SC Protan-Atev, societatea care ar trebui sa se ocupe de neutralizarea deseurilor de origine animala a fost pus director Sorin Mitrea, fratele fostului Ministru al Transporturilor – Miron Mitrea. Schema a fost gândita cu premeditare întrucât un apropiat de-al lui Sorin Mitrea lucreaza la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), una dintre institutiile care vireaza milioane de euro în conturile Protan. Fratii Mitrea sunt vechi “abonati” ai procurorilor, iar Protan-Atev este cunoscuta prin modul defectuos în care gestioneaza situatia din teren. Societatea este patronata de controversatul om de afaceri Cristian Burci, unul dintre “fidelii” banilor publici.

Consortiul Protan-Atev este una dintre societatile comerciale private care înghit cele mai fonduri de la bugetul de stat. În mod normal, societatea ar trebuie sa se ocupe de neutralizarea deseurilor animaliere si este patronata de controversatul om de afaceri Cristian Burci. În aceasta firma interesele politice sunt ridicate la rang de conducere întrucât actualul director este Sorin Mitrea, fratele fostului Ministru al Transporturilor si unul dintre cei mai bine cotati “sforari” din tara, Miron Mitrea. Protan-ul care primeste anual de la buget circa 14 milioane de euro este acum condusa de fostul sef al Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVA), Sorin Mitrea care a fost anchetat penal, asemeni fratelui sau mai cunoscut afacerilor cu bani publici. Interesant este ca pe vremea când Miron Mitrea era ministru, consortiul Protan-Atev a încheiat contracte extrem de pagubitoare pentru Ministerul Transporturilor. Printre neregulile de care se face vinovat acest consortiu, Gazeta de Cluj a prezentat în editiile anterioare cum cei de la Protan-Atev au falsificat si o serie de date de gestiune. Datorita faptului ca activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala este subventionata 100% de catre stat, în primavara lui 2007, Protan ar fi trebuit sa primeasca de la stat, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), subventii de circa patru milioane de lei. Cu toate acestea, APIA nu a virat suma în conturile firmei deoarece Protan ar fi oferit date false despre cantitatile de deseuri neutralizate. Nicolae Sterghiu sustinea pentru Gazeta ca exista documente care demonstreaza ca din depozitele Protan s-a încarcat o anumita cantitate de deseuri, însa la unitatile de neutralizare a ajuns o cantitate mult mai mica. „Sunt cazuri în care de la depozite au plecat cinci tone de deseuri iar la punctul de neutralizare au ajuns doua. Nu se pot acorda subventii pe aceste cantitati!”, declara Sterghiu pentru Gazeta. Peste 70.000 de tone de deseuri animale sunt incinerate în fiecare an. Pentru aceasta operatiune Ministerul Agriculturii trebuie sa plateasca o subventie totala de peste 14,7 milioane de euro.

Însa, de acum încolo aceasta acuzatie va dispare întrucât la sefia APIA s-a instalat recent un apropiat al lui Sorin Mitrea, un fost angajat al Ministerului de Interne de dinainte de anii ’90, Mihai Vasilescu. Acesta ocupa în cadrul APIA o functie de conducere la departamentul Inspectii din APIA, care se ocupa cu verificarea centrelor zonale ale Protan.

Anchetat penal

Ion Sorin Mitrea a fost urmarit penal de procurorii bucuresteni în legatura cu încheierea unui contract, din pozitia de director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). În acelasi dosar au mai fost cercetati cercetati fostul presedinte al institutiei, Liviu Harbuz, precum si alti sapte subordonati, toti sub acuzatia de abuz în serviciu. Fratele lui Mitrea a fost acuzat de procurori ca pe parcursul anului 2004, împreuna cu Liviu Harbuz si secretarul general al ANSV, Vasile Dragan, au aprobat, constienti ca termenii contractului cuprind ilegalitati, achizitia unui program integrat de identificare a animalelor prin care institutia pe care o conduceau urma sa fie pagubita cu câteva zeci de milioane de euro. În aceasta atribuire cu “cântec” a fost implicata si societatea IQ Management, firma prin care trebuia distribuit programul catre medici. În acest fel, societatea a incasat ilegal comisioane, iar ANSV-ul a fost prejudiciat cu aproximativ 20 de milioane de euro. Ulterior, autoritatile au suspendat contractul printr-o hotarâre a instantei. IQ Management SRL a mai încasat înca 190 de miliarde de lei (ROL) iar, în decembrie 2004, alte 47 de miliarde de lei (ROL), virate cu ajutorul lui Sorin Mitrea. Acesta a mai fost acuzat ca ar fi deturnat fonduri în valoare de circa opt sute milioane de lei (ROL) catre SC IQ Management tot pentru un program informatic. Inexistent!

Pentru ca justitia sa fie completa si echidistanta, Sorin Mitrea a fost repus în functie dupa doi ani de la deschiderea anchetei penale, si repus în functia de sef al ANSVSA.

În 2002, actualul director Protan, Sorin Mitrea nu avea nicio legatura cu societatea pe care o conduce acum, însa fratele acestuia, Miron Mitrea derula prin Ministerul Transporturilor afaceri de miliarde de lei (ROL). Între 2003-2004, Protan SA a obtinut mai multe contracte de ierbicidizare încheiate cu SN CFR SA. Valoarea acestora a fost de peste 600 de miliarde de lei (ROL), iar societatea lui Burci trebuia sa distruga buruienile de pe sinele de cale ferata.

Miliarde pentru buruieni

În urma licitatiei pentru neutralizarea deseurilor organizate de catre ADS în 2006, consortiul format între SC Protan si Atev, o societate din Ungaria, a obtinut monopolul pentru cel putin 10 ani în privinta gestionarii si neutralizarii deseurilor de origine animaliera. La data organizarii licitatiei, seful ADS era Tanczos Barna, subordonat pe linie politica lui Attila Verestoy. Astfel, coincidenta sau nu, afaceristul Cristian Burci, un cunoscut al lui Miron Mitrea, în asociere cu o societate de stat maghiara, a câstigat o licitatie organizata de un membru de frunte al UDMR, Tanczos Barna. Conform contractului, Protan-Atev se obliga sa plateasca statului român o redeventa anuala de circa 300.000 euro anual. În schimb, conform aceluiasi contract, statul subventioneaza consortiul cu aproape 3 milioane de euro, neutralizarea ecologica a acestor deseuri fiind subventionata în proportie de 50%. În urma încheierii acestui contract, Protan-Atev se obliga sa investeasca pâna la sfârsitul lunii mai 2007 în jur de 13,9 milioane de euro în instalatiile de neutralizare a deseurilor. Cu toate acestea, societatea nu a reusit sa-si concretizeze investitia, pentru acest motiv primid o amenda din partea ADS de 590.000 de lei pentru “întârzieri în realizarea investitiilor asumate”. Momentan, amenda se afla în contestare de catre Protan, chiar daca, în mod normal, pentru nerealizarea investitiilor asumate, contractul ar fi trebuit reziliat, conform clauzelor sale.

Privitor la contractul încheiat între stat si Protan-Atev, deputatul PC Nicolaie Popa a facut o serie de sesizari în care prezenta faptul ca licitatia privind concesionarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala care a fost castigata de catre Asociatia Protan SA Bucuresti si Atev din Ungaria este ilegala. Deputatul Popa acuza faptul ca respectiva comisie de licitatie nu a fost alcatuita conform legii si a intrat în contradictie cu Legea 219/1998 care stipuleaza ca numarul membrilor din comisie trebuie sa fie impar, si nu de 8 membri, asa cum s-a întâmplat.

Popa mai este de parere ca procedura licitatiei publice a încalcat principiile transparentei, liberei concurente, a tratamentului legal si nediscriminarii. “Caietul de sarcini si instructiunile contin greseli importante de forma si fond, necorelari în privinta acordarii punctajelor privind cifra de afaceri. Faptul ca Protan S.A. are probleme financiare si desemnarea unui singur câstigator, Asociatia Protan S.A. Bucuresti si ATEV din Ungaria, pentru toate cele 8 proiecte regionale reprezinta o încalcare grava a sanselor egale si crearea unei situatii de monopol fara precedent”, este de parere deputatul PC Nicolaie Popa.

Stefan Trandafir

SC Protan SA Dej este situata la trei kilometri de oras, în vecinatatea râului Somes. Societatea a facut parte dintr-o retea de fabrici care prelucra deseurile de abator si cadavre de animale. Reteaua Protan a fost înfiintata în anii ‘70, în scopul igienizarii si ecologizarii mediului. Printr-o incinerare speciala, Protan a produs fainuri proteice folosite în zootehnie. Dupa 1990, fabricile Protan au fost implicate în mai multe scandaluri ecologice. Fabricile Protan din Chiajna, Codlea sau Glina au fost închise pentru încalcarea normelor igienico-sanitare. Protan Bucuresti a fost implicat în scandalul câinilor maidanezi ucisi si incinerati în urma „hingheriadei” lui Basescu. Cu toate ca îi lipsesc dotarile, iar din punct de vedere al mediului incineratorul de la Dej este un pericol pentru sanatatea publica, Protan a câstigat o licitatie la nivel national prin care i se atribuie executarea serviciilor de ecarisare si distrugere cadavre/deseuri. Firma nu are infrastructura necesara pentru a îndeplini obligatiile contractuale.

Daca persoanele care nu anunta în termen unitatile de ecarisare sau consiliile locale despre moartea unui animal sunt sanctionate cu amenda de la 300 RON la 600 RON, iar unitatile producatoare/procesatoare si consiliile locale din judet care nu încheie un contract valabil cu Protanul, sau nu dispun de instalatii proprii de neutralizare a deseurilor de origine animala, risca si ele amenzi usturatoare. S.C. Protan S.A. primeste 0,21 EURO/Kg de deseu neutralizat, conform H.G.121/2005, de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industria Alimentara si Dezvoltare Rurala si de la Ministerul Agriculturii. Pentru fermele particulare care au semnat contracte cu SC Protan subventia este de 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.