Cei doi deputați ai opoziției din Cluj sunt diametral opuşi. Dacă Adrian Gurzău trage tare ca să îngrașe porcul după Crăciun, Mate Andras Levente petrece în Parlamentul României într-un ritm molcom tipic ardelenesc. Gazeta de Cluj vă prezintă ultimul episod din seria analizării activității parlamentarilor clujeni aleși în decembrie 2012. De această dată, activitatea deputaților din opoziție, Mate Andras Levente și Adrian Gurzău va fi analizată de reporterii Gazeta de Cluj.
Deputatul Adrian Gurzău, unicul deputat al democrat-liberalilor clujeni, își arată hărnicia abia în momentul neputinței. Astfel, de când este în opoziție a avut în doar cinci luni de zile mai mult de jumătate dintre declarațiile politice pe care le-a avut în aproape 4 ani cât a fost la putere, iar numărul luărilor de cuvânt se ridică și acesta la jumătate din valoarea unui întreg mandat. Adevăratul păcat este că de această dată Gurzău nu poate face nimic, nici de ar avea toți deputații și senatorii PDL de partea lui, deoarece aceștia nu pot iniția nici măcar o moțiune simplă, darămite o moțiune de cenzură. Astfel, Gurzău a avut în primele cinci luni ale acestui mandat 15 luări de cuvânt în plen, 14 declarații politice, opt inițiative legislative, 81 de întrebări și interpelări și 5 moțiuni. În mandatul trecut, Gurzău a avut pe perioada celor patru ani 36 de luări de cuvânt, 26 de declarații politice, 54 de inițiative legislative și 290 de întrebări și interpelări.
Întrebările şi interpelările lui Gurzău sunt următoarele: Problema doamnei Boţoc Mărioara, Problema doamnei Benţa Maria, Problema doamnei Abrudan Ileana, Problema doamnei Abrudan Mihăiţă, Agricultura ecologică, Introducerea impozitului forfetar, Situaţia Institutului de Proiectare şi Cercetare Utilaj Petrolier Ploieşti, Românii, armă de campanie electorală în Marea Britanie. Transportatorii cer ca autovehiculele să poată beneficia de inspecţia tehnică în oricare stat UE. De ce nu găsim legume româneşti în magazine. Educatorii şi învăţătorii fără studii superioare. Statul îşi trimite valorile peste hotare. Locurile în clasa întâi se vând la negru. Medicamente vitale pentru bolnavii de cancer au dispărut din farmacii. Situaţia aplicării OUG 7/2006. Problemele legate de fondul funciar. Program de reabilitare a monumentelor istorice, aflate în stare avansată de deteriorare. Situaţia şcolilor desfiinţate. Infracţionalitatea juvenilă din şcoli. Hăţişul birocratic pentru efectuarea tratamentelor în străinătate. Lipsa personalului din sănătate. Respectarea sistemului de cotă de către angajatorii cu peste 50 de angajaţi. Intoxicaţii cu monoxid de carbon datorită instalaţiilor de gaz învechite.Sprijinirea micilor producători agricoli în cadrul zilelor oraşelor şi comunelor. Economia subterană. Bacterii rezistente la antibiotice. Programul de informare şi conştientizare a cancerului de col uterin în anul 2013. Încurajarea micilor fermieri de a accesa fonduri europene.Situaţia viticulturii româneşti. Numărul mare de copii bolnavi de diabet zaharat. Asigurarea patrimoniului muzeelor. Consolidarea clădirilor din centrele istorice ale oraşelor. Proiect de construire a unui depozit naţional de deşeuri radioactive. Industria cinematografică românească. Programul naţional de împădurire. Fondurile de investiţii. Caşcavalul Rucăr a ajuns un produs polonez. Sprijin pentru fumători. Piaţa turismului medical. Sancţionarea ilegală a elevilor pentru abateri de la regulile interne ale şcolilor.Riscurile la care sunt expuşi minorii care utilizează internetul. Consumul de produse etnobotanice în şcoli. Programe de screening pentru cancerul mamar. Locuri de muncă pentru persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA. Încurajarea producţiei şi a consumului de vin românesc. Biserici din lemn care necesită restaurare imediată.
Pericolul reprezentat de antenele GSM. Problema doamnei Vereşezan Simina. Situaţia adopţiilor. Problema doamnei Lippai Margareta. Problema doamnei Livia Popescu. Medicamentele pentru cancer. Accesarea fondurilor europene pentru sănătate. Înşelătoriile de pe internet. Stocurile de heparină. Migraţia medicilor. Copiii muncitorilor din străinătate. Plata burselor de doctorat. Probleme ale copiilor cu autism. „Suferinţa la pompă”. Fondurile de investiţii. Nereguli cu privire la punerea în aplicare a OUG 50/2010. Situaţia farmaciilor independente. Situaţia sucursalelor româneşti ale Bank of Cyprus. Situaţia disperată a muncitorilor de la Mechel Câmpia Turzii. Sprijin faţă de producătorii autohtoni. Cercetătorii români, obligaţi să îşi cerşească drepturile. Cercetarea în agricultură. Situaţia copiilor cu diabet. Fondurilor europene pentru biodiversitate. Tăierea fondurilor bugetare pentru medicii stomatologi. Programe de prevenire a incidentelor cibernetice. Cardul naţional de sănătate. Ştiaţi, prin natura funcţiei deţinute între anii 2000-2001 despre dosarul de spălare de bani „Mătuşa Tamara”? Situaţia actuală a patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România , a persoanelor care se fac vinovate de însuşirea în fals, precum şi de înstrăinarea acestuia? Educăm miliţieni sau polişti în şcolile de profil? Brânza de Năsal. Situaţia soldaţilor răniţi în Afganistan. Fraudarea industriei româneşti. Victimele traficului de persoane. Situaţia actelor de stare civilă.
Mate Andras Levente nu are o activitate prea marcantă în opoziție. Reînceprerea cercetării sale de către ANI i-au atras supărarea în ceea ce privește munca sa. Astfel, el are doar 3 inițiative legislative până în prezent: Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență nr.94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, Propunere legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.285 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal și Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Deputatul a avut doar 6 întrebări și interpelări în primele cinci luni de activitate: Unităţile de învăţământ preşcolar, Unităţile de învăţământ preşcolar, Obligaţiile de plată ale României ca urmare a proceselor câştigate de cetăţenii români în virtutea art.6 al Covenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, Incidentul petrecut în timpul meciului de fotbal dintre CFR Cluj şi Rapid Bucureşti, Interpretarea prevederilor OG 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale, Înfiinţarea clasei a XI-a, specializarea tehnician în transporturi în cadrul Colegiului Tehnic Transporturi „Transilvania” din jud.Cluj.
Tiberiu Hrihorciuc