Marty Pan SRL, societatea care administrează lanțul de restaurante Marty Restaurants, a găsit o portiță legală prin care să încaseze peste 130.000 de lei de pe urma pandemiei de Covid-19. În urmă cu câteva zile, magistrații de la Tribunalul Cluj au admis cererea de chemare în judecată formulată de societatea Marty Pan SRL în contradictoriu cu Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) Cluj-Napoca, prin care solicita obligarea instituției publice la anularea unei decizii de recuperare parțială a sumei de 140.975 de lei, acordată societății cu titlu de ajutor de stat. 

Societatea Marty Pan SRL, patronată de afaceristul clujean Marceluș Suciu – fost consilier local din partea PDL, a obținut, la începutul anului 2021, un ajutor de stat acordat sub formă de grant în valoare de 725.925 lei, în baza OUG privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene. 

AIMMAIPE a vrut să-i pună frână firmei, dar nu a reușit

După aproape doi ani, la data de 14 decembrie 2022, Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Cluj-Napoca a emis o decizie de recuperare parțială a ajutorului de stat. Potrivit documentului, au fost constatate o serie de cheltuieli neeligibile  în valoare de 130.034 de lei,  sumă la care s-a adăugat dobânda în cuantum de 10.922  lei. De asemenea, actul prevedea faptul că sunt eligibile doar sumele/cheltuielile/obligațiile după data 01 februarie 2020, iar facturile emise anterior acestei date sunt neeligibile. Astfel, decizia de recuperare arăta că sunt neeligibile cheltuielile provenind din facturile emise de două societăți în perioada anterioară, decembrie 2019, ianuarie 2020.

Cu toate acestea, potrivit contractului de finanțare, „plăţile efectuate înaintea intrării în vigoare a prezentului contract nu sunt eligibile. Pentru decontarea datoriilor sunt eligibile şi facturile emise anterior semnării contractului care vor fi achitate din ajutorul acordat în cadrul măsurii”.

La rândul său, Ordonanța de Urgență prevedea faptul că „beneficiarii pot utiliza granturile pentru capital de lucru, sub formă de sumă forfetară, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinanțate din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat în format electronic, pentru susținerea unor cheltuieli de tipul:a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate”.

Prin urmare, legea nu prevede momentul la care trebuie raportate datoriile pentru a fi eligibile, fiind cert însă că este vorba despre facturi emise şi neplătite. 

Astfel, cu toate că Marty Pan SRL trebuia să achite facturi emise de către alte două societăți înainte ca efectele pandemiei de Covid-19 să fie resimțite, portița legală oferită de OUG, dar și de contractul de finanțare i-a venit mănușă. 

Marty funcționează după principiul „tot ce nu este interzis este permis”

După ce a descoperit portița legală care nu-i interzicea să folosească ajutorul de stat oferit strict pentru firmele afectate de pandemie la plata unor facturi emise anterior anunțării primului caz de Covid din România, Marty Pan SRL a decis să dea în judecată Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Cluj-Napoca, solicitând magistraților să anuleze decizia de recuperare parțială a ajutorului de stat. 

„Statul avea posibilitatea, prin norme naţionale, să stabilească limitele în care astfel de ajutoare sau măsuri de sprijin puteau fi acordate societăţilor care se încadrau în aceste prevederi, respectiv INM-urilor prin anumite domenii de activitate care au fost afectate de pandemia COVID. Orice fel de limitare a aplicabilităţii acestei norme, dincolo de conţinutul concret al normei, este un comportament nelegal şi sancţiunea ar fi sancţiunea de către instanţa de judecată. (…) În momentul în care la începutul anului 2020, în  contextul pandemiei Covid şi începând din cursul lunii ianuarie sau chiar februarie 2020, moment anterior momentului la care s-a formalizat pandemia, efectele acesteia deja se propagau în sensul că oamenii începeau să evite a mai avea activităţi sociale, a ieşi în oraş, era o situaţie destul de tensionată. Este evident că în momentul respectiv societăţile comerciale nu mai realizau veniturile scontate pentru a-şi achita datoriile chiar şi datorii care erau anterioare cu o lună, două sau trei, având în vedere că exista mecanismului comercial şi fluxul care, din activitate curentă, genera sume necesare pentru plata datoriilor dintr-un interval anterior, sens în care, din acest punct de vedere nu discutăm în prezenta speţă de a se fi dori ca societatea să acopere din ajutorul de stat datorii foarte vechi. Este vorba de patru facturi din luna decembrie 2019 şi în majoritatea lor din luna ianuarie 2020, din luna precedentă momentului la care pandemia s-ar fi declanşat. Raportat la textul concret al legii, precum şi la situaţia concretă pe care o supune atenţiei instanţei, decizia de recuperare este una nelegală şi se impune anularea acesteia.”, a motivat societatea controlată de Marceluș Suciu. 

Magistrații clujeni: Nu se identifică un  articol care să indice această condiţie

La data de 11 ianuarie 2024, instanța a admis cererea de chemare în judecată formulată de Marty Pan SRL. 

În susținerea hotărârii, magistrații de la Tribunalul Cluj au arătat că facturile apreciate ca neeligibile reprezintă cheltuieli privind stocurile de materii prime, respectiv datorii curente şi restante faţă de furnizori, care erau neplătite la data încheierii contractului de finanţare.

„Tribunalul, analizând conţinutul art 65 din Regulamentul UE 1303 nu identifică această condiţie ca datoriile să fie ulterioare datei de 01.02.2020; de asemenea, analizând conţinutul Comunicării Comisiei Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 2020/C 91 I/01 nu se identifică un  articol care să indice această condiţie.”, au motivat magistrații clujeni.  

Precizăm că hotărârea magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Cât de afectată a fost societatea Marty Pan de pandemie

Potrivit datelor financiare, societatea Marty Pan SRL a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri în valoare de 9.029.841 de lei, un profit net în cuantum de 98.283 de lei și a înregistrat datorii 4.871.472 de lei, cu o medie de 23 de angajați pe an. În anul 2021, când firma a încasat ajutorul de stat, cifra de afaceri se ridica la suma de 7.338.744 de lei, un profit net de 1.774.160 de lei și datorii de 3.847.519 de lei, cu un număr mediu de 15 angajați. Anul 2020 a reprezentat o adevărată provocare pentru societatea comercială, care a ieșit pe minus cu 5.167.754 de lei, a înregistrat datorii de 6.306.409 lei, iar cifra de afaceri abia a trecut de 2,6 milioane de lei. 

1 COMENTARIU

  1. Așa și ce te-ai gândit tu, hai să-i împroșcăm cu căcat pe ăștia de la Marty, fără să aștepți sentința definitivă și să dai tu verdicte în locul judecătorului de la apel. Sau poate ți-au scuipat angajații în pizza și te-ai gândit să te răzbuni. Eu dacă eram chelner acolo și îți puneam ceva maro in blat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.