Hipnotizați de privirea Catincăi Cotoraci,  Martorii din procesul certificatelor de handicap îşi retrag declarațiile

Săptămâna trecută a avut loc un nou termen al procesului în care sunt judecate Cotoraci Catinca și Cotoraci Nicoleta Cecilia, mamă și fiică, alături de medicii psihiatri Radu Ciurea și Cristina Reis, precum și de beneficiarii respectivelor certificate. Forța Catincăi Cotoraci de a-i influența pe cei care au depus mărturie în fața instanței este remarcabilă, unii dintre ei preferând să își atragă în proces membri ai familiei care să declare că nu o cunosc pe cea care a intermediat obținerea certificatelor de handicap.

Ceea ce se întâmplă în fața instanței de judecată  în procesul ce judecă afacerea certificatelor de handicap este un spectacol trist al sărăciei. Beneficiari pe nedrept ai unor certificate de handicap, martorii inculpați din dosar sunt totuşi oameni săraci, în vârstă, ușor de manipulat.  Aflați încă sub forța de persuasiune a Catincăi Cotoraci, aceștia o ocolesc cu privirea și cei mai mulți, deși la poliție au identificat-o după fotografie și au recunoscut că ea a fost cea care le-a procurat certificatele de handicap, în fața instanței au negat totul.

 

Își aborda clienții la coadă

 

Primul dintre martorii inculpați, Csete  Maria, a mărturisit că nu ea a fost cea care a căutat-o pe Catinca Cotoraci, ci aceasta din urmă a abordat-o atunci când, fiind trimisa de medic, stătea la coadă pentru a se interesa despre cum ar putea obține un certificat de handicap. Catinca Cotoraci a intrat în vorbă cu ea și i-a promis eliberarea unui certificat în numai două luni față de doi ani cât ar dura pe cale oficială, dacă acceptă să plătească 1000 de euro unui medic la spitalul Militar. Maria Csete a obținut actele fără să fi fost consultată, și într-adevăr, la scurt timp a primit și certificatul de handicap. Cum Comisia de evaluare venea de două ori pe an acasă la ea pentru confirmarea handicapului, Maria Csete povestește cum a fost învățată de Catinca Cotoraci să întoarcă pur și simplu spatele membrilor comisiei în momentul în care intră în casă și să îi ignore total.

”Catina Cotoraci mi-a spus că, atunci când vin acasă membrii comisiei, să mă întorc cu spatele și să nu vorbesc cu ei. I-am și spus doamnei Cati că nu înțeleg de ce nu pot să mă comport normal, pentru că eu am handicap și mi-e jenă de această situație, dar ea a zis că doctorul Ciurea mi-a recomandat să mă port astfel în fața comisiei, altfel o să pierd certificatul. Recunosc că am făcut ce mi-a spus ea și mă întreb și acum de ce am ascultat-o, fiindcă eu eram bolnavă cu adevărat și nu ar fi fost nevoie de așa ceva”, mărturisește inculpata, vizibil marcată încă de puterea de persuasiune a Catincăi Cotoraci.

Trei martori spun că nu o cunosc

Pe următorii martori, Ramona Mornăilă, judecător al cauzei, nu a reușit să îi facă nicicum să recunoască faptul că ar cunoaște-o pe Catinca Cotoraci sau pe fiica acesteia, Nicoleta Cecilia Cotoraci. Toșa Abrudan Elena a declarat că nu a văzut-o niciodată, că certificatul i-a fost adus acasă de către sora ei. Tot sora ei a fost cea care a dus-o la Spitalul Militar pentru consultație ”la un doctor pe care nu știu cum îl cheamă”. În urma declarației date, sora Elenei Toșa Abrudan va fi citată ca martor în proces.

Cadar Ioan mărturisește că sora lui, Hoț Nastasia, și ea parte în acest proces, este cea care l-a întrebat dacă nu ar vrea un certificat de handicap și l-a învățat cum să procedeze pentru a-l obține, mai exact l-a trimis la Cluj, la soții Tat, unde ar fi cunoscut-o pe doamna Cati. Au mers împreună la un spital din Cluj – nu știe care, unde l-a consultat un medic bărbat – nu știe cine, a făcut o tomografie pe care i-a dat-o Catincăi Cotoraci – nu știe de ce. Abrudan spune că la poliție ar fi fost constrâns, fiind audiat de patru polițiști, care l-au intimidat spunându-i că va fi internat în spital și nu i se va da mâncare, drept urmare, declarația sa de la Inspectoratul de Poliție nu este adevărată.

Mărioara Abrudan  joacă în fața instanţei un teatru de zile, mari. Memoria ei e extrem de selectivă, nu își amintește nici măcar numele de familie al fiicei ei, Zorița, cea care ar fi ajutat-o să obțină certificatul de handicap. Nu o recunoaște pe Catinca Cotoraci. Nu știe dacă atunci când a fost la Spitalul Militar a fost consultată. Spune că fiica ei, care a însoțit-o în demersurile pentru obținerea certificatelor, e singura care ar putea să răspundă la întrebări, deci sora va fi şi ea martor în proces. Surprinzător, își amintește cum s-a enervat la poliție când i-a fost arătată poza inculpatei și susține că a fost forțată să dea o declarație.

Afacerea cu certificate de handicap

Sub paravanul Asociației de Psihiatrie ”Arizona”, sub un pretext umanitar, Cotoraci Catinca și fiica ei, Cotoraci Nicoleta Cecilia au organizat o fraudă de proporții, prin intermedierea obținerii de certificate de handicap, pe baza cărora 18 persoane au obținut indemnizație o lunară, păcălind, pe o perioadă de doi ani, reprezentanții Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Cluj, cu ajutorul unor acte medicale false. Cele două femei au desfășurat ample acțiuni de intimidare și hărțuire a celorlalte părți din dosar și a angajaților  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a-i determina să saboteze ancheta penală.

Cotoraci Catinca, președinta Asociației de Psihiatrie ”Arizona” și fiica ei Cotoraci Nicoleta Cecilia, vicepreședinte al aceleiași asociații, cu ajutorul unor medici de specialitate, au reușit să obțină  certificate de handicap pentru 18 persoane, pe baza cărora acestea primeau  o indemnizație de handicap. Obținerea acestor certificate era urmată de plata către Asociația Arizona a unei cotizații lunare în valoare de 50  de lei, pentru care se emitea factură doar pentru suma de 20 de lei. Prejudiciul creat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și primăriilor de pe raza cărora domiciliază cei învinuiți este de peste 500. 000 de lei.

În acest moment, cele două femei sunt judecate în stare de arest preventiv, alături de alți 18 inculpați, printre care Radu Ciurea, medic psihiatru în cadrul Spitalului Militar de Urgență  ”Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca și Cristina Reis, medic psihiatru, angajat al Asociației de Psihiatrie ”Arizona”.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.