Mechel işi restrange activitatea cu voia statului

Compania rusa care a preluat combinatul din Campia Turzii a anunţat ca va concedia 800 de angajaţi daca statul nu consimte sa renunţe la pretenţiile la contribuţia de asigurari sociale pe perioada şomajului tehnic. Oamenii care lucreaza in combinat nu cred in şansele iniţiativei Consiliului Judeţean de a construi un Tetarom in care sa fie angajaţi şi nici in „funcţionarul electronic” trimis de AJOFM.

Reprezentanţii combinatului Mechel de la Campia Turzii au anunţat la sfarşitul lunii martie ca au de gand sa trimita 800 de persoane in şomaj. Combinatul a incercat sa negocieze cu statul posibilitatea ca aceştia sa intre in şomaj tehnic, condiţia fiind ca acesta sa renunţe la plata contribuţiilor sociale. Imediat dupa anunţul companiei ruseşti, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a anunţat ca are de gand sa construiasca un nou parc industrial in zona, pentru a crea posibilitaţi de angajare pentru şomerii din aceasta localitate monoindustriala, iar Agenţia Judeţeana de Ocupare a Forţei de Munca (AJOFM) Cluj le-a pus la dispoziţie celor in cautarea unui loc de munca „funcţionarul electronic”.

CAS-ul sau şomajul

Conducerea combinatului Mechel s-a declarat dispusa sa renunţe la concedierea a 500 de oameni doar daca va obţine scutirea de plata CAS pentru angajaţii care urmeaza sa fie disponibilizaţi, dar inca aşteapta raspunsuri din partea autoritaţilor. Proprietarii fabricii au anunţat ca vor concedia 799 dintre cei aproximativ 1.900 de salariaţi, daca statul nu va accepta varianta ca aceştia sa intre in şomaj tehnic. Liderul sindicatului de la Mechel, Ioan Pascu, afirma ca susţine poziţia conducerii combinatului in situaţia disponibilizarilor colective şi considera propunerea Mechel, de a cere statului sa fie scutita de plata CAS-ului pentru angajaţi cat timp aceştia sunt in şomaj tehnic, ca fiind justa. „Pentru intreprinderile in dificultate, cum e cazul Mechel, ar fi un balon de oxigen, iar statul ar avea de caştigat”, a spus el reporterilor Realitatea Cluj.
Concedierile colective sunt preconizate pentru lunile iunie sau iulie, iar numarul total de posturi ce urmeaza sa fie desfiinţat este de 799. Cele mai multe sunt la secţiile de turnatorie oţel – 169 de posturi, laminor – 117 posturi sau Energetic – 37 de posturi. Notificarea va deveni valida in trei luni, timp in care angajaţii in şomaj tehnic urmeaza sa fie platiţi cu 75% din salariu. Pascu considera ca investiţiile in combinatul din Campia Turzii facute de catre grupul rus Mechel au fost facute fara a lua in considerare piaţa şi activitatea tuturor combinatelor coordonate de aceasta societate in Romania. „Cand au cumparat şi restul combinatelor, la Targovişte, la Oţelul Roşu, nu s-au gandit ca vor ajunge la un monopol, iar acum se confrunta cu o criza de supraproducţie iar intreprinderile se concureaza intre ele. E o suprafaţa mare, gestionata prost. In loc sa fi mutat producţia pe 30 ha, iar restul sa-l inchirieze, au facut investiţii la 2 km una de cealalta şi materia prima trebuie transportata pe aceasta distanţa”, a declarat liderul de sindicat.

Probleme financiare deosebite

In notificarile remise sindicatului, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca (AJOFM) şi Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, reprezentanţii Mechel arata ca masurile sunt dictate de problemele financiare deosebite cu care se confrunta societatea. „Situaţia e generata de scaderea drastica a vanzarilor, creşterea preţurilor la materii prime, materiale şi utilitaţi, inregistrarea pe parcursul a doua exerciţii financiare consecutive a unor pierderi financiare semnificative, agravarea continua a situaţiei societaţii prin menţinerea şi in prezent a conjuncturii nefavorabile pe piaţa produselor de profil şi de lipsa lichiditaţilor”, arata directorul fabricii, Sergei Fedorov. Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia in patru domenii: minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrica. In Romania, grupul Mechel este prezent prin şase intreprinderi metalurgice.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au anunţat ca vor demara de urgenţa construirea unui nou parc industrial in comuna Luna, sub numele de Tetarom Turda – Campia-Turzii. Acest proiect ar putea fi urmat in viitor de urmat de construirea a inca doua parcuri industriale, Tetarom Dej şi Tetarom Huedin. Noul parc industrial va fi construit pe un teren pus la dispoziţie de Primaria comunei Luna, printr-un parteneriat intre Consiliul Judeţean şi consiliile locale din Campia Turzii şi Luna. „Terenul pus la dispoziţie va avea undeva in jur de 100 de ha şi dorinţa noastra este sa putem absorbi cateva mii de oameni in aceste locuri de munca nou create. In anul acesta ne dorim inceperea acestui parc. La rectificarea de buget pe care o vom avea, vom prinde suma de bani pentru a realiza acest parteneriat, pentru infrastructura de acolo şi speranţa mea este ca in anul urmator sa poata fi angajaţi o parte din oamenii din zona respectiva”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Tetarom de Luna

Sindicaliştii nu au incredere in posibilitatea de atragere de investitori in zona Campia-Turzii. Liderul de sindicat Ioan Pascu, crede ca singura soluţie este ca statul sa cada de acord cu ruşii pentru ca oamenii sa-şi pastreze locul de munca. „Mai e teren in parcul industrial de aici, la fostele sere, e o gramada de teren in combinat, dar nu vine nimeni sa investeasca. Nu vor veni nici la Luna. Nu asta-i rezolvarea pentru noi. Singura soluţie e cea propusa de conducerea Mechel, scutirea de la plata CAS. Asta nu-i ajutor de stat, ii ajutor pentru stat, care, in loc sa plateasca şomaj la 800 de oameni care nu vor produce nimic, va incasa impozite şi contribuţii la pensii şi şomaj de la ei, daca işi vor pastra locurile de munca. Asta nu vor sa inţeleaga”, a declarat Ioan Pascu pentru cotidianul local Ziua de Cluj.
AJOFM a anunţat la inceputul acestei luni ca angajaţii care risca sa fie disponibilizaţi de la Mechel in urmatoarele luni vor avea la dispoziţie „funcţionarul electronic” pentru a-şi cauta de lucru. Este vorba de patru aparate conectate la baza de date a instituţiei, care le prezinta oamenilor posibilitaţile de angajare din zona in care locuiesc. „In cel mult doua saptamani vom instala patru funcţionari electronici. Vor fi conectaţi la baza de date a AJOFM, vor fi instalate in zona departamentului de resurse umane. Mulţi vor putea gasi locuri de munca inainte de a primi decizia de disponibilizare”, a declarat directorul AJOFM Daniel Don.
Don a aratat ca analizeaza alaturi de Consiliul Judeţean Cluj posibilitatea de a-i transporta pe cei disponibilizaţi de la Campia Turzii la Cluj-Napoca in mod gratuit, daca işi gasesc locuri de munca in acest municipiu. „E in analiza aceasta posibilitate, pentru ca mulţi agenţi economici nu recruteaza forţa de munca din zona limitrofa, din cauza costurilor cu deplasarea. Daca o persoana şi-ar gasi un job la Cluj-Napoca, ar avea costuri substanţiale cu transportul”, a spus Don.

Diana Gabor

BOX

Investiţii şi restrangeri

In planul de restrangere a activitaţii la Mechel Campia Turzii este inclusa şi restructurarea masiva a mai multor secţii, dar şi inchiderea uneia, cea de producţie de electrozi, unde lucreaza 60 de persoane. Şi alte secţii vor fi puternic restructurate, cum este tragatoria de oţel, de unde ar urma sa fie desfiinţate 169 de posturi. Mechel Campia Turzii nu este singurul combinat din grup care urmeaza sa fie restructurat, dar este cel mai afectat. In ţara vor fi disponibilizate in total 1.300 de persoane care lucreaza in grup. Mechel a facut investiţii substanţiale in combinatul din Campia Turzii: numai reţeaua de apa potabila finalizata in noiembrie a costat 600.000 de lei. Alte 7 milioane de euro au fost investite in mai multe linii de producţie – o linie de fabricat şi ambalat fibra metalica, o linie de alungit şi compactat oţel şi in tragatoria de sarma, care a costat 3,5 milioane de euro, in vreme ce linia tehnologica de sarme şi bare a costat 8 milioane de euro. In total, aproape 50 de milioane de euro de la preluarea combinatului. In schimb, a inchis doua secţii cu aport considerabil in activitatea fabricii – oţelaria şi o secţie de laminare, in 2006, pentru ca a preferat sa importe produse mai ieftine, din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.