Se lucrează la proiecte de digitalizare a administrațiilor publice locale, atât din mediul rural, cât și din mediul urban, a anunțat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Într-o primă etapă, 1.000 de primării și consilii județene vor primi finanțare.

„Pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, deși noi lucrăm pe proiecte de peste 6oo de milioane de euro la nivel național în digitalizarea serviciilor publice, am lansat deja, și în data de 19 septembrie este înscrisă depunerea pentru digitalizarea administrațiilor publice locale, un concept integrat care presupune ca la nivelul fiecărei comune, oraș, consiliu județean din teritoriu să fie creată o bază tehnică integrată, pe limbaj local, conectată cu administrația publică centrală din România. Din acest punct de vedere emitem cea mai simplă aplicație pentru o finanțare din ultimii 34 de ani, în doar cinci pași.

Trebuie să treacă fiecare primărie numele primarului, numele primăriei și reprezentantului legal, și automat poate să intre în această competiție în care primăriile de comună vor primi până la 75.000 de lei, iar primăriile de oraș și consiliile județene până la 175 de mii, respectiv 250 de mii de lei. Principalul scop e să creăm un limbaj tehnic comun, să asigurăm securitatea cibernetică inclusiv la nivel local, să asigurăm zona de site, de servicii publice online, inclusiv pentru localitățile rurale care poate încă n-au avut ocazia sa se digitalizeze, și mai ale conexiunea acestora cu marele baze de date și servicii publice de la nivel central. Și, mai important, crearea unui standard.

De la nivelul Primăriei Prundu Bârgăului, până la Primăria Cluj-Napoca sau București, oamenii să știe că pot să intre în acel format unic de site în care ei vor putea să obțină documente, fără să trebuiască să scrie cu pixul pe hârtie, și după asta să le încarce doar completând în pagini care sunt deschise, sunt intuitive, introduc datele lor, o adresă de mail și trimițând către acea primărie. Vor putea să aibă acces la cele mai importante servicii publice de bază, fără să fie nevoie să meargă la primărie. E un pas foarte mare. În prima etapă avem 1.000 de primării și consilii județene, urmând ca la finalul acestui an să mai deschidem o nouă sesiune de finanțare pentru alte 1.000 de primării din România”, a spus ministrul Bogdan Ivan, într-o emisiune Digi24.

Este vorba despre proiect ul DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale, care va fi lansat pe data de 19 septembrie, ora 11:00 și pentru care primăriile și consiliile județene pot aplica rapid, fără să se lovească de bariere birocratice. Potrivit ministrului Bogdan Ivan, finanțarea se va acorda pe principiul primul venit, primul servit.

Proiectul are 4 beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:

  1. interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru achiziționarea simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale;
  2. dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
  3. consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
  4. achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.