avut mereu doi ani pentru creşterea copilului şi este bine să fie aşa deoarece copiii mici au nevoie de îngrijire specială. În plus, este important să sprijinim familiile tinere”, a afirmat acesta. În legătură cu cuantumul indemnizaţiei, deputatul a confirmat că s-ar putea reduce de suma maximă, de 3800 de lei.
Şerban Rădulescu este de părere că, din punct de vedere medical, este bine pentru copil să fie lângă mamă până la doi ani. “Indemnizaţia, perioada pe care se poate acorda concediul de maternitate depinde de fiecare mamă. Cele care au posibilitatea şi nu au alte impedimente, pot să meargă înapoi la lucru după şase luni. În ceea ce priveşte finanţele, posibilitatea statului de a plăti pentru acest lucru, nu mă pot pronunţa, nu sunt în temă. Dar eu aşa aş considera, că după şase luni mama se poate întoarce la lucru, dar din punct de vedere medical este normal să stea doi ani lângă copil”, ne-a explicat chirurgul clujean.
Banii se pot lua şi din altă parte
Remus Lăpuşan, consilier local PSD, s-a arătat împotriva acestui set de măsuri „Este o aberaţie şi cred că ministrul Muncii ar trebui să se ocupe de lucruri mai serioase şi să nu se atingă de lucruri care sunt bune pentru mame şi copii şi care funcţionează”, a declarat Lăpuşan. Consilierul local a arătat că economiile pe care doreşte astfel să le facă Guvernul pot fi aduse din alte părţi. „Problema a fost discutată şi cu cei de la FMI şi în contextul reducerilor bugetare, dar cred că sunt alte cheltuieli de unde se poate tăia. De exemplu, licitaţiile sau investiţiile mari, dacă sunt bine gândite, se pot face economii la fel de mari”, ne-a explicat acesta. Remus Lăpuşan a arătat că suma care poate fi economisită, este vorba de 120 de milioane de euro, este infimă pentru bugetul României şi este superfluu ca Guvernul să intre în banii mamelor pentru a echilibra cheltuielile.
Dinspre PNL critica la adresa măsurilor anunţate de membri ai Guvernului Boc este chiar mai vehementă. Horea Uioreanu, deputat PNL Cluj, a supus că ideea de a reduce indemnizaţia pentru creşterea copilului este „foarte proastă, e aiurea. Am înţeles, s-a tăiat salarii, ajutoare sociale, dar acum se leagă şi de banii mamelor si ale copiilor mici?”, artă Uioreanu. Acesta consideră că s-a ajuns să se discute asemenea măsuri pentru că cei de la putere nu sunt în stare să scoată ţara din criză. „Guvernul Boc este cel mai prost guvern al României. Ar trebui judecaţi după ce pleacă de la guvernare. Este un partid al trădării naţionale”, a declarat Horea Uioreanu.
Reprezentanţii Partidului Conservator au remis presei un comunicat prin care anunţă că se opun categoric oricărei intenţii de a reduce perioada de acordare a indemnizaţiilor de la doi ani la un an şi susţin mamele afectate de măsurile Guvernului Boc prin reprezentarea lor în instanţă, fără pretenţii financiare, de către avocaţii PC.
Diana Gabor