Marturii detaliate in dosarul „Nana Club”

CLUJ. Dacă, la primul termen, fuseseră audiate animatoarele care solicită despăgubiri, marţi, la a doua înfăţişare din faimosul dosar “Nana Club”, au depus mărturie şapte tinere care nu emit pretenţii materiale. Audierea nu a fost lipsită de peripeţii: una dintre fete a fost chemată de două ori în faţa instanţei, trecând de la agonie la extaz, iar o alta s-a izbit cu faţa de schelele din curtea interioară a Tribunalului.

“Vedeta” lotului de animatoare de la Nana Club a fost Andra Lazăr, o brunetă temperamentală. După mai bine de o oră de audieri, la care presa n-a avut acces, ea a ieşit în hohote de plâns din sala de judecată, spovedindu-se cu voce tare colegelor de suferinţă.

În scurt timp, nu mai era un secret pentru nimeni de pe holul Tribunalului că procurorul o ameninţase că va începe urmărirea penală împotriva sa, pentru mărturie mincinoasă. Andra Lazăr le-a spus celorlalte tinere că judecătoarea a vrut să ştie tot, cu cine a făcut sex, unde, pe ce sume, dar că ea nu-şi mai amintea toate detaliile. “O să le spun şi cu cine m-am… Acum nu mai pot pleca din ţară. Nu ştiu ce am declarat atunci. Acum le-am spus adevărul!”, striga ea printre lacrimi.

A urmat o scenă rar întâlnită în instanţe. La rugămintea Andrei Lazăr, avocata a insistat pe lângă judecătoare ca ea să fie reaudiată. După încă o oră, fosta animatoare de la “Nana Club” a ieşit fericită. O făcuse fericită şi pe procuroarea de la DIICOT: de această dată, mărturia ei semăna cu declaraţia pe care o semnase la cercetările iniţiale ale Parchetului. S-a îmbrăţişat cu fetele, le-a făcut semn că vor vorbi la telefon şi a zbughit-o cu un tânăr.

Audierile au durat până la ora 19

Andrei Lazăr nu i-a fost simplu să spună totul. Începutul a fost mai greu: cum a ajuns la clubul de noapte, cum era plătită în funcţie de consumaţie. Cum i-a cunoscut pe aviatori, pe sportivi, pe deputatul Petru Călian şi pe consilierul Mihai Szeplekan. Cum a fost la Baia Mare cu ei, la un congres. De fapt, la hotel, cu Călian. Judecătoarea a început să transpire. I-a avertizat pe toţi cei prezenţi că nu vrea să mai vadă în presă relatări ale declaraţiilor date în sală. Doar nu degeaba decretase şedinţă secretă.

Alt avocat a ieşit să întrebe cine dintre martorele de pe culoar se grăbeşte, cine e cu copilul mic. Patru fete s-au ridicat de pe băncuţa din faţa sobei de teracotă. Una îşi adusese bebeluşul chiar pe hol. Alta venise cu tăticul. Celelalte, cu prietenii.

Când a fost chemată în faţa instanţei, una dintre tinere a dat cu capul de schelele din curtea interioară a Tribunalului, unde ieşise la o ţigară. A avut nevoie de câteva minute, să-şi oprească sângele care îi şiroia pe faţă.

Ultima dintre fete a scăpat din sala de judecată pe la ora 19. Trecuseră şase ore de la începerea audierilor în dosarul “Nana Club”. Pe hol aşteptau inculpaţii dintr-un caz de înşelăciune cu maşini luate în leasing. Nici aceştia, nici escortele lor din Satu Mare şi Sălaj nu-şi dezlipeau ochii de pe ele, dându-şi coate şi şoptind – “Aveau gusturi bune ăia de frecventau clubul…”.

Clubul basarabencei cu avere strânsă în Japonia

În anii 2004-2005, Nana Club a funcţionat ca bar de noapte cu circuit închis, pe strada Baba Novac. Localul a fost frecventat de politicieni, sportivi, artişti, oameni de afaceri, ziarişti, poliţişti şi militari. La mese luau loc tinere animatoare, care aveau misiunea să întreţină atmosfera şi să-i îndemne pe bărbaţi să consume băuturi. Fetele câştigau un procent din consumaţia invitaţilor. În plus, întreţineau relaţii sexuale cu clienţii cu care se “împrieteneau”.

Problemele au început când o mamă a reclamat dispariţia fiicei sale. Ea a alertat într-o dimineaţă toţi vecinii din imobil şi a chemat poliţia. Procurorii au trimis-o în judecată pe patroana clubului, Natalia Horje, originară din Republica Moldova, care strânsese în Japonia banii investiţi în clubul de la Cluj.

Horje este inculpată pentru trafic de persoane, acuzaţie agravată de faptul că unele animatoare erau minore. Doar două dintre ele s-au constituit parte civilă, solicitând despăgubiri de 100.000 de lei. Horje respinge acuzaţiile, susţinând că fetele se ocupau doar de întreţinerea atmosferei şi că viaţa lor în afara clubului nu o privea.

Dosarul “Nana Club”, în care sunt de audiat circa 80 de martori, a fost înregistrat la Tribunalul Cluj la începutul anului 2010, dar abia în această toamnă au fost citite acuzaţiile şi a început audierea părţilor.

Mihai Bacalu

sursa: oradecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here