Majorarea salariilor profesorilor cu 50%, aprobată săptămâna trecută de către Senat continuă să provoace controverse. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat la începutul săptămânii trecute că majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente va aduce cu sine recurgerea la o măsură extremă şi anume creşterea taxelor şi impozitelor. Specialiştii din domeniul economic declară, de asemenea, că aceste măriri reprezintă un pericol pentru economia ţării.
“Creşterea salariilor pentru cadrele didactice poate fi pe deplin justificată având în vedere rolul major al şcolii, în educarea tinerei generaţii. Câtă vreme eforturile depuse în slujba acestei idei nu sunt răsplătite în mod corect mi se pare absolut normal să se respecte aceste doleanţe. Nu se poate totuşi să nu se ţină cont că această creştere, mai bine zis “propunere” de creştere a salariilor, vine aproape întâmplator într-un moment în care punctul fierbinte al discuţiilor politice îl reprezintă viitoarele alegeri. Şi alte categorii socio-profesionale se vor simţi nedreptăţite de propunerea de creştere venită în prag electoral şi vor solicita reconsiderarea înţelegerilor iniţiale sau vor emite pretenţii noi de creştere. O acceptare a creşterilor salariale la nivelul propunerilor va duce, sunt sigur, la o presiune serioasă asupra bugetului ţării”, a declarat Mircea Dragoş, partener în cadrul societăţii de brokeraj Mureşan Dragoş Apostol SRL.
“Guvernul ba, profesorii da”
“Creşterea aceasta de 50 % este, după părerea mea, justificată. Un profesor trebuie să cumpere pe parcursul anului şcolar numeroase cărţi, manuale, iar eu, ca profesoară de română cu atât mai mult. Ca să nu mai vorbin de ţinută, pentru că această slujbă impune totuşi una. Referitor la economia ţării, acesta este un aspect care nu ţine de noi. Odată cu această creştere s-ar putea rezolva şi problema absolvenţilor care renunţă la posturile din învăţământ pentru altele care nu ţin de formarea lor, dar care sunt mai bine plătite. De exemplu, o vânzătoare din mall câştigă de două ori mai mult decât un profesor. De asemenea, aşa s-ar rezolva şi problema suspiciunilor de fraude în care profesorii primesc banii pentru meditaţii. Profesorii sunt nevoiţi să ofere aceste meditaţii tocmai pentru a-şi completa veniturile ”, a declarat Anca Radu, Inspector pentru Imagine şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Adina Fartuşnic