Marga îşi acordă ilegal an sabatic în aşteptarea schimbării de putere
Puterea. Setea de Putere. “Deţinerea puterii corupe inevitabil raţiunea”, spune Immanuel Kant. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai(UBB), Andrei Marga, este printre cei mai flămânzi oameni de putere pe care i-a dat omenirea. Ar încălca legea pentru putere şi dacă v-aţi gândit că a renunţat la şefia UBB doar pentru că Legea Educaţiei nu îi mai permite după 65 de ani să facă parte din mediul universitar la conducerea sistemului educaţional vă înşelaţi amarnic. Marga este din ce în ce mai activ în politica din umbră a Uniunii Social Liberale(USL) şi speră ca aceştia să vină în acest an la putere. Pentu acest lucru şi-a acordat un salariu unic în România, un an sabatic în care nu lucrează, dar este remunerat. Se pare că acest an sabatic şi l-a autoacordat în speranţa că USL va reveni la putere şi îl va repune în drepturi la conducerea Ministerului Educaţiei sau cel puţin la cea a universităţii.
Andrei Marga conduce UBB de 19 ani. A reuşit să transforme universitatea în propria familie în care susţinătorii săi nemărginiţi primesc tot felul de cadouri şi astfel reuşeşte să îi ţină aproape. Profesorii care l-au “slujit” cel mai bine pe rector au primit drept bonus o perioadă de 1 an în care nu tebuie să desfăşoare activităţi didactice şi totuşi să fie remuneraţi. 11 profesori au fost premiaţi cu acest cadou, însă doi au renunţat pe parcurs. Frica de puterea lui Marga se poate observa chiar din prima şedinţă a Senatului UBB din acest an în care oamenii se sfiesc să îl întrerupă şi să îl contrazică pe cel intitulat “magnificul.” O singură persoană a avut acest curaj, dacă se mai poate numi curaj într-o universitate care de 19 ani se află în silenzio stampa.
Simplitatea încălcării legii
Andrei Marga a reuşit să îi atragă pe doi profesori “pe sub mână” sub mantaua sa de fier. Astfel, deşi regulamentul prevede clar că profesorii îşi cer anul sabatic la decanat, doi dintre cei de pe acoliţii rectorului nu au cerut aprobare de la conducere. Astfel, Dan Chiribucă a intervenit în cadrul propunerii de an sabatic cu o replică de bun simţ, nedorind care cumva să îl supere pe “magnific.” Marga a venit rapid cu o explicaţie a cărui simplitate s-a simţit nevoit să o explice, deoarece doar el poate încălca şi sfida orice lege din România cu “simplitate.” El a vrut să întărească ideea că toată lumea e cinstită şi că telefonul său este mai uşor de găsit decât a unui decan, deşi în lege se arată clar că cererile trebuie depuse în scris la decanat şi nu la rector.
“Ca sa lamurim… cei doi ieri au spus ca doresc… aceasta este chestiunea, ei urmau sa discute cu dumneavoastra poate nu au apucat, nu stiu asta [….] Ei intra in lista daca Consiliul le da aprobarea, si gata. Simplu. Atunci d-voastra sunteti cinstiti, noi suntem cinstiti. Ieri s-a discutat cu ei, despre ei nicio problema. Poate ca telefoanele nu au functionat la toti. Sper ca au functionat. […]”, arată Marga, conform interceptărilor publicate pe site-ul http://www.democratieubb.ro.
Shafir, eterna victimă
Eterna victimă este reprezentată de Michael Shafir, care nu pierde nicio ocazie să facă cunoscut cât de mult au suferit evreii.
“Deşi şi eu sunt pe listă, ceea ce am de comentat este ca [inaudibil] Domnule Sandor, dupa Nurenberg se stie ca legea nu e neaparat lege! Iar, va aduc aminte, ce s-a intamplat cu alta lege data de legionari, care scotea evreii de peste tot si, cand s-a reprezentat piesa lui Sebastian”, arată Michael Shafir, unul din apropriaţii de suflet ai lui Marga.
Curajosul care-l contrazice pe magnific
Singura persoană care a avut argumente să-l contrazică pe Marga a fost Dan Sandor, conferenţiar la Ştiinţe Politice. Acesta a fost taxat apoi de rectorul UBB care mai nu l-a făcut în toate felurile doar datorită faptului că are o idee diferită decât el. Nu o idee neargumentată, ci una expusă într-un mod democratic, în cadrul unei şedinţe de senat în care senatorii ar trebui să lucreze împreună pentru consolidarea mediului universitar.
“Bun, problema cu oportunitatea: ideea de an sabatic a fost conceputa in cu totul si cu totul alt scop. Dupa cativa ani, 6 ar fi fost, 6 sau 7 de obicei, se presupune ca apare o anumita uzura, pentru fiecare caz in parte, si avem nevoie de un an in care sa ne incarcam bateriile si sa ne continuam activitatea pe termen lung in aceasta universitate. Bun, pentru cineva care iese la pensie, problema continuarii activitatii pe termen lung este evident una discutabila. Faptul ca iei un an sabatic […] acesta este pentru o persoana de la care universitatea asteapta foarte multe in continuare. Da, l-am trimis sa-si incarce bateriile. In fine ideea de baza este ca ar trebui sa facem acest lucru in functie de necesitatile reale si evident cu respectarea legalitatii”, a arătat Dan Sandor, Conferenţiar universitar, Senator din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.
Actul prin care Marga încalcă legea
“Art. 288, (5) Profesorii şi conferenţiarii titulari sau directorii de granturi care, timp de 6 ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare şi au funcţionat în aceeaşi universitate, pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, aceştia beneficiază de până la un salariu de bază, cu aprobarea Senatului universitar, şi îşi păstrează calitatea de titular, dar sunt scutiţi de efectuarea activităţilor din fişa postului”.
“Cum ziceam, la momentul acordării anului sabatic, Marga avea peste 65 de ani. Dpdv al legii, el este pensionabil (chiar dacă nu există încă o decizie a Casei de pensii) și nu mai poate fi considerat “titular”. Funeriu poate bloca UBB prin neemiterea ordinelor de confirmare a noii conduceri (care va fi aleasă) și poate sesiza instanța pe motiv că Senatul a încălcat Legea, acordând an sabatic unui pensionabil”, conform blogului Sareinochi.com a jurnalistului Victor Lungu.
După 19 ani de mandat, era magnificului Andrei Marga la şefia UBB este aproape de final. Spre sfârşit au apărut şi curajoşii care l-au contrazis în vederea autoacordării unui an sabatic. Schimbarea din UBB începe să se simtă, iar viitorul rămâne în mâinile democraţiei. Iar democraţia este începând de acum în mâna oamenilor din universitate.
Tiberiu Hrihorciuc
Profesorii care au cerut an sabatic:
prof. dr. Liviu Pop – Facultatea de Drept
prof. dr. Mircea Muthu – Facultatea de Litere
prof. dr. Wolfgang Breckner – Facultatea de Matematică şi Informatică
prof. dr. Traian Rotariu – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială(n.r. a renunţat ulterior)
prof. dr. Petru Iluţ – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială(n.r. a renunţat ulterior)
prof. dr. Andrei Marga – Facultatea de Studii Europene
prof. dr. Ladislau Gyemant – Facultatea de Studii Europene
prof. dr. Michael Shafir – Facultatea de Studii Europene
prof. dr. Ionel Cătălin Popescu – Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică
prof. dr. Mircea Diudea – Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică
prof. dr. Eugen Bodiş – Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică