În cea mai recentă ședință de consiliu local a Primăriei Cluj Napoca, administrația locală a decis ca o suprafață de 5476 mp din zona Canalul Morii Sud să devină proprietatea Municipiului Cluj Napoca. Problema este că o bună parte din această suprafață aparține altcuiva. Administrația locală a luat această decizie în urma unor lucrări de cadastrare făcute de firmele contractate în proiectul Marea Cadastrare din România. Printre ele se numără și Geomatics Integrated Services, company controlată de un director din cadrul grupului de firme UTI controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Reprezentanții firmei Filder DHR s-au trezit cu o somație venită din partea Primăriei Cluj Napoca prin care li se solicita să își mute construcțiile și bunurile pe care le are pe terenul primăriei. Însă, potrivit lor terenul le aparține.

În 2014, firma Filder DHR a cumpărat în urma unei licitații imobilul și terenul de 605 mp aflat la adresa str Plopilor 64 pe care sunt edificate o ”stație pentru distribuția de carburanți, construcție pe fundații continue din beton cu 1 nivel (P), din zidărie din beton celular autocolavizat, planșeu din beton, compusă din: la subsol cu 2 depozite-spații comerciale, casa scării, la etaj spațiu comercial, birou, grup sanitar, cu suprafața de 77 mp, suprafață desfășurată de 231 mp și suprafață utilă estimată de 205 mp și în exterior cu 1 pompă de distribuire a carburanților, copertină metalică deasupra pompei și rezervoare de combustibil îngropate în subteran”.

Potrivit plângerii, documentația tehnică de primă înscriere în cartea funciară a imobilelor situate în municipiul Cluj Napoca, zona Canalul Morii Sud, a fost întocmită de firma Geomatics Integrated Services SRL.

Firma este administrată de Ianciu Mihai, care este și acționar cu 50% din capitalul social alături de Ionica Jan. Până la închiderea ediției, reprezentanții companiei nu au trimis un punct de vedere vizavi de această situație.

Pe de altă parte, juriștii administrației locale spun că ”imobilul cu numărul cadastral 342080 rezultă din înscrierea documentației cadastrale aprobate prin HCL 808/21/11/2019 nu afectează și nu se suprapune peste imobilul cu nr cadastral 262657 proprietatea petentei Filder DHR. De asemenea, întrucât motivele de nelegalitate invocate în plângerea prealabilă vizează documentația tehnică întocmită de către Geomatics Integrated Services SRL, respectiv corectitudinea documentației cadastrale, arătăm că Serviciul Juridic, legislație, contracte nu se poate pronunța asupra conținutului acesteia”, arată reprezentanții biroului juridic.

Amenințări cu plângeri penale

Potrivit proprietarului stației de combustibil, ”stația cumpărată la licitație era împrejmuită, astfel că era delimitată în teren față de proprietățile învecinate. Construcțiile și împrejmuirea au rămas nemodificate și în prezent, iar suprafața totală a terenului, existentă la data dobândirii dreptului de proprietate era de 971 mp”.

După achiziție, imobilele au fost înscrise în cartea funciară unde s-a menționat suprafața de 616 mp, cu toate că, în realitate, suprafața împrejmuită este de 971 mp. Proprietarul spune că a aflat recent despre intenția administrației locale de a se înscrie ca proprietar peste parcelele respective de teren.

”Am constat că în parcela în suprafață de 5476 mp s-a înscris și o suprafață de 355 mp, cu construcțiile edificate pe aceasta, din imobilul cumpărat la licitație publică în anul 2014”, explică reprezentanții firmei clujene. Ei mai arată că anul trecut au fost somați să elibereze terenul de construcții, utilaje și depozite.

”După cum se poate observa, nelegala întocmire a documentației tehnice pe baza căreia s-a adoptat HCL 808/2019 a determinat ca Municipiul Cluj Napoca să demareze procedura de desființare/ridicare a tuturor construcțiilor subterane și supraterane edificate, precum și utilajele depozitate, edificate pe această porțiune de teren, pretinsă a se afla în proprietatea publică a Municipiului Cluj Napoca, situat în Cluj Napoca, str Plopilor nr 64, identificat cu nr cad 342080”, arată reprezentanții firmei.

Ei completează că la mijlocul acestui an au trimis o notificare firmei Geomatics prin care solicită refacerea documentației cadastrale greșite și atrag atenția asupra unor consecințe penale ale faptului că documentația a fost întocmită greșit.

Din greșeală, Boc aproape că le dă pământul prietenilor de la Nord Conforest

Într-o situație similară se află și firma de construcții Nord Conforest, care aparține familiei Așchilean (Dorin, Emil și Andrei-Ioan). În ultima perioadă, sunt rare licitațiile din Cluj Napoca care au ca miză câteva milioane de lei pe care administrația locală să nu le semneze cu această societate sau cu altele aflate în sfera de influență a familiei Așchilean.

Potrivit unei plângeri trimise administrației locale clujene, ”în parcela în suprafață de 34.789 mp, înscrisă în CF 345049 Cluj Napoca, având număr cadastral 345049, s-a cuprins și suprafața de 791 mp, precum și construcțiile amplasate de aceasta, considerând că sunt în proprietatea petentei, dobândite în condițiile art 20, al 2 din Legea 15/1990, făcând referire la terenul atribuit fostei antreprize de construcții, Montaj și Reparații Cluj, reorganizată în Nord conforest SA”.

Potrivit adresei, pe terenul de 791 mp, fost atribuit în 1984 pentru realizarea unei baze sportive, s-a realizat un vestiar cu wc și duș, construcție cu caracter definitiv, racordată la rețeaua de apă, energie electrică și canalizare, un teren de tenis împrejmuit cu gard de protecție cu o înălțime de 5,50 m, teren dotat cu nocturnă și branșat la utilități.

De această dată, lucrările de cadastrare în baza cărora Primăria Cluj Napoca devine proprietar peste terenul respectiv a fost realizată de Topogen Serv SRL prin ing Buzea Eugen Cosmin.

El spune că, până acum, nu s-a ajuns la vreo rezoluție.

”Am primit o notificare, s-au făcut cercetări pentru verificarea dreptului de proprietate. Însă, până acum nu am ajuns la o concluzie în legătură cu această problemă. Parcă cei de la primărie au făcut notificări către cei de la Nord Conforest. Sigur, răspunderea la identificarea limitelor de proprietate revine proprietarului”, a declarat Buzea.

În situația celor de la Nord Conforest, care nu au cumpărat proprietatea din apropierea Parcului Rozelor, situația este mai complicată pentru că terenul a fost primit cu titlu gratuit și societatea nu are un titlu de proprietate pe numele ei.

”Nord Conforest SA nu are niciun titlu translativ de proprietate asupra terenului în suprafață de 791 mp înscris în CF 345049 Cluj Napoca și nici asupra construcțiilor și amenajărilor amplasate pe acesta. Actul de care se prevalează în susținerile sale este adresa 15282/IV din 20 nov 1984 prin care Consiliul Popular al Municipiului Cluj Napoca solicită Antreprizei de Construcții, Montaj și Reparații Cluj Napoca să efectueze formele de transfer a terenului pentru crearea unei baze sportive, situată pe latura de sud a Bazei de Sport și agrement Parcul Rozelor”, arată poziția direcției Patrimoniul Municipiului și Evidența Proprietății din cadrul Primăriei Cluj Napoca.

Marea Cadastrare din curtea clujenilor

Cadastrarea prin care Primăria Cluj Napoca devine proprietară peste imobilele clujenilor face parte din programul Marea Cadastrare. În 2015, Liviu Dragnea, ministrul al Dezvoltării la acel moment, anunța că România va avea până în 2023 un cadastru general. Altfel spus, orice petic de pământ și orice construcție urmau să aibă carte funciară. Banii veneau de la Comisia Europeană, dar mare parte din fonduri erau de la bugetul de stat. Investiția totală de peste 1,2 miliarde de euro era necesară pentru ca România să nu mai fie singurul stat european fără cadastru.

Directorii lui Urdăreanu cadastrează Clujul

Mihai Ianciu, administrator și coacționar la Geomatics, este director al Diviziei IT&C din UTI Systems. Este este unul dintre cei mai importanți oameni din cadrul companiei UTI Group. Relațiile cu acestă companie sunt intermediate și de Alexandra Ramona Sima, director la Geomatics. Ea a lucrat la UTI până în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.