Sindicatul MediaSind Filiala TVR Cluj a solicitat Președintelui-Director General al SRTV, Dan Cristian Turturică, să claifice de urgență situația privind cenzurarea emisiunii Reporter Special, programată pentru difuzare pe canalul TVR Cluj în data de 5 iunie 2022. De asemenea, realizatorul Romeo Couți a cerut conducerii Studioului de la Cluj să precizeze dacă Laura Pașca, producător interimar executiv, are atribuții de a opri de la difuzare o producție jurnalistică asumată de titularul de convenție de producție.

Emisiunea interzisă de la difuzare trata o temă extrem de dezbătută în presa internațională și prezenta un interes major pentru publicul din România: Viktor Orban, produsul reformei politice ungare şi exponent al națiunii maghiare, ofensiva Budapestei adupra Transilvaniei. În studioul TVR Cluj au participat la discuție istoricul Alexandru Ghișa şi analistul col. SRI(r) Tudor Păcuraru.

Jurnalistul Romeo Couți a dezvăluit că emisiunea a fost oprită de la difuzare de către conducerea interimară TVR Cluj, pe motiv că col. SRI(r) Tudor Păcuraru nu a prezentat documente care să ateste că Viktor Orbán nu mai este un partener de încredere pentru Bruxelles. Romeo Couți susține că a fost anunțat că emisiunea nu va mai fi difuzată numai cu două zile înainte de data în care era programată, cu toate că emisiunea a fost predată la secretariatul de emisie în 24 mai.

În atenția membrilor Consiliului de Administrație al SRTV,

Către, DAN CRISTIAN TURTURICĂ, Președinte-Director General al SRTV

Domnule Președinte – Director General,

Sindicatul MediaSind Filiala TVR Cluj vă solicită să dispuneți de urgență clarificarea situației privind cenzurarea emisiunii Reporter Special, programată pentru difuzare pe canalul TVR Cluj în data de 5 iunie 2022. În ciuda mediatizării intense a acestei situații, conducerea Studioului Teritorial TVR Cluj încearcă mușamalizarea cazului. 

În ciuda mediatizării intense a acestei situații, conducerea Studioului Teritorial TVR Cluj încearcă mușamalizarea cazului. 

Realizatorul Romeo Couți, membru al sindicatului MediaSind Filiala TVR Cluj a solicitat punctual conducerii Studioului de la Cluj să precizeze dacă doamna Laura Pașca, producător interimar executiv, are atribuții de a opri de la difuzare o producție jurnalistică asumată de titularul de convenție de producție. În adresa nr 1780/14.06.2022 directorul Alin Gelmărean l-a informat că situația semnalată a fost transmisă Comisiei de Etică și Arbitraj. Vă informăm că această adresă confirmă încă o dată politica de hărțuire și discriminare a membrului nostru de sindicat, Romeo Couți. 

În cazul de față argumentele sunt următoarele: 

  1. Atribuțiile unui membru CD al unui Studio Teritorial sunt fixate de angajator, adică de dumneavostră și nu de Comisia de Etică și Arbitraj, cum în mod eronat menționează directorul TVR Cluj, Alin Gelmărean în adresa aminitită. Din acest motiv vă solicităm să ne răspundeți în scris dacă doamna Laura Pașca are în fișa de post competența de a opri de la difuzare o emisiune.
  2. Comisia de Etică și Arbitraj, potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare, nu are competența să se pronunțe asupra discuțiilor între un producător și șeful ierarhic superior pe marginea unei producții editoriale aflate în lucru. 
  3. Statutul Ziaristului din SRTV invocat în adresa  nr 1780/14.06.2022 de către directorul Alin Gelmărean, privind exercitarea controlului ierarhic redacțional punctează la nivel de principiu relația producător de emisiune – șef ierarhic, atribuțiile concrete fiind stabilite în fișa de post a șefului ierahic.

În concluzie, esența cazului de la TVR Cluj este una de ordin administrativ și privește atribuțiile conform fișei de post ale doamnei Laura Pașca. Implicarea Comisiei de Etică și Arbitraj de către conducerea TVR Cluj într-o dispută de ordin administrativ confirmă politica de hărțuire și de abuz în serviciu exercitată în acest caz.

MediaSind Filala TVR Cluj susține demersul membrului nostru de sindicat, Romeo Couți, transmis în data de 8 iunie 2022 către dumneavoastră și vă solicită să demarați o cercetare administrativă pentru lămurirea situației. Precizăm că suntem în contact cu europarlamentarul Michael Gahler, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European. Acesta ne-a transmis că urmărește cu îngrijorare faptul că o emisiune, care trata subiecte legate de guvernarea premierului maghiar Viktor Orban din perspectiva relațiilor bilaterale România-Ungaria, a fost cenzurată la televiziunea publică din România invocându-se argumente de ordin subiectiv. În situația în care vom constata că și demersul nostru rămâne fără răspuns îl vom susține pe Romeo Couți pentru internaționalizarea acestui caz.”, se arată în sesizarea sindicatul MediaSind Filiala TVR Cluj.

Citește și: Abuzurile de la TVR Cluj ies la iveală. Jurnalismul independent, strivit sub bocancii cenzurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here