Noul guvern PDL-PSD va schimba, cel mai probabil, pe toţi directorii de regii şi direcţii care aparţin PNL. Această “mişcare” este una normală o dată la patru ani. Printre cei vizaţi se numără Călin Platon, Eugen Cecan, Marius Cătăniciu, Liviu Miclăuş şi Marius Mânzat

Odată cu formarea noului guvern PDL-PSD, pe lângă modificările de la nivelul administraţiei centrale, noii guvernanţi vor opera schimbări şi în cadrul organigramei de la regiile, direcţiile şi societăţile din subordinea statului aflate în “teritoriu”. La nivelul judeţului Cluj o serie de foşti sau actuali membri ai PNL, care deţin în momentul de faţă posturi -cheie în cadrul regiilor sau direcţiilor, vor părăsi scaunele de şefi în cel mai scurt timp. Primii vizaţi: Eugen Cecan şi Marius Cătăniciu. Ceilalţi directori de regii care vor părăsi, cel mai probabil, fotoliile pe care le ocupă încă de acum patru ani sunt Ioan Petran, inspector general teritorial adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Liviu Miclăuş, director la Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol “Victoria” Cluj sau Marius Mânzat, director al Direcţiei Apelor Someş Tisa. Chiar dacă prefectul judeţului Cluj, Călin Platon, conform legii nu are dreptul de a avea apartenenţă politică, trecutul liberal îl face vulnerabil în faţa valului de schimbări care se preconizeză în următoarea perioadă. Conform informaţiilor apărute în mass-media locală, locul lui Platon ar urma să fie luat de Ştefan Dimitriu, membru PSD, actualmente, şef al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

PSD vs. UDMR

Odată cu fomarea noului guvern, atât la nivelul ministerelor, cât şi la nivelul direcţiilor şi regiilor aflate în subordinea acestora se vor opera schimbări radicale la nivel local. Cel mai probabil, în urma semnării protocolului dintre PDL şi PSD o parte importantă a funcţiilor din cadrul regiilor autonome, a direcţiilor şi companiilor naţionale vor fi împărţite între cele două partide. La fel ca la Palatul Victoria, şi în teritoriu funcţiile vor fi împărţite după un algoritm stabilit de comun acord, cel mai credibil „1 la 1”. Primele declaraţii referitoare la acest subiect le-a făcut preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, acesta afirmând pentru un cotidian local că postul de viceprimar şi cel de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, funcţii care aparţin în momentul de faţă UDMR, vor trece în „vistieria” de funcţii a PSD. Această mutare ar urma să aducă PSD la „putere” şi la nivel local. Asta, în condiţiile în care în momentul de faţă relaţia dintre grupurile de consilierii PSD şi conducerea primăriei Cluj-Napoca şi a CJ Cluj este, cel puţin de faţadă, una extrem de încordată. Exemplul cel mai concret s-a petrecut acum mai puţin de o lună, în plină campanie electorală, când consilierii judeţeni Dănuţ Canta şi Liviu Medrea au părăsit şedinţa de CJ după o serie de divergenţe cu Alin Tişe. În aceste condiţii, este curios de observat care va fi de acum înainte relaţia dintre cele două partide şi, mai mult, care va fi relaţia dintre PDL şi UDMR, până acum parteneri stabili şi fideli în cadrul guvernării locale.

Marea (e)liberare

Chiar dacă schimbările de la nivelul regiilor şi direcţiilor clujene pot apărea ca epurări pe criterii politice, o parte din persoanele vizate au în cârcă o serie de scandaluri în care au fost implicaţi, numele lor apărând în mai multe  anchete publicate de către ziarele locale şi centrale. Printre persoanele cele mai vehiculate pentru schimbare se numără  Eugen Cecan şi Marius Cătăniciu, ambii directori în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. Aceştia, în calitatea de director dezvoltare şi administrare regională, respectiv director adjunct pe parte de achiziţii, s-au aflat în ultima perioadă în centrul mai multor scandaluri, cel mai recent fiind cel referitor la vânzarea mai multor case şi terenuri cum mult sub valoarea reală a acestora. Astfel, Cecan a aprobat vânzarea a patru case pe strada Lunii din cartierul Zorilor, a unui teren de 38 de hectare în Oradea şi a unuia de 68 mp pe Calea Turzii cu puţin peste un milion de euro, în condiţiile în care respectivele imobile valorează peste zece milioane. Respectiva „afacere” este în momentul de faţă anchetată de către structura centrală a DNA, procurorii anticorupţie cercetând modalitatea prin care oficialii DRDP Cluj au vândut imobilele cu pricina.

 
Eugen Cecan a preluat funcţia de şef peste drumurile şi podurile din zona Ardealului, după ce Partidul Democrat a fost scos de la guvernare în primăvara anului 2007. Chiar dacă acesta nu deţine nicio funcţie în cadrul partidului condus de Marius Nicoară, fosta sa firmă, Monobloc SRL, era considerată drept firma de casă a liberalilor. Aceasta a fost societatea care a realizat parkingul din cartierul Mărăşti, construcţie aflată în patrimoniul liderului liberal, Mircea Chertes. Marius Cătăniciu, directorul adjunct al direcţiei pe parte de achiziţii, a deţinut iniţial funcţia de director al RADP Cluj, sub conducerea sa regia înregistrând cea mai proastă perioadă din istorie. În respectiva perioadă regia era cât pe ce să intre în faliment, doar intervenţia promptă a Primăriei Cluj-Napoca salvând regia de la dezastru. Mai mult decât atât, pe vremea când acesta deţinea respectiva funcţie a fost implicat în celebrul scandal legat de patinoarul din cartierul Gheorgheni. Atunci, se presupune că Marius Cătăniciu ar fi favorizat firma unui coleg de partid să administreze patinoarul, în timp ce societatea care ar fi trebuit să realizeze acest lucru a fost scoasă pe nedrept de acolo.       

Adio, Victoria!

Liviu Miclăuş- director Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol “Victoria” Cluj -este unul din demnitarii care ar putea fi schimbaţi. Asupra lui Miclăuş, care, acum, deţine şi funcţia de consilier judeţean, planează o serie de suspiciuni cu privire la afacerile oneroase în care a fost implicat. Astfel, se presupune că iubita acestuia ar fi asigurat hotelul Victoria, Miclăuş favorizându-i fără licitaţie acest contract. Conform unor informaţii, fostul şofer al lui Marius Nicoară este implicat, însă doar din umbră, în firma 3M Antreprenor General Construcţii SRL. Aceasta firmă îi are ca acţionari pe pilotul de raliuri Bogdan Marişca şi pe Cornel Bozga, toţi cu opţiuni liberale şi apropiaţi ai fostului preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară.

 
Respectiva firmă este cunoscută în special pentru afacerea amenajării stadionului Ion Moina, atunci când a pus mâna pe o felie importantă din tortul de 700.000 de lei alocaţi de instituţia condusă de Nicoară pentru cosmetizarea stadionului. O altă afacere în care “şoferul” l-a ajutat pe “maestro” a fost legată de achiziţionarea spaţiului de pe Calea Dorobanţilor 18-20, spaţiu în care funcţiona Seul Auto, firmă membră a grupului Compexit, societate controlată de Marius Nicoară, Răzvan Rotta şi Dan Palaghian. Un alt nume de pe lista cu viitorii disponibilizaţi este Marius Mânzat, directorul Direcţiei Ape Someş Tisa, fost candidat pentru un post de deputat în colegiul şase, zona Dej. Asupra lui Mânzat planează suspiciuni că ar fi favorizat mai multe companii în obţinerea de foloase necuvenite, cel mai celebru fiind cazul „TRAFER”. 

Un alt demnitar de pe lista celor care urmează să fie schimbaţi este şi prefectul Călin Platon. Fost vicepreşedinte PNL Cluj, Călin Platon a preluat funcţia de şef peste judeţ, după ce guvernul Tăriceanu l-a „avansat” pe Alin Tişe în postul de inspector guvernamental. Tişe, la vremea aceea prefect de Cluj, anunţa că decizia de schimbare din funcţie a fost făcută exclusiv pe considerente politice. „Înalţii funcţionari publici  intră sub incidenţa legii 340 privind instituţia prefectului,care prevede şi un capitol referitor la mobilitatea acestora. Dacă noul guvern va considera că eu trebuie să părăsesc postul de prefect de Cluj şi să mă mut pe altă funcţie, mă voi conforma. Dacă acest lucru se va întâmpla, voi vedea, în funcţie de ofertă, dacă voi accepta sau mă voi retrage din corpul înalţilor funcţionari publici”, a declarat Platon.  

Ioan Petran deţinea, pe lângă funcţia de consilier judeţean, şi pe cea de inspector teritorial adjunct în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii. Acesta a preluat mandatul în 2005, imediat după ce, la vremea aceea, Alianţa D.A. PNL-PD câştiga alegerile şi forma guvernul. „Este normal şi firesc ca odată ce noul guvern se instalează, să-şi aducă oamenii proprii. Şi noi, când am venit la putere, i-am dat jos pe ceilalţi. Aşa este corect din punct de vedere politic şi cine nu consideră aşa nu are ce căuta în politică. Este normal ca un guvern să îşi creeze echipa pe care o doreşte la nivelul judeţelor pentru a putea să îşi realizeze programul de guvernare. Eu nu am aşteptat să fiu schimbat şi mi-am dat demisia deja”, a declarat Petran.

Augustin Stanciu

3 COMENTARII

  1. La Inspectia de Stat in Constructii trebuie pus cel mai corupt dintre ei Tov.Nemes Sever,activist securist cu vechi state de serviciu. Acolo este o cloaca de escroci care au facut averi impresionante din santaj si coruptie.

  2. si-a venit ziua dreptatii, sfintaaa ziiuuua libertatii – mu-ha-ha-ha-ha-ha! muriti si va catraniti! dar nu uiatati: aceste clipe (minunate, de foamete si DNA) va sint sponsorizate de nenea Patriciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.