Nu este o noutate că autoritățile din România sunt incompetente, însă a fost nevoie de o tragedie ca aceasta de la Caracal pentru ca lipsa de implicare și dezinteresul diverselor structuri ale statului, să nu mai fie ascunse „sub preș”. Eroina Alexandra, și-a pierdut viața oferind o lecție tuturor cetățenilor României. Un copil a demonstrat că nu funcțiile sau puterea îți salvează viața, ci demnitatea și umanitatea. Din păcate, în țara noastră aceste cuvinte lipsesc din dicționarul autorităților, iar copiii în loc să fie apărați de monștri, cum se spune și în povești, au ajuns să se lupte singuri pentru a-și apăra viața. În 26 iulie s-a întâmplat la Caracal, dar următoarea victimă de unde va fi?

Problemele din Poliția Română nu sunt nici de azi și nici de ieri iar cu siguranță nu le găsim doar la Caracal. În ultimii ani am avut nenumărate cazuri de autorități incompetente și corupte, oameni și vieți distruse, copii răpiți și abuzați. Dar cu toate acestea, la nivel înalt nu se ia nicio decizie. Se vorbește despre caz o perioadă, se fac promisiuni iar când presa încetează să mai aducă informații noi, ce fac autoritățile? UITĂ.

Așa s-a întâmplat și la Colectiv, la protestele de la București sau în cazul Sorinei, cei de la putere au făcut exact după cum „ le-a tăiat capul” fără a se gândi o secundă că datoria lor este să ne protejeze pe noi cetățenii și atât mai mult pe copiii noștri. Aș menționa anumite prevederi legale care trebuie respectate în aceste cazuri, dar mă îndoiesc de faptul că vreo unul dintre cei implicați a citit Constituția sau Codul Penal.

Scandalul de la Caracal a luat amploare națională în timp record. Dar dacă ne uităm și în grădina noastră, situația în ceea ce privește corupția și incompetența autorităților de la Ministerul Afacerilor Interne nu este roz nici la Cluj. Uitându-ne puțin peste șefii Poliției din Județul Cluj, am descoperit zeci de dosare de corupție, evaziune fiscală, fals în declarații ș.a. Și ne întrebăm atunci, cum au ajuns asemenea oameni care au cazierul pătat, legături cu interlopi și acuzații de fraude de mii de euro, să ne apere pe noi și pe copiii noștri. Răspunsul este însă un adevăr trist: Marea infracționalitate din Cluj-Napoca este chiar Poliția Română.

Teodor Pop Pușcaș: Unul dintre cei mai corupţi poliţişti din România

Colonelul Teodor Puşcaş a avut serioase probleme cu legea. El a fost îndepărtat din cadrele poliţiei mureşene, ca urmare a primirii ca mită a 10 mii de dolari SUA. Un alt motiv l-au constituit relaţiile sale cu lumea interlopă a valutiştilor şi vânzătorilor de aur. Dorind o schimbare, a ajuns la Cluj-Napoca unde i s-au încredinţat funcţii în conducerea inspectoratului judeţean de poliţie, fiind numit comandant al Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca.

Numirea nu este, însă, cu totul întâmplătoare şi nici nu este motivată de meritele profesionale ale lui Teodor Pop Puşcaş. Au existat date certe că Pop Puşcaş deţinea cele două dosare în care a fost cercetat pentru evaziune fiscală inginerul Ioan Rus, fostul ministru de interne, pe vremea când lucra ca agent de vânzări la una din firmele lui Ion Ţiriac. Aşa se explică, după unii, faptul că, indiferent de performanţele mediocre, ca ofiţer şi comandant, ale lui Teodor Pop Puşcaş el a rămas în fruntea Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca

În cariera sa a ajuns de la ofițer specialist în cercetări penale, în anul 1976, la șef Serviciu Cercetări Penale, iar sfârșitul carierei l-a „bifat” în 2005 când a cerut sa i se aprobe încheierea raporturilor de muncă în Poliția clujeană, fiind unul dintre cei 28 de chestori care au ales să se retragă. Dar nu a plecat cu buzunarele goale. A primit la pensionare, conform legii, pentru vechimea de 32 de ani, echivalentul a 20 de salarii compensatorii, adică în jur de 40.000 de euro.

În urma deciziei de a pleca din funcția sa publică, a plecat în mediul privat unde a început să se ocupe de mai multe firme. Puşcaş deţine o firmă de protecţie şi gardă şi anume PP Protect Security SRL pe care o conduce împreună cu Rusu Melian Ionel şi Augustin Goga.

Teodor Pușcaş mai este asociat în cadrul firmei Atlass Group (Hotelul Royal Classic) care este deţinută alături de Vasile Salanţă, acţionar majoritar și cu Vasile Salanţă şi Nicolae Căpuşan într-o altă firmă – Euro Hunter SRL.

Ioan Păcurar cheltuie mai mult decât câștigă

Ioan Păcurar a fost şef al Poliţiei Cluj din 2005 şi până în septembrie 2013, când cererea acestuia de ieşire la pensie a fost aprobată de Ministerul Afacerilor Interne. Un argument important pentru aprobarea cererii lui Păcurar a fost faptul că în aceeaşi lună a început procesul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj a cerut confiscarea averii nejustificate a şefului Poliţiei Cluj. În cursul anului 2012, Agenţia Naţională de Integritate a demarat un control al averii lui Ioan Păcurar. La finalul investigaţiei, inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit 410.266 de euro, în timp ce veniturile au fost de 221.000 de euro. A rezultat o diferenţă de aproximativ 190.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar.

În declaraţia de avere a lui Ioan Păcurar aferentă anului 2011 se precizează că, în urma botezului fiului său, a obţinut cadouri şi sume de bani în valoare de 90.000 de euro, sumă care este însă greu de dovedit. Evenimentul a adunat circa 400 sute de persoane, printre care nume importante ale politicii, ale mediului de afaceri sau ale lumii academice clujene: Ioan Rus, fost ministru de Interne, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, politicienii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, omul de afaceri Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania sau rectorul de atunci al Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj, profesorul Marius Bojiţă. Un alt argument ciudat al chestorului a fost faptul că în timp ce era căsătorit a cumpărat un teren împreună cu viitoarea soţie, teren pe care ulterior, după divorţ, şi-a ridicat o casă. De asemenea, Păcurar a susţinut că a fost ajutat de tatăl său, care creşte porci în comuna Apahida. Curtea de Apel Cluj a decis în februarie 2016, confiscarea sumei de circa 55.000 de euro pe motiv că nu poate fi justificată.

Toma Rus implicat în dosare de corupție

Adjunctul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, comisarul Toma Rus, a fost urmărit penal într-un dosar de corupție. Toma Rus a fost şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj până în decembrie 2006. După care a avansat ca adjunct al şefului Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog. În trecut a fost urmărit penal în dosarul Piscicola, în care a fost acuzat că ar fi favorizat mai multe persoane să achiziţioneze mai multe terenuri de sub luciul apei, deşi nu aveau acest drept.

Toma Rus este cercetat de către procurorii DNA şi pentru spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare. Una din acuzaţiile care i se aduc face referire la faptul că Toma Rus este acuzat că l-ar fi şantajat pe finanţatorul clubului de fotbal CRF 1907. Mai mult decât atât, Toma Rus este acuzat că ar fi făcut presiuni pe lângă Paszkany, pentru ca acesta să renunţe la procesul intentat Consiliului Judeţean Cluj în dosarul Iulius Mall. De asemenea, Toma Rus mai este cercetat de către procurorii DNA pentru modul în care a sub închiriat un spaţiu obţinut de la societatea Piscicola, pe care mai apoi l-a închiriat, la un preţ mult mai mare Băncii Transilvania. Pentru spaţiul în cauză, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia soţiei lui Toma Rus, plăteşte o chirie lunară către “Piscicola” în valoare de 980 de lei pe lună. Acelaşi spaţiu a fost însă închiriat de “Viafarm” Băncii Transilvania pentru 18 euro/metru pătrat, potrivit declarației lui Toma Rus. Ceea ce înseamnă o chirie lunară de 4380 lei noi, pentru spațiul iniţial. În realitate, suma încasată de Toma Rus doar din aceasta afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafaţa utilă a spaţiului a fost dublată prin extinderea unor ziduri.

Alexandru Mureșan s-a pensionat odată cu condamnarea

Alexandru Mureşan a cerut ieşirea la pensie din funcţia de şef al Poliţiei Rutiere Cluj în luna martie 2015, după ce în decembrie 2014 a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani şi 11 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune, două infracţiuni de uz de fals şi cinci infracţiuni de fals în declaraţii. Cea mai gravă faptă de care este acuzat Alexandru Mureşan este înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită de lege cu 10 până la 20 de ani de puşcărie, el fiind acuzat că a luat două credite de la BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 248.000 de euro, folosindu-se de declaraţii de venit false. De asemenea, Mureşan este acuzat de mai multe infracţiuni de fals (fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii). El a omis să înscrie în declaraţiile sale de avere, aferente anilor 2007-2011, depuse în calitate de funcţionar public, împrumuturi de 1,5 milioane de euro contractate de soţia sa, cotă parte din veniturile de 2,8 milioane de euro obţinute din vânzarea a 45 de apartamente şi casa de circa 300.000 de euro pe care au dobândit-o. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în octombrie 2015, o pedeapsă mai blândă pentru fostul poliţist: 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare.

Constantin Ilea face furori cu mașina furată

Nici Constantin Ilea nu stă foarte rău la capitolul probleme penale. Acesta a devenit faimos după ce s-a descoperit că circula cu o mașină furată, comisarul Constantin Ilea, fostul șef al Serviciului Secret al Ministerului de Interne – Secția Cluj a devenit șeful IPJ Cluj. Autoturismul se află în proprietatea cabinetului individual de avocatură din Cluj-Napoca a soției lui, fiind achiziționat, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, din anul 2014. Acesta era înmatriculat în România și a fost cumpărat de la o persoană fizică din Ilfov, prin intermediul unui site de profil.

Pentru acesta s-a efectuat controale care să permită identificarea autovehiculului în cadrul stației R.A.R., nefiind constatate alerte și de asemenea, la momentul transcrierii pe noul proprietar, autovehiculul nu a generat alerte în sistem.

Aceasta nu este însă singura „ pată” în cazierul comisarului. Numele lui Ilea alături de Ciprian Miron, șeful IPJ Cluj și de fostul şef al Poliţiei, Tudor Grindean, apare în unul dintre dosarele de corupție ale lui Horia Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. În acest dosar de corupţie, procurorii DNA au atașat o stenogramă în care Horea Uioreanu și șeful său de cabinet, principalul martor al acuzării, adică al DNA, Răzvan Pop, vorbesc despre fostul șeful SIPI Cluj, comisarul Constantin Cristian Ilea, ca despre un om care este chemat, oricând și oriunde pentru a primi ordine pe diferite teme. În discuția dintre cei doi, Uioreanu îl chestionează pe Pop despre interceptările din alt dosar de corupție în care ultimul a fost prins în flagrant primind mită. Procurorii DNA Cluj au descoperit că șeful SIPI Cluj, comisarul Constantin Ilea era pomenit des în discuțiile dintre Horea Uioreanu și șeful său de cabinet Răzvan Pop.

Mircea Ioan Rus și nota de la concurs

Comisarul Şef de Poliție, Rus Ioan Mircea a participat în anul 2017 la un concurs de ocupare a funcției de șef al IPJ Cluj, dar l-a picat cu nota 3. În iulie 2018, ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a numit pe Rus, fără examen, șef al IPJ Cluj. Rus este acuzat și de faptul că ar fi nașul fiului unui interlop clujean.

Încă de acum 3 ani , spun unii polițiști din cadrul IPJ Cluj, Mircea Rus se lăuda că el va fi șeful IPJ Cluj. A fost luat în derâdere de către colegi, mai ales că eșuase cu nota 3 la examenul pentru șefia IPJ Cluj. Mai târziu, coincidență sau nu, Rus este pus fără examen să conducă Inspectoratul Județean de Poliție Cluj. Comisarul șef de poliție este cunoscut ca fiind un apropiat al oamenilor din partidul de stânga – PSD și ar fi în relații bune cu interlopul clujean Alin Trif, poreclit ”Diavolu”.

Ioan Pop și Vasile Apahidean: Prietenii la nevoie se cunosc

Ioan Pop, șef al Departamentului Economic din Poliția Cluj a fost acuzat în 2006 ar fi mușamalizat crima fiului său, convingând un bodyguard să facă pușcărie în locul acestuia. Procurorii au analizat dosarul în care bodyguardul Claudiu Ciorca a fost cercetat și condamnat, în urma unei note informative conform căreia Ciorca, nu a fost autorul omorului, el fiind plătit de Ioan Pop, fost șef în Poliția clujeană, pentru a-l scăpa pe fiul său, Ioan Pop jr., care ar fi fost, de fapt, adevăratul autor. La vremea respectivă, autoritățile au susținut că lovitura care a cauzat moartea valutistului Sorin Mocanu a fost aplicată de Claudiu Ciorca. Ulterior, însă, pentru că nu ar mai fi beneficiat de protecția celui pe care l-a acoperit, fostul bodyguard le-ar fi spus colegilor de detenție că, pentru o jumătate de miliard de lei vechi, a acceptat să-l acopere pe Ioan Pop jr. Totodată, în nota se arată și faptul că, imediat după ce Sorin Mocan a fost omorât, Ioan Pop senior ar fi intervenit personal pe lângă cei care conduceau ancheta, procurorul Nicolae Moldovan și colonelul Vasile Apahidean, pe atunci adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție a Județului (IPJ) Cluj, pentru a-și scăpa fiul.

14 COMENTARII

 1. Unele informații sunt de a dreptul aberante, parte pot fi adevarate dar ele trebuie demonstrate. Altfel nu vorbim decit despre justitiarii din presă. Cu toată dragostea.

  • Articolul este redactat cât se poate de decent și succint. Sunt lucruri care dacă ar fi spuse (sau crise) despre încrengătura politicieni-servicii secrete-societăți secrete, ar stârni zâmbete și chair hohote de râs. Oamenilor pur și simplu nu le-ar veni să creadă. Planeta este condusă de cei descriși de Sfântul Ioan în Apocalipsă.

 2. 2008, Calea Turzii, minore, politist, finul Vulpii ( sursa: Clujeanul). Felician Farcas, Toma Rus, Ilea sint sub aria lui Virgil Ardeleanu care se crede mare capitan de osti de servicii secrete oculte…..( ignorati-l, numi el se crede.)

 3. De unde a acumulat infractorul de inspector sef Rus Mircea 4 terenuri si 2 apartamente daca in 2008 avea doar unul, iar intre timp a divortat de sotie , deci a trebuit sa imparta si acel apartament si restul averii in 2 iar acum plateste pensie alimentara pentru copilul sau si o mai si intretine pe amanta sa , Ene Andra, aia de si-a numit-o singur adjuncta la sectia 3. Din 2008 si pana anul trecut a fost doar sef de birou asa ca cum a reusit dintr-un salar la buget , cu o avere injumatatita cu ocazia divortului, cu o pensie alimentara pentru copil sa cumpere 4 terenuri si 2 apartamente ????? Cati sefi de birouri, sectii, municipiu si de judet stiti ca si-au cumparat in aceste conditii 4 terenuri si 2 apartamente ???? E clar ca din spaga ! Conducerea MAI si parchetul ce fac ? Dorm ? Alo, DNA se aude sau iar inchideti ochii la hotiile mascariciului asta de Rus Mircea. Cand lumea va zicea de protectia pe care Rus Mircea o acorda gruparilor de infractori violenti din Cluj, ca lua spaga, ca avea localul Byblos de pe Dorobantilor, unde asigura protectia infractorilor, ca musamaliza infractiuni grave de talharie, viol, jafuri cu pistol pe la banci, ati zis in sinea voastra ca e exagerare, nu ? Pai faceti voi calculul si vedeti cati procurori de la Cluj din salariile lor de 2 ori mai mari decat ale lui Rus Mircea ati reusit sa va cumparati 4 terenuri si 2 apartamente! Chair nu mai exista lege in tara asta ?

 4. Singurul lucru la care e profesionist este musamalizarea faptelor grave că să apară bine la situația operativă. De când a ajuns șef de ipj a promovat o pe concubina lui Ene Andra adjuncta la secția 3 de se plânge Petrus că trebuie să suporte toate curvele din ipj bagate pe gât. Pe Adi Ciorca din simplu lucrător l-a făcut șef la BIC deși singurul lucru care l recomanda era prietenia cu Rus Mircea și după 7 luni l a făcut șef de serviciu la SIAS. Frumoasa promovare ca în doar 7 luni sa ajungi din simplu lucrător șef de serviciu în timp ce ofițerii cu vechime experienta sa profesionalism stau pe funcții de executie. Aia a fost răsplată pentru caCiorca l-a introdus pe Rus Nieces la Valeriu Mihai subsecretarul de stat de la MAI fostul set al lui Ciorca de la Acvila care la randul lui la băgat pe Rus Mircea la blonda Carmen și așa a ajuns Rus Mircea șef de Ipj. Când creatorul Buda a venit la Cluj sal instaleze șef pe Rus Mircea i a spus în sala festiva de fata cu toti ofițerii dacă ati cerut sa fiti șef de Ipj ati fost numit. Și Buda i a dat peste nas ca a fost numit de mai sus peste capul lui . De când e Rus Mircea șef e cel mai mare nepotism si corupție în ipj Cluj.

 5. Asa este, Petre are dreptate ca Rus Mircea acoperă infractiinile grave și protejează mafiotii. Este nasul fiicei lui Diavolu interlopu din gruparea violenta care se ocupa cu taxe de protecție, droguri, înșelăciuni. A și scris presa în urmă cu vreun an despre faptul ca Rus Mircea musamalizaleaza infrractiunile grave.aici este articolul despre seful ipj Cluj Rus Mircea acuzat de favorizarea infractorilor, musamalizarea unor infractiuni grave, nepotism, coruptie impreuna cu primarul Boc si seful politiei locale Bontidean.
  https://www.cotidianul.ro/cum-se-impart-functiile-fieful-lui-emil-boc/

 6. Se cunoaste ca imediat la cateva zile dupa numirea lui Rus Mircea inspector sef la Cluj cum a venit subsecretarul de stat Valeriu Mihai la Cluj, chipurile sa coordoneze Untold ul, in realitate sa-si ia „mierea” de la proaspatul numit inspector sef si sa petreaca cu acesta pe la cabane in timp ce ascundeau porcariile facute de catre subordonatii lor, evident de catre cei care sugeau „lumina” de la comisarul Rus Mircea. Poate ne povesteste comisarul Rus Mircea de ce a ascuns si nu a raportat superiorilor faptul ca lucratorii de politie de la Untold au depistat-o pe colega lor politista Laura Fabian, de la sectia 2 politie din Cluj, descoperita in coma alcoolica in uniforma fiind si dormind pe un scaun la Untold. Sa ne povesteasca Rus Mircea de ce dupa ce a fost informat de catre politistii de la Untold despre starea de coma alcoolica a colegei lor Laura Fabian, aflata de serviciu in uniforma la Untold, nu a raportat supriorilor de la Bucuresti asa cum cerea procedura si de ce a musamalizat cazul. De ce nu ati luat masuri disciplinare impotriva acesteia dle Rus Mircea. De ce nu ati trimis-o in cercetare disciplinara si doar ati chemat-o a doua zi in birou si i-ati spus ce serviciu i-ati facut si ca nu o sa o sanctionati ? a supt cumva „lumina ” de la benevolentul inspector sef ? Intre timp pe lucratorii cinstiti si corecti care refuza sa fie corupti ii sanctionati si doar pentru ca isi fac datoria, nu ? Poate ne povestiti cum anul trecut cand ministra mediului venind de la Dej cu masina de serviciu si sofer personal a fost oprita de catre filtrul de politie de la Gherla pentru depasirea limitei legale de viteza, contraventie pentru care trenbuia ridicat permisul de conducere al soferului. Povestiti-ne si cum ati fugit la fata locului si i-ati amenintat pe politistii care voiau sa-si faca meseria in mod corect. Pe unul dintre ei il chema tot Rus Mircea, nu este asa ? Povestiti-ne cum i-ati amenintat ca daca ii ridica permisul soferului le trimiteti controlul intern pe cap si cum le-ati cerut o ilegalitate respectiv ca in loc sa-i suspende permisul pentru viteza sa-i dea doar amenda la centura pentru care nu se ridica permisul de conducere. Auzim ?!!

 7. Pai asta e „profesionalismul „comisarului șef Rus Mircea, îngroparea dosarelor si faptelor grave că să -si protejeze prietenii mafioti si sa dea bine pe sticla. Intrebati pe oricare dintre vechii șefi de sectii de politie din Cluj și toti vă vor spune la fel ca Rus Mircea era specialistul îngropării faptelor grave prin neinregistrea lor în evidente s-au transformării tâlharilor în furt si violenta si trimitea lor la sectii asa ca el apărea la sfârșit de an ca mare „profrdionist”. În realitate este doar un mafiot în haină de politie care a ajuns inspector șef promovat pe orice alta cale decât profesionalism. La examenul pentru șef serviciu investigații criminale s-a dat bolnav pentru ca nu avea nici o șansă în fata lui Bogdan Ioan un adevărat profesionist și om cinstit. La examenul de inspector șef a luat 2,97 fiind de râsul politiei Romane. A lucrat doar pe investigații criminale si nu știa nimic despre ordine publică, investigații infracțiuni economice, rutier etc. Și atunci cum credeti că a ajuns inspector șef. Nici măcar politic, ci pe pile si bani.

 8. Pai de aia a nasit -o Rus Mircea pe fiica lui Diavolu la Grabd Hotel Italia , penru ca primea taxe de protectie de toti mafiotii.Rus Mircea infractorule, du-te si lasa-ne sa ne vedem de munca, ia-ti amanta si te du, vorba cantecului

 9. Piață Unirii e plina ochi cu camere de supraveghere. Din pacate, la butoane sunt fix făptașii. Așa, de curiozitate, s-au păstrat inregistrarile? Poate puneți si voi o întrebare, pe 544, nu de alta, dar au costat si costa o suma considerabila din bugetul local.
  Ca daca nu mai sunt, înseamnă bani aruncați degeaba, anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here