Anca Marincean, șefa DNA Cluj.

După o analiză a tuturor anchetelor DNA – Serviciul Teritorial Cluj de când s-au bazele instituției, mă încumet să afirm că hoțiile adevărate din acest județ (cred că și din țară) se ascund. Cred că DNA ascunde marea corupție. Rezultatul luptei anticorupție este zero și a fost zero. În ultimii ani, nu a existat niciun dosar mare cu fapte de corupție la Cluj. Vă prezentăm ce a anchetat DNA de la începutul anului și până acum: majoritatea cazurilor trimise în judecată în ultima vreme de DNA Cluj sunt fraude cu fonduri europene de la țară. Cel mai mare caz este cel al medicului prins în flagrant că lua mită. Menționăm că DNA Cluj este condus de Anca Mărincean din decembrie 2014 când a înlocuit-o în funcție pe Elena Botezan care s-a transferat ca judecător la Curtea de Apel Cluj.

DNA Cluj a găsit o ”gaură” de 3,4 milioane lei în fondurile AFIR

La începutul anului, procurorii DNA-ST Cluj au trimis în judecată mai multe persoane din județul Sălaj pentru folosirea, fără a avea acest drept, a unor fonduri în valoare de peste 3,4 milioane de lei. Este vorba despre BANDE-MUREȘAN ALIN-VASILE,BREJE ADRIAN VASILE, CERNEȘTEAN MARIN, GOIA MIHAELA și RUSU IOANA MARIA.

Cei cinci inculpați sunt acuzați că în cursul anului 2010”au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene.Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.418.667 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în rechizitoriu.

DNA Cluj a trimis în judecată doi țărani. Prejudiciul ”uriaș”, achitat!

Tot la începutul anului, DNA Cluj a trimis în judecată un țăran pentru că a obținut pe nedrept fonduri ”uriașe” de 7.815 lei, sumă achitată de inculpat. Este vorba despre MIHAIL VEREȘ, secretar al comunei Zagra, județul Bistrița-Năsăud. În același dosar a fost trimis în judecată și BĂLĂI  OVIDIU  LAZĂR, agent agricol în cadrul aceleiași primării.

”În perioada 2008 – 2013, inculpatul Vereș Mihail a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.În demersurile sale, inculpatul Vereș Mihail a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat, care i-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de primul la A.P.I.A.Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 7.815 lei, debit ce a fost achitat integral de către inculpatul Vereș Mihail”, se arată în rechizitoriu.

Evaziune fiscală de 12 milioane lei

În luna aprilie, procurorii DNA Cluj au decis trimiterea în judecată a zece persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru evaziune fiscală şi complicitate la această infracţiune. Persoanele sunt acuzate că au înregistrat operaţiuni fictive privind achiziţii de cereale, producând un prejudiciu estimat la 12 milioane de lei.

Procurii DNA au anunţatcă s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Trif Dumitru, Duluş Nelu Florin, Negrea Dorel, Suciu Marius Nicu, Avram Dinu Vasile, Cordoş Lucian, Chichea Gabriel Cosmin şi  Roşca Gabriel Cristian, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru evaziune fiscală.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Dobre Rareş Alin şi Marinescu  Chineaţă Alin Mihai, de asemenea administratori de firme, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

”Inculpații Trif Dumitru, Duluș Nelu Florin, Negrea Dorel, Suciu Marius Nicu, Avram Dinu Vasile și Cordoș Lucian, administratori de societăți comerciale, au înregistrat în contabilitate, în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011, mai multe facturi fiscale privind achiziții de cereale, emise de societățile comerciale ale celorlalți patru inculpați, fără a avea la bază operațiuni reale.

Plata contravalorii facturilor fictive a fost realizată prin transfer bancar, însă, după încasarea sumelor, inculpații Chichea Gabriel Cosmin, Roșca Gabriel Cristian, Dobre Rareș Alin respectiv Marinescu Chineață Alin Mihai au retras banii în numerar din conturi și i-au restituit firmelor plătitoare.

Prin săvârșirea infracțiunilor cercetate, a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.906.142,50 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA sustrase de la plată.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă față de inculpați și părțile responsabile civilmente.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor ce aparțin inculpaților Suciu Marius Nicu, Cordoș Lucian, Negrea Dorel, Trif Dumitru, Duluș Nelu Florin și unor societăți comerciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se arată în rehizitoriu.

Polițist de frontieră din Sighet, trimis în judecată

În mai 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Sorin-Teodorel Ardelean, subcomisar de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în 18 decembrie 2018 şi 2 mai 2019, Ardelean, prevalându-se de o presupusă influenţă pe care ar avea-o asupra unui magistrat din cadrul unei unităţi de parchet, a pretins suma de 800 euro de la o persoană cercetată într-un dosar penal (martor în cauză) pentru săvârşireainfracţiunii de contrabandă.

Banii respectivi au fost pretinşi de inculpat pentru a efectua mai multe demersuri, atât în scopul schimbării încadrării juridice într-o infracţiune pedepsită cu o pedeapsă mai blândă şi dispunerii în dosar a unei soluţii procedurale favorabile persoanei cercetate, cât şi pentru restituirea unui autoturism ridicat în cauză de la o rudă a martorului.

În acelaşi context, în 3 mai 2019, Ardelean a primit cei 800 euro, suma de bani pretinsă anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Fraudă de 1 milion de euro

În luna iulie, procurorii DNA Cluj au descoperit o fraudă de peste un milion de euro și i-au trimis în judecată pe administratorii unor societăți comerciale din Sălaj. Este vorba de BOITA EMIL, la data faptelor administrator de fapt al SC EmyGeoinvest SRL, DOMIDE LAZĂR și VIȘOVAN GABRIEL-MIHAI.

”În perioada 2009-2014, în contextul derulării unui număr de 11 proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (privind achiziția unor utilaje folosite în domeniul construcțiilor), inculpatul Boita Emil, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, consultanți în cadrul proiectelor respective, a depus, prin intermediul unor persoane care au acționat fără vinovăție, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri cu un conținut nereal (oferte de preț, rapoarte de evaluare/selecție de oferte, etc.) prin care s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obținerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 4.842.424 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în rechizitoriu.

Încă un caz de ”răsunet” la DNA Cluj

În august 2019, procurorii DNA Cluj ne anunță că a trimis în judecată o  femeie ce a folosit certificat fals de curs de mașinist utilaje pentru a obține bani europeni pentru un buldoexcavator. Femeia din Sălaj, DÎRJAN DORINA-CRISTINA, a derulat un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile prin care și-a achiziționat utilajul în valoare de 192.224 lei. A

stfel, susţin anchetatorii, pe parcursul anului 2012, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind achiziţia unui utilaj pentru lucrări de pregătire a ternului, inculpata a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit un certificat de absolvire cu conţinut nereal, prin care s-a urmărit îndeplinirea condiţiilor prevăzute în contractul de finanţareşi în Ghidul solicitantului, în vederea obţinerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene. Documentul respectiv atesta în mod fals că sălăjeanca a efectuat un curs de iniţiere pentru ocupaţia „maşinist utilaje cale şi terasamente”.

Medic clujean prins în flagrant de DNA

Probabil cel mai de răsunet caz al DNA Cluj din acest an este cel al lui Alexandru Faur medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj ce este anchetat pentru luare de mită și trafic de influență. Alexandru Faur a fost prins în flagrant în timp ce primea o șpagă de 700 de lei. Atât costa, se pare, parafarea unor documente care transformau un om apt de muncă în inapt și astfel se încadra la pensie de boală sau pensie ”specială”, cum mai este cunoscută această formă de ajutor. Una dintre intermediarele medicului, Aurica Calman, din comuna clujeană Negreni, este și ea parte din dosar.

”În perioada aprilie 2019 – septembrie 2019, persoana inculpată în cauză a pretins și a primit de la 61 de persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.

Din sumele primite, inculpata remitea o parte din bani (în jur de 300 – 400 lei) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă pentru cele 61 de persoane.

În același context, la data 16 septembrie 2019, inculpata a primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-au fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

La data de 17 septembrie 2019, inculpata a fost prezentată Tribunalului Cluj care a emis pe numele acesteia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată procurorii.

DNA Cluj mai adaugă în palmares două rechizitorii privind fraude cu fonduri europene la țară

În urmă cu câteva zile, în 17 octombrie, contabilul primăriei localităţii Onceşti, judeţul Maramureş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Potrivit informaţiilor din anchetă, Ioan Gheorghe Drăguş ar fi luat din banii direcţionaţi spre un proiect derulat din fonduri nerambursabile şi ar fi plătit anumiţi agenţi economici care aveau lucrări cu primăria,

„În perioada, 16 octombrie 2017 – 14 iunie 2018, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile <>, inculpatul Drăguş Ioan-Gheorghe ar fi schimbat destinaţia sumei de 2.128.245 lei, primită de Primărie în condiţiile de mai sus. Concret, acesta ar fi efectuat plăţi nelegale în baza unui număr de 41 de Ordine de plată, falsificate prin contrafacerea semnăturii ordonatorului de credite (primar), în favoarea unor agenţi economici şi persoane fizice, în alte scopuri decât cele stabilite prin contractul de finanţare”, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.   Mai mult, în perioada 12 ianuarie 2016 – 05 iulie 2018, contabilul ar fi ridicat ş işi-ar fi însuşit în interesul său sau pentru alte persoane, din contul Primăriei Comunei Onceşti deschis la Trezoreria Sighetu Marmaţiei, pe baza unui număr de 55 de înscrisuri oficiale falsificate, cecuri pentru ridicare numerar multiplu, suma totală de 572.577 lei”, arată procurorii.

Tot luna aceasta, DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Culac Petru, un consilier superior la Compartimentul Cadastru, Urbanism și Agricultură din cadrul Primăriei  Bocicoiu  Mare, județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie în forma complicității la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

”În perioada 2012 – 2014, inculpatul Culac Petru ar fi înlesnit și ajutat cu rea-credință o rudă de-a sa să folosească și să prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) documente ori declarații false și inexacte, în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren de 9,36 ha pășune, pe care nu-l deținea în realitate.

În același context, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane să-i pună la dispoziție o parte din aceste documente (adeverințe) prin care se adeverea faptul că ruda sa deținea spre folosire suprafața de teren respectivă.

În realitate, suprafața de 9,36 ha pășune se găsea în proprietatea unei asociații composesorale.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 48.424 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în rechizitoriu.

4 COMENTARII

  1. În loc să scormonească unde trebuie – numai la primăria Cluj câte s-ar mai găsi! Numai milioanele lipsă
    date în salarii și bonusuri ilegale și raportate de Curtea de Conturi nu ar fi un început bun? Vocea Clujului a scris despre asta, căutați și veți găsi.

  2. Freaca menta, pe banii statului…si vor respect. Nu mai puneti presiune pe ei!!! Justitia este atacata bla, bla, bla.
    As mai adauga pe langa primaria Cluj, toate primariile din judet si consiliul judetean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.