Dr. Cosmina Magdău, medic la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din Cluj-Napoca a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook în care vorbește despre epuizarea totală a celor ”din linia întâi” și admite și ea: ”covid-ul ne-a îngenuncheat”. Medicul concluzionează că ”evenimentul de aseară m-a „revigorat” când credeam că nu mai pot! Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”.

Mesajul integral postat de Dr. Cosmina Magdău:

”Au spus-o alții, mai umblați decât mine, pe vremurile astea de criză: „covid-ul ne-a îngenuncheat!”.

Pe noi și pe alții cu muuult mai buni! În sistem de sănătate, în locuri în spitale, în educația populației! În toate cu mult mai buni! Dar îngenunchiați și ei! Iar acum, epuizarea totală a tuturor celor „din linia întâi”, celor ce n-au avut concediu, nici zile libere, și nici prea multe vorbe bune în vreun ziar sau vreo rețea de socializare, ne fac să ne îndoim nu doar de existența divină, ci chiar de existenta vreunui sens al acestei lupte!

Și totuși… Totul a început chiar la schimbul de ture. Un pacient desatura sever, deși era pe HFOT dat la maximum! Apoi a intrat în stop! Au rămas toți din tura cealaltă, 4 ore peste programul lor (atât cât a durat resuscitarea) și am ajuns și eu, și toți din tura mea! Doctori, asistenți, infirmieri! Anestezistul sosise deja la caz. Toți, în costumele albe, măști, viziere! I-am admirat doar o clipă, alunecând unii pe lângă alții, într-o agitație mai mult sau mai puțin controlată, dar extrem de dedicați! Aproape că nu-mi venea să cred că sunt ai mei, echipa mea! Cei „de pe covid”! A fost o luptă cum nu am trăit niciodată, chiar cred că nu! Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri, patru, nici în condiții normale! (Și am resuscitat, reușit sau nu, de… câteva ori!). Dar a fost mai mult decât atât: o anumită „conexiune” între ei… Au fost fascinanți! Toți! Pe unii nici nu îi cunosc bine, sunt angajați noi! Nu toți au fost pregătiți pentru așa ceva, însă făceau asta cu un anumit devotament care îmi confirmă ce știam deja: faptul că nu oricine vine aici! Trebuie să ai ceva (o doagă lipsă!! sau una în plus) ca să „te ceri” pe Covid! O anumită tipologie psihologică… (și să nu o faci pentru „sporul/stimulentul de Covid”)!

Ce pot spune mai mult? Evenimentul de aseară m-a „revigorat” când credeam că nu mai pot! Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”, scrie pe Facrbook, Dr. Cosmina Magdău.

Cu această ocazie, redacția Gazeta de Cluj le mulțumește medicilor și personalului medical pentru eforturile depuse, pentru profesionalismul și extraordinara dedicare! Vă suntem recunoscători!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here