La sfârșit de noiembrie 2020, tot Clujul vuia, întrucât avea să ia naștere Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, singurul de acest fel din nord-vestul României, gata să asigure tratamentul necesar pentru 3.500 de pacienți pe an, în cele mai bune condiții. Iată-ne tot aici, un an mai târziu, fără niciun Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie. Unde s-a rupt firul?
Ficțiuni posibile: Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie
Pe 25 noiembrie 2020, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca făcea următorul anunț: „Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, care va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, este cu un pas mai aproape de realitate.
Ieri, Consiliul Județean Cluj a anunțat că a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului pentru construirea Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență.
Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va fi singurul de acest tip din regiunea de Nord-Vest a României și va asigura soluționarea terapeutică adecvată a patologiei cerebro-vasculare – principala cauză de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic major în populația generală.
Vă reamintim, investiția implică atât renovarea și recompartimentarea clădirii de 3810 mp, în care a funcționat Compartimentul Clinic Medicina Muncii (str. Pasteur, nr. 3-5), cât și construirea unui pavilion nou, cu o suprafață de 4263 mp, conectat clădirii existente. Valoarea totală a investiției se ridică la 45 milioane de euro, din care aproximativ 30 milioane de euro vor acoperi serviiciile de proiectare, execuția lucrărilor de construcții și dotare (doar pentru acele utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj), iar 15 milioane de euro se vor investi în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.
Proiectul a fost demarat în 2018, când s-a realizat documentația de avizare a lucrărilor. Mai apoi, în 2019, am obținut avizul favorabil a Consiliului Interministerial de Avizare a Lucrărilor Publice de Interes Național și Locuințe.
Pentru realizarea acestui proiect ne bucurăm de susținerea partenerilor noștri instituționali de încredere: Instituția Prefectului – Județul Cluj, Consiliul Judetean Cluj și Municipiul Cluj-Napoca. Le mulțumim pentru tot sprijinul acordat!”, după care tot internetul a explodat ca urmare a primirii acestei vești.
Războiul în instanță e gata, lucrările tot nu încep
Primul pas în realizarea proiectului a fost, bineînțeles, organizarea unei licitații, la care au concurat două firme: SC Construcții Erbașu și Medicare TECHNICS SA, licitația fiind câștigată de firma Erbașu, cu un total de 100 de puncte, față de Medicare Technics, care obținuse doar 83,24 puncte. Așa cum se întâmplă în România, a doua firmă a contestat rezultatul final al licitației și a mers în instanță, dar Curtea de Apel Cluj a dat sentința definitivă prin care tot Erbașu rămâne firma câștigătoare – „Respinge cererea de sesizare a Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Respinge cererea de suspendare a procedurii a încheierii/ executării contractului. Cu majoritate, respinge plângerea declarată de petenta Medicare Technics SA împotriva deciziei nr. 205/C3/2747 din 28.01.2021 pronunţată de CNSC, pe care o menţine în întregime. Cu opinie separată în sensul că în temeiul art. 34 alin. 1 din Lg. 101/2016 s-ar fi impus admiterea plângerii, modificarea deciziei CNSC şi reținerea cauzei pentru soluționarea contestației formulate de petenta contestatoare Medicare Technics SRL sub aspectul consecințelor care s-ar impune a fi extrase din declararea neconformă realităţii (falsă) în DUAE. Decizia este definitivă. Pronunţată în data de 15.03.2021 prin punerea soluției la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei”, arată soluția pe scurt a instanței.
Așadar, lucrările ar fi putut începe bine-mersi de luni de zile, dar iată că suntem la sfârșit de septembrie 2021 și încă nu a început nicio lucrare. De ce? Pentru că doamna Claudia Gherman, manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca nu a semnat niciun contract! În tot acest timp, Domnia Sa nu a avut două secunde să iscălească un document prin care viețile oamenilor ar fi fost schimbate iremediabil. Iar asta nu e tot!
Atenție, contractul licitației spune în felul următor: „(4) Autoritatea contractantă are obligaţia să încheie contractul cu ofertantul declarat câştigător, ulterior pronunţării unei soluţii de menţinere a rezultatului procedurii de atribuire de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, chiar dacă împotriva respectivei decizii a fost introdusă calea de atac a plângerii şi cauza nu a fost soluţionată în mod definitiv şi, în orice caz, numai după expirarea termenului legal de aşteptare prevăzut la art. 59 alin. (1)” coroborat cu art. 145 din HG 395/2016, „Autoritatea contractantă nu are dreptul de a amâna încheierea contractului cu scopul de a crea circumstanţe artificiale de anulare a procedurii”.; Obiectivul de investiție beneficiază în prezent de o finanțare de 5.000.000 lei de la bugetul de stat prin Consiliul Judetean , sumă care se va pierde de către spital, în condițiile în care contractul nu se semnează și, cumulativ, nu se demarează prestarea serviciilor de proiectare și execuția lucrărilor până la finele anului fiscal, 31.12.2021”.
Pa, pa, 5 milioane de lei
Ce rezultă din toate acestea? E simplu. Spitalul va pierde finanțarea de 5 milioane de lei, fiindcă a trecut anul și nu s-a început nicio lucrare. O ducem atât de bine, încât spitalul se poate lipsi foarte ușor de cele 5 milioane de lei, ori cel puțin așa consideră doamna Gherman, din moment ce nu a binevoit să semneze contractul. Nu se semnează contractul, nu se construiește nimic, se pierd banii, bolnavii rămân cu speranțele deșarte și cam atât, după cum ne-au obișnuit România și Clujul lucrului bine făcut.
De ce nu a dorit doamna manager să semneze contractul rămâne un mister. Deși am încercat, nu am reușit să luăm legătura cu dumneaei. Să fie cu noroc, poate la anul!
Claudia Gherman este manager al spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca din data de 07.01.2021, numită în funcție prin ordin din partea Ministerului Sănătății. Prof. Dr. Claudia Gherman este medic primar cu triplă specialitate: chirurgie generală, chirurgie vasculară și chirurgie plastică. În 2017 a primit funcția de medic șef al Secție Clinice Chirurgie Generală II, iar din octombrie 2020 este profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
Nu-i frumoasa, da-i batrana… Nu de „specialisti” duce dorul tarisoara nostra ci de CARACTERE!
Eşti un mare dobitoc. Dar ştii asta deja, şi o ştiu şi ancestorii… Ruşine lor. Că tu nu ai.
Poate pentru ca Prof Florian este asociat intr-un proiect identic finantat UE:
Program operational :POC, My SMIS 121574, Apel: POC/65/1/1/, Axa: Mari infrastructuri de CD 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Nume: CENTRU DE CERCETARE SI DEZVOLTARE PRIVIND DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL ACCIDENTELOR VASCULARE CEREBRALE, Valoare: 4.07 mil EUR din 04.06.2018 si nu doreste concurenta?
doamna cea sexy nu mai raspunde la telefon decat unor persoane „verificate”
Sunteti atât de proşti. Finanţarea de 5 mil din total de 225 (cum aţi scris exact în articol) e fix un căcat, problema erau restul de 220, care nu există… Ziar de căcat, articole plătite !
A se verifica de ce nationalitate sant reprezentantii Companiei Erbasu.Asta pentruca romanii au fot mereu trasi pe sfoara,mintiti,indobitociti de catre niste canalii.
Iar pt dra Neagu, vă rog să vă temperaţi cuvintele, chiar sunt curios cum arătaţi relativ la porcine… Probabil identic !