Programul guvernamental în valoare de 8 miliarde de lei pentru susţinerea companiilor mari a început de astăzi, iar firmele se pot înscrie până la finalul lunii noiembrie, potrivit anunțurilor făcute de Eximbank și de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Beneficiari ai programului sunt companiile mari şi IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 milioane de lei în anul precedent, care nu erau întâmpinau dificultăți financiare la 31 decembrie 2019.

Pentru a fi eligibile, companiile nu trebuie să fi avut decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau deciziile emise au fost executate. De asemenea, solicitantul nu trebuie să se afle în executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială şi nu înregistrează datorii restante la bugetul general consolidat al statului ne-reglementate. Totodată, potenţialul beneficiar nu trebuie să afle în litigiu cu EximBank sau cu Ministerul Finanţelor Publice, transmite Agerpres.

Florin Cîțu anunța în urmă cu câteva luni cele trei linii de sprijin pentru marile companii:

1. O garanţie în numele şi contul statului pentru companiile afectate de pandemia Covid care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente a companiilor beneficiare.
2. Acordarea de finanţări cu componentă de ajutor de stat în numele şi contul statului pentru compania afectată de pandemia Covid în scopul realizării investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţilor curente.
3. Acordarea de produse cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzilor la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale.

Potrivit Eximbank, sunt excluse de la acordarea sprijinului

Pot beneficia de credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat în baza prezentei scheme companiile care activează în următoarele domenii:
a) industria jocurilor de noroc și pariurilor,
b) producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope,
c) activități de investigare și protecție,
d) tranzacţii imobiliare,
e) intermediere financiară și asigurări.

Sursa: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.