Marșul de solidaritate al romilor „Orașul pentru oameni, nu pentru profit”, dedicat victimelor evacuărilor forțate, se desfășoară în Cluj-Napoca în 17 iulie 2015 sub forma unei acțiuni cultural-civice în cadrul evenimentului „So Keres, Europa?! – Changemakers’ week in Cluj-Napoca. Young Roma and Non-Roma Claim their Space in Europe”. Acțiunea noastră este un marș împotriva rasismului și împotriva nedreptăților locative suferite de oamenii deposedați de drepturile lor sociale și economice.

Marșul  pornește la ora 10.00 din Pata Rât, zona rampei de gunoi a orașului Cluj, care pe lângă alte peste 1000 de persoane din Dallas, rampă și de pe strada Cantonului, găzduiește și cele 76 de familii evacuate în 17 decembrie 2010 de pe strada Coastei. De-a lungul mai multor decenii „Pata Clujului” s-a format ca o zonă rezidențială a oamenilor expulzați în valuri succesive din Cluj și prin măsurile administrative ale autorităților publice locale. Cele din urmă au asociat astfel spațiul mai larg al rampei  de gunoi cu persoanele tratate ca niște reziduuri ale unei societăţi complet supuse ideologiei şi regulilor economiei de piață. Rasismul practicat împotriva romilor a justificat aceste expulzări în fața populației majoritare prin susținerea ideii conform căreia locul romilor este lângă gunoaie. Autoritățile publice au desconsiderat total prezența oamenilor pe rampa de gunoi și au refuzat constant să acorde un statut legal persoanelor care și-au găsit refugiu în Dallas/Pata Rât, căci astfel trebuiau să îi recunoască ca cetățeni cu drepturi.

Mai departe, prin hotărâri ale Primăriei și/sau ale Consiliului Local privind amplasarea („temporară”) în grup sau în mod individual a unor „căsuțe cu caracter social” în acea zonă, au creat „strada Cantonului fără număr” precum și pe locatarii săi, persoane evacuate din oraş (de pe str. Avram Iancu, Calea Turzii, str. Kővári, str. Byron și alte zone), ca persoane „fără domiciliu”, deci şi ei fără drepturi. Iar în decembrie 2010 au dat în folosință, la o distanță de 200 de metri de depozitul chimic al firmei de farmaceutice Terapia și de 800 de metri de la groapa de gunoi, casele modulare construite din bani publici oamenilor transformați în „persoane fără adăpost” de pe urma evacuării lor din locuințele sociale de pe fosta strada Coastei. Nesiguranța locativă caracterizează și locatari ai unor alte zone rezidențiale din Cluj-Napoca, cum ar fi strada Stephenson.

Marșul  de solidaritate al romilor „Orașul pentru oameni, nu pentru profit” duce cu el din Pata Rât o placă comemorativă în memoria celor 300 de cetățeni de etnie romă, victime ale evacuării forțate administrate de autoritățile publice locale în decembrie 2010. Dorim să amplasăm această placă comemorativă pe strada Coastei de unde ei au fost expulzați în Pata Rât. Această placă comemorativă este un semn de solidaritate cu toate persoanele și familiile din Cluj care au trecut prin experiențe similare în ultimii 25 de ani și au ajuns în Dallas, pe rampă și pe strada Cantonului. Prin ea ne exprimăm solidaritatea față de toți oamenii, romi sau neromi, din Cluj, din România și alte țări care suferă de pe urma nesiguranței locative și dislocărilor de diverse feluri.

Cerem Municipiului Cluj-Napoca, Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, precum și Universității Babeș-Bolyai să ne acorde sprijinul amplasării acestei plăci comemorative pe clădirea Campusului Facultăţii de Teologie a Universității Babeș-Bolyai construită pe spațiul de pe strada Coastei, de unde în 17 decembrie 2010 au fost evacuați și au fost strămutați forțat în zona Pata Rât, lângă rampa de gunoi a orașului, 300 de cetățeni români, marea lor majoritate de etnie romă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.