Sociologul Marius Pieleanu a realizat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO o analiză privind lupta pe scena politică cu aproape două luni înaintea alegerilor locale.

Intenția de vot pentru PSD este în creștere

Acesta a precizat că, sub conducerea actuală, Partidul Social Democrat și-a consolidat poziția în fața electoratului și că a crescut în intenția de vot. Marcel Ciolacu, liderul PSD, va rămâne la conducere cât timp partidul va performa, crede sociologul Marius Pieleanu:

PSD înregistrează o creștere în intenția de vot. E firesc în conjuctura în care nu mai este la Putere, critica mai degrabă îi aparține, nu o primește din partea publicului. Am parcurs și o perioadă de Covid-19 pe care din păcate, oricât de mult s-ar fi organizat Puterea tot rămâneau anumite aspecte pe care nu le puteau acoperi și se  descarcă negativ asupra partidului aflat la Guvernare. Marea încercarea a PSD va fi ziua de alegeri și primele vor fi alegerile locale, iar dacă PSD va face un scor cu 3 în față, ceea ce ar fi posibil alegerilor locale, adică mobilizarea foarte mare a primarilor. Va valida și va legitima, nu numai PSD pe care îl va proiecta în luptă ca fiind o organizație politică ce poate obține locul întâi în țară. Dar va legitima actuala conducere a acestuia: Marcel Ciolacu președinte și secretarul său Paul Stănescu. Ciolacu va rămâne președinte atâta timp cât PSD va performa. PSD își păstrează președinții dacă performează, dacă nu, ei sunt schimbați. Eu cred că Marcel Ciolacu va avea succes la alegerile locale

Marile orașe – deja împărțite

 PNL și USR în multe locuri din țară vor face alianțe. PSD va obține, pe datele de acum, Craiova care e un centru important. La Primăria Capitalei Gabriela Firea se va bate cot la cot cu Nicușor Dan. Nu avem un răspuns astăzi tranșat în favoarea unuia sau a altuia. PSD va câștiga câteva sectoare, probabil 3 și 4 vor fi câștigate de PSD, dar și la celelalte sectoate lupta continua, fiindcă dacă nu se aliază USR-PLUS, atunci cei mai favorizați sunt candidații social-democrați pe idea divide et impera, care funcționează de secole și probabil va fi și acum validată”, a  mai spus sociologul.

Ideologia USR este încă incertă.

Sociologul mai precizează că USR e partidul viitorului, deși în prezent, partidul nu are o ideologie clar conturată.

„În opinia mea ei rămân, au avut mare priză la cei tineri care în subconștient de fapt, sunt de centru-stânga, nu centru-dreapta. Va fi principalul partid în  continuare și portdrapelul luptei împotriva corupției, temă foarte bine privită de public în România. Și probabil la un moment dat USR-ul va trebui să dea proba de foc, aceea de a conduce țara. Atunci vom vedea dacă ei sunt viitorul sau nu politicii românești”, mai afirmă Marius Pieleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here