Un top al salariilor managerilor de spital plasează Cluj-Napoca pe locul trei de la vârf, dar şi de la coadă, şeful „Institutului Inimii” fiind în rândul celor remuneraţi cu mai puţin de 3.000 de lei. Bugetarii vor avea de aşteptat până în ianuarie 2012, când Guvernul intenţionează să reia creşterea salarială.
Econtext a realizat un top al salariilor cu care sunt plătiţi managerii celor mai mari spitale din România. Publicaţia online a combinat o parte din spitalele de primă mână, unde sunt incluse cele mai bune spitale din ţară, cu mai multe spitale judeţene. În total, au fost incluşi 20 de manageri ai acestor unităţi sanitare. În cea mai mare parte, salariile acestor manageri sunt valabile pentru anul 2010, fiind vorba despre salariul net, nu brut.
Cel mai bine plătit manager de spital din România este Monica Boer, managerul Spitalului de Psihiatrie „Al. Obregia” din Bucureşti. Anul trecut, ea a încasat venituri aferente unui salariu lunar de 10.903 lei. Mai mult, Monica Boer este singurul manager din acest top care primeşte un salariu mai mare de nivelul de 10.000 de lei pe lună.
Clujul ocupă locul 3
A doua poziţie este ocupată tot de un manager al unui spital din Bucureşti. Este vorba despre Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, urmaşul lui Sorin Oprescu la conducerea acestei instituţii. Cirstoiu are un salariu lunar de 9.336 de lei.
Locul al treilea este ocupat de managerul unui spital din Cluj-Napoca. Este vorba despre Spitalul Judeţean Cluj-Napoca, unde Cristiana Ciortea, cea care conduce spitalul, este plătită cu 9.278 de lei pe lună.
Clasamentul cuprinde şi salarii sunt pragul de 3.000 de lei pe lună (circa 750 de euro). Astfel, Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii „N. Stancioiu” din Cluj-Napoca, este plătit cu 2.920 de lei (710 euro). Instituţia a reclamat în repetate rânduri probleme financiare, inclusiv legate de posibilitatea de a asigura tratamentul pacienţilor. Simionescu, conducătorul unuia dintre cele mai cunoscute spitale din România, câştigă astfel mai puţin decât un român care pleacă la muncă în Italia.
Acesta nu este magerul de spital cu cel mai mic venit, însă. Horia Lăzărescu, managerul Institutului de Recuperare Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, are un salariu de 2.424 lei, iar Gheorghe Noditi, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, primeşte o retribuţie lunară de 2.298 lei.
Salarii mici până în 2012
Speranţele medicilor şi ale personalului medical că salariile ar putea creşte din toamnă au fost spulberate luna trecută, după ce premierul Emil Boc a declarat că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând că obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa înceapă recuperarea diminuării salariale.
Anterior, liderul minorităţilor şi unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, Varujan Pambuccian, a precizat că în şedinţa coaliţiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie. „S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedem dacă este o masură sustenabilă”, a adăugat Pambuccian, pentru gandul.info.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat într-o conferinţă de presă că face un apel „la seriozitate” din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că „nu este de tolerat niciun fel de populism”. Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks. În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.
Diana Gabor