Marius Ungureanu

Fost secretar de stat în guvernul tehnocrat, Marius Ungureanu, explică pentru Libertatea cum au influențat lipsa educației pentru sănătate și lipsa promovării acesteia din urmă apariția valului doi de coronavirus în România.

Reporter Libertatea: De ce înregistrează România o explozie a numărului de cazuri? Ce nu a funcţionat cum trebuia?

Marius Ungureanu: S-au spus multe lucruri, pe care nu aş mai vrea să le repet. Dar nu vorbim aproape deloc de o problemă mare: a alfabetizării în sănătate. Despre ceea ce se întâmplă cu oamenii care cad pradă tuturor teoriilor conspiraţioniste, cum apare această rezistenţă, împotrivire la distanţarea fizică sau la purtarea măştii în spaţii închise. Din păcate, aproape nimeni în România nu se preocupă de alfabetizarea în sănătate.

Reporter Libertatea: Ce înseamnă aflabetizarea în sănătate?

Marius Ungureanu: Noi nu am investit în ultimele zeci de ani, nu am avut măsuri coerente, organizate, bine finanțate pe promovarea sănătăţii, pe educaţie pentru sănătate, care să ducă la creşterea alfabetizării în sănătate a populaţiei. Să înţelegi ce spune un prospect de medicament. Dar şi care este arhitectura sistemului de sănătate şi unde trebuie să te duci dacă ai o problemă. Ar trebui să înţelegem că acum culegem ce semănăm. În România, nu am investit aproape nimic în promovarea sănătăţii. Aproape zero. 

Reporter Libertatea: Cu alte cuvinte, o consideraţi o problemă cu rădăcini mult mai vechi decât ale pandemiei?

Marius Ungureanu: Da. În 2016, când eram secretar de stat, mi-a venit la semnat alocarea financiară pentru DSP-uri, pentru compartimentele de promovare a sănătăţii. DSP-ul din Cluj avea 700 lei. Am refuzat să cred, am crezut că e o eroare, nu era. Spuneţi-mi, ce poţi să faci pe promovarea sănătăţii într-un judeţ de 700.000 de oameni cu 700 de lei? 

Aşa că activităţile de promovare a sănătăţii înseamnă un comunicat pe care îl postează DSP Cluj pe site-ul propriu sau pe  Facebook. Aşa că să nu ne mire că oamenii nu au încredere în personalul medical, nu au încredere în autorităţi.

”Nu funcţionează a la long să stai cu băţul pe oameni, de la înălţimea jilţului tău”

Reporter Libertatea: Nici conducătorii nu dau cele mai bune exemple.

Marius Ungureanu: Acuma, sigur, nu deschidem cutia Pandorei, să vedem cum domnul Iohannis defilează fără mască şi vine şi spune populaţiei să poarte mască. Nu că asta justifică comportamentul, dar îl explică în parte. Cum spune vorba clasică din popor, nu fă ce face popa, fă ce zice popa.

Reporter Libertatea: Care este efectul?

Marius Ungureanu: Când ne confruntăm cu o pandemie, de care nu vom scăpa foarte repede, nu funcţionează a la long să stai cu băţul pe oameni, de la înălţimea jilţului tău.

Citeşte întreaga ştire: De ce explodează cazurile de COVID-19 (II): “Zeci de ani nu am investit în promovarea sănătăţii. Aveam alocați 700 de lei unui județ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here