Majorarea salariilor profesorilor cu 50%, aprobată săptămâna trecută de către Senat continuă să provoace controverse. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat la începutul săptămânii trecute că majorarea salariilor profesorilor cu 50 de procente va aduce cu sine recurgerea la o măsură extremă şi anume creşterea taxelor şi impozitelor. Specialiştii din domeniul economic declară, de asemenea, că aceste măriri reprezintă un pericol pentru economia ţării.

Deputaţii a votat, în unanimitate, ordonanţa privind creşterea salariilor cadrelor didactice cu 50 de procente. La propunerea viceliderului grupului PSD, Anghel Stanciu, toţi deputaţii prezenţi au votat nominal, pentru ca, în acest fel, să se poată evidenţia cine votează în favoarea acestei măsuri şi cine nu. Ministrul Edicaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor. În replică, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PNL că o astfel de iniţiativă va duce la creşterea nivelului taxelor percepute de la populaţie, pentru că astfel economia României se va prăbuşi. “Majorările salariale ar fi posibile doar dacă am creşte taxele şi impozitele, pentru ca economia să poată suporta povara”, a declarat premierul Tăriceanu. “50% este departe de ceea ce este suportabil pentru economia românească. Vor exista creşteri salariale, dar în raport cu ceea ce îşi permite economia. Nicio economie din lume nu şi-ar permite să susţină o o asemenea creştere cu 50%, pentru că este o creştere nesustenabilă”, a completat acesta. În aceeşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat o lege iniţiată de PRM care stipulează că la pensionare cadrele didactice primesc o indemnizaţie ce reprezintă de şapte ori câştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică. Mai mult decât atât, decizia Camerei Deputaţilor de a majora salariile profesorilor i-a făcut şi pe ceilalţi bugetari să-si dorească o mărire pe măsură. Funcţionarii publici cer şi ei majorarea lefurilor cu 50%, ameninţând cu greva începând de săptămâna aceasta. Conform specialiştilor din domeniul economic, aceste măriri reprezintă un pericol pentru economia tării, în condiţiile în care productivitatea a crescut cu doar 2-3%. Aceştia consideră, de asemenea, că toate aceste măriri reprezintă dorinţa de afirmare în campania electorală, fiind doar promisiuni deşarte.

 “Creşterea salariilor pentru cadrele  didactice poate fi pe deplin justificată având  în vedere rolul major al şcolii, în educarea tinerei generaţii. Câtă vreme eforturile depuse în slujba acestei idei nu  sunt  răsplătite în mod corect mi se pare  absolut normal să se respecte aceste doleanţe. Nu se poate totuşi să nu se ţină cont că această creştere, mai bine zis “propunere” de creştere a salariilor, vine aproape întâmplator într-un moment în care punctul fierbinte al discuţiilor politice îl reprezintă viitoarele alegeri. Şi alte categorii socio-profesionale se vor simţi nedreptăţite de propunerea de creştere venită în prag electoral şi vor solicita  reconsiderarea  înţelegerilor iniţiale  sau vor emite pretenţii noi  de creştere. O acceptare a creşterilor salariale la nivelul propunerilor va duce, sunt sigur, la o presiune serioasă asupra bugetului ţării”, a declarat Mircea Dragoş, partener în cadrul societăţii de brokeraj Mureşan Dragoş Apostol SRL.

 “Guvernul ba, profesorii da”

“Creşterea aceasta de 50 % este, după părerea mea, justificată. Un profesor trebuie să cumpere pe parcursul anului şcolar numeroase cărţi, manuale, iar eu, ca profesoară de română cu atât mai mult. Ca să nu mai vorbin de ţinută, pentru că această slujbă impune totuşi una. Referitor la economia ţării, acesta este un aspect care nu ţine de noi. Odată cu această creştere s-ar putea rezolva şi problema absolvenţilor care renunţă la posturile din învăţământ pentru altele care nu ţin de formarea lor, dar care sunt mai bine plătite. De exemplu, o vânzătoare din mall câştigă de două ori mai mult decât un profesor. De asemenea, aşa s-ar rezolva şi problema suspiciunilor de fraude în care profesorii primesc banii pentru meditaţii. Profesorii sunt nevoiţi să ofere aceste meditaţii tocmai pentru a-şi completa veniturile ”, a declarat Anca Radu, Inspector pentru Imagine şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.