
Andrei Bonţidean, manager al firmei Ambulanţa Dey Security şi președinte al Asociaţiei Medical International Rescue ascunde sub masca de bun samaritean mai multe neregulri fagrante: ambulanţe care circulă ilegal, sau angajaţi neplătiţi la timp sau manevre cu refugiaţi ucraineni prin legăturile dubioase cu Neluțu Varga, patronul de facto al CFR Cluj pentru care a asigurat asistența medicală la meciurile clubului.
Ambulanţe fără RCA trimise la pacienţi şi la evenimente ISU
Vara trecută, un clujean a adus acuzații grave la adresa firmei Dey Security, care oferă servicii de ambulanță private, după o experiență tragică în care tatăl său, un pacient paralizat, a fost transportat de la Florești la un spital din Cluj. Bărbatul povestește cum a solicitat o ambulanță cu asistent medical calificat, însă la locul incidentului au apărut doar un șofer și un prieten al acestuia, amândoi fără pregătire medicală. Mai mult, ambulanța era insuficient echipată, fără truse sau medicamente necesare, iar igiena și starea vehiculului lăsau mult de dorit.
După ce a achitat suma de 1000 de lei pentru transport, bărbatul a cerut o factură, dar patronul firmei, Bontidean Andrei, a refuzat să o elibereze, invocând probleme cu ANAF-ul. Cercetările ulterioare ale bărbatului au dezvăluit că una dintre ambulanțele companiei circula cu numere false și fără asigurare valabilă. Contactat în august de reporterii Gazeta de Cluj, Bonţidean Andrei, a spus că va rezolva problema cu polițele RCA şi a mai declarat că nu are probleme cu ANAF-ul și că nu are cum să nu fi furnizat factura. „Nu-mi aduc aminte, trebuie să identificăm exact cine este clientul, nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat treaba asta.” a spus Andrei Bontidean. Cât despre polițele RCA acesta declară că „NU AU FOST FĂCUTE! Se vor face. Într-adevăr cu polițele RCA a fost o eroare regretabilă care se rezolvă, vă promit eu”.
De asemenea, ambulanţele în cauză, deşi nu au ce căuta pe drumurile publice, au fost prezente inclusiv la evenimente ISU. Surse au declarat pentru Gazeta de Cluj că multe dintre ambulanțele firmei nu mai au personal medical calificat, din cauza unor conflicte legate de neplata salariilor şi că, ulterior, Bonţidean a vândut maşinile.

Firme în moarte clinică cu doar doi angajați
Firma Ambulanţa Dey Security funcționează din anul 2008. Conform ultimelor data financiare firma a avut, în anul 2021, zero angajaţi, în anul 2022, un singur angajat, iar în 2023, doi angajaţi. Pentru că Bonţidean nu are pregătire medicală, pentru a-şi putea desfăşura activitatea, l-a pus administrator pe medicul sportiv Anghel Alexandru Florin. Ambulanţa Dey Security a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de şi un profit net de 61 294 euro şi un profit net de 37 329 euro.
Bonţidean apare ca administrator sau asociat în alte trei firme, în mare parte cu profit de aprozar. Cel mai bine pare să meargă Dey Security Divizia Tehnică SRL, în care este asociat, administrator fiind fratele său, Alexandru Bonţidean. Dey Security Divizia Tehnică SRL, a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 167 083 euro şi un profit net de 47 684 euro. Firma are 4 angajaţi.
All Good Energy, administrată de Bonţidean Andrei, a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de 678 euro şi un profit net de -99 euro. ACW VIP CARWASH SRL a avut o cifră de afaceri de 5 939 euro şi un profit net de -15 362.
Bonţidean a mai deţinut firma Ambulanţa SOS a cărei activitate a suspendat-o, dar şi alte două firme: Dey Security, Dey Security Detect pe care le-a radiat. Acesta a avut şi restaurantul Black Stone, care a dat faliment după o scurtă perioadă de timp.
Procesele firmei Ambulanţa Dey Security
Firma Ambulanţa Dey Security a fost implicată în mai multe procese în instanţă. Pe 7 mai 2024, Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta JOLDOS PROIMPEX S.R.L., împotriva pârâților AMBULANȚA DEY SECURITY S.R.L. (fostă VTD AMETISTA S.R.L.) și BONȚIDEAN ANDREI. Instanța a obligat pârâții, în solidar, să plătească reclamantei suma de 2.904,57 lei, reprezentând debit restant. De asemenea, pârâții au fost obligați, în solidar, să plătească penalități de întârziere de 3% pe zi, aplicabile fiecărei facturi restante, începând cu data scadenței fiecărei facturi, până la plata integrală a datoriei. Totodată, pârâții trebuie să plătească suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, care include taxa judiciară de timbru. Decizia a fost pronunțată, în data de 5 iulie 2024.
La data de 29.01.2025, instanța a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Societatea AUTOGHERO S.R.L în contradictoriu cu pârâta Societatea AMBULANȚA DEY SECURITY S.R.L. Instanța a obligat pârâta la plata către reclamantă a sumei de 3.900,59 lei, reprezentând debitul principal. De asemenea, pârâta a fost obligată la plata dobânzii legale penalizatoare pentru debitul principal, în cuantum de 113,79 lei, pentru perioada 25.09.2023 – 05.12.2023, și în continuare, până la plata integrală a sumei datorate.
Totodată, pârâta a fost obligată la plata sumei de 1.805,98 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
La data de 09.10.2023, Judecătoria Cluj-Napoca a respins, ca inadmisibilă, cererea depusă de creditoarea Biomaxima România S.R.L., în contradictoriu cu debitoarea Ambulanța Dey Security S.R.L., privind instituirea unei popriri asigurătorii.
Pe 17 februarie 2025 Judecătoria Cluj-Napoca a admis excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Baia Mare în soluționarea cererii formulate de creditoarea SVEA EKONOMI CYPRUS LIMITED, având ca obiect validarea popririi. Prin urmare, s-a dispus declinarea competenței către Judecătoria Cluj-Napoca pentru soluționarea cererii.
Manevrele cu refugiaţii ucraineni
În 2022, Andrei Bonțidean, s-a implicat activ în proiectele de ajutorare a refugiaților ucraineni care locuiesc în Cluj-Napoca din postura de președinte al Asociației Medical International Rescue.
În emisiunea Cluj pentru Ucraina, lansată de Cluj24, Andrei Bonțidean a povestit despre cum a ajuns să coordoneze centrul pentru refugiați de la hotelul Granata, despre legătura specială cu copiii ucraineni, care îl numesc „tată” și despre cazurile care l-au marcat profund. Referitor la copiii cazați la centrul de la „Granata”, Andrei a mărturisit că aceștia i-au devenit cei mai buni prieteni. Hotelu Granata din Zorilor este deţinut de nimeni altul decât Neluţu Varga, patronul de facto al CFR Cluj.
De asemenea, a vorbit despre colaborarea exemplară a instituțiilor statului în această perioadă dificilă. Surse au declarat pentru Gazeta de Cluj că pe vremea în care se ocupa de centru de la Granata, lua mâncare de la Asociaţia O Masă Caldă, pe care apoi o deconta din ajutorul oferit de Guvern prin programele dedicate refugiatilor ucraineni. Mai mult, se pare că tot în această perioadă şi-a găsit iubirea: o ucraineancă pentru care şi-a lăsat nevasta și cei doi copii.