Cercetata penal pentru că făcea trafic de influență, Mihaiela Cordoș și-a recunoscut faptele în fața judecătorului. Cu speranța că stârnește mila și obține o pedeapsă mai mică, aceasta a mărturisit că lua bani de la posibilii  candidați la posturile din Spitalul Clinic Județean Cluj pentru a-i da la mănăstiri și a face acte caritabile.

Soția senatorului Alexandru Cordoș a fost arestată de DNA pentru trafic de influență în formă continuată, alături de Tiberiu Popan pentru a facilitat anumitor persoane, contra-cost, accesul la posturi scoase la concurs de Spitalul Județean Cluj.

Recunoaște toate faptele

Dacă Alexandru Cordos  prefera să nu vorbească public despre cercetarea penală a Mihaielei Cordoș pe motiv că ar fi nevinovată, judecătoarea le-a dat oportunitatea celor doi inculpați să mărturisească dacă se fac vinovați de acuzațiile DNA.

Prima in  boxă a fost Mihaiela Cordos. Întrebată de judecătoare dacă are obiecții sau contestă acuzațiile aflate în rechizitoriu, pe rând  la strigarea numelui fiecărui om ce i-a dat bani, doamna Cordoș a recunoscut că a acceptat sumele în schimbul traficului de influență ce i-ar fi ajutat să obțină locuri de muncă în spital.

De altfel, aceasta a adoptat o tactică  manipulatoare, dregându-și vocea și încercând să se scuze prin faptul că ea nu cerea bani ci oamenii erau obișnuiți să dea.

„La Spitalul Clinic Județean Cluj era o practică veche pentru candidații ce veneau să dea concurs. De altfel, deși tematica era afișată, candidații nu se descurcau să aplice pentru posturi pentru că erau neclare  condițiile de participare. Astfel că, deseori îi ajutam cu această procedură dar fără a condiționa acest ajutor de plata unor sume de bani. Nu am pretins sau primit de FIECARE DATĂ bani sau alte foloase materiale, însă atunci când mi s-au oferit nu i-am refuzat” a mărturisit Mihaiela Cordoș în fața judecătorului de la Tribunalul Cluj.

Astfel, în urma celor recunoscute de inculpată, rechizitoriul DNA este conform cu realitatea. Toate acuzațiile ce i-au fost aduse Mihaielei, erau fondate și nu aveau nici o legătură cu posibile atacuri politice la adresa soțului, acesta fiind senator din partea formațiunii politice Partidul Social Democrat Cluj.

 

De soț nu s-a folosit

Mihaiela Cordoș este acuzată că ar fi luat bani de la cetăţeni amărâţi pentru joburi la cinci instituţii de forţă din Cluj: Electrica, Hidroserv, Casa de Pensii, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Spitalul Judeţean.  Senatorul PSD Alexandru Cordoş apare şi el în cadrul dosarului cu diverse intervenţii. Fie la Electrica, fie la ISJ, fie la Hidroserv. De intervenţiile de la Spitalul Judeţean Cluj se ocupa în principal soţia lui.

”În cauză au rezultat indicii concrete că senatorul Cordoş Alexandru a făcut demersurile solicitate de către Cordoş Mihaiela Lucia pe lângă persoane cu funcţii de decizie, obţinându-le avizele solicitate, şi ulterior încadrarea celor două persoane interesate la structuri din cadrul Electrica SA.”

Printre cele declarate de Mihaiela Cordoș se numără și demontarea acuzației cum că ar fi apelat la influența și poziția soțului din Senat pentru a-i ajuta pe mai mulți oameni ce cotizau financiar  buzunarelor  ei, să obțină diferite posturi de inginer pe la instituții ale statului, altele decât Spitalul  Județean, Cluj unde aceasta era angajată.

„Anumite persoane mi-au solicitat în mod expres să apelez la influența soțului meu, lucru pe care NU L-AM FĂCUT conform solicitărilor primite. De altfel, soțul meu a aflat de aceste persoane doar când am fost reținută” precizează Mihaiela Cordoș.

 

Banii primiți mergeau la mănăstiri  și biserici

Întrebată de judecător, după ce a făcut confesiunile ce confirmă acuzațiile DNA, de ce a acceptat bani de la oameni aceasta avenit cu mărturisiri cutremurătoare: pentru ca să facă acte caritabile și să îi dea la mănăstiri.

„ Am avut calitatea de secretar în cadrul comisiilor de concurs, calitate în care nu puteam să evaluez lucrările și nici nu îmi dădea acces la subiectele de examen. Pe această cale doresc să arăt că regret nespus faptele comise și MĂ OBLIG SĂ DESPAGUBESC TOATE PERSOANELE DIN CAUZĂ.  Cea mai mare motivație a mea, pentru care am comis aceste fapte, a fost bunătatea. Dar am acceptat banii pentru a face acte de caritate la mănăstiri și biserici și pentru că aveam nevoie să păstrez apartamentul cumpărat de la primărie, pe care în prezent nu îl mai deținem deoarece a fost revendicat de către vechii proprietari. Am crezut că dacă merg la biserici și mă rog, o să fie mai bine ” spune Mihaiela Cordoș.

Din declarația inculpatei reiese că lua bani de la oameni fără locuri de muncă pentru a-i da la biserici. De altfel, fragmentul ce spune că avea nevoie de bani să păstreze acel apartament cumpărat de la primărie poate fi interpretat și ca faptul că, atât timp cât „cotiza” beneficia de locuința altor persoane, în mod ilegal.

 

Veșnica boală are nevoie ACUM de o operație de urgență

Pe surse sigure am aflat că de fiecare dată când avea de înapoiat bani, transmitea că se află în spital cu crize de rinichi. În fața instanței însă, mărturisește că are nevoie de o operație de urgență, conform recomandările unui medic de la Spitalul Militar din Cluj și că motivul pentru care nu a acceptat intervenția chirurgicală a fost dorința de a se prezenta la înfățișarea din 15 ianuarie 2016.

 

„În 2001 am fost operată de piatră la rinichi și recent am descoperit că mi-a revenit această problemă. Piatra s-a refăcut, iar în trei ianuarie am fost la urgențe și am aflat și că sufăr de o malformație la rinichiul drept. Medicul terapeut de la Spitalul Militar mi-a spus că se impune o intervenție chirurgicală de urgență.  O astfel de procedură chirurgicală clasică necesită o perioadă de recuperare mai lungă. Așa că am luat decizia să refuz procedura pentru a mă putea prezenta în fața instanței” dezvăluie inculpata Mihaiela Cordoș.

 

Dacă se poate, muncă în folosul comunității, vă rog!

În încheiere, Mihaiela Cordoș și avocatul acesteia au precizat că dacă se stabilește ca aceasta să înapoieze sumele de bani luate ilegal de la oamenii ce concurau pentru posturi la Spitalul Județean Cluj o va face și totodată spune că este dispusă să muncească în folosul comunității drept pedeapsă pentru faptele penale.

 

Astfel că, Mihaiela Cordoș are de înapoiat 16.300 de euro și 34.500 de lei la  peste 20 de persoane.

Tarifele „aplicate” de soția senatorului se încadrau în medie la 1000-1500 de euro , însă există persoane care nu apar în dosar și care au cotizat înainte de perioada cercetată de DNA. Este greu de crezut că, angajată fiind la Spitalul Județean Cluj, din decembrie 1989 și până ce a fost prinsă de cei de la Anticorupție, adică 26 de ani , să fi practicat astfel de șmenuri doar în ultimii 3 ani.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.