Controversele legate de reluarea testelor ADN ale rămășițelor găsite în pădurea de lângă Caracal au generat noi dispute în cazul dispariției celor două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. După ce INML a anunțat că rezultatele „sunt preliminare întrucât rezultatele obținute sunt parțiale”, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a depus o plângere la Ministerul Sănătății, iar ministrul de resort, Sorina Pintea, a dispus verificări la institutul medico-legal. Cu toate acestea, ancheta continuă deși este îngreunată de lipsa rezultatelor investigațiilor genetice. Despre modul în care se fac aceste investigații și motivele care întârzie obținerea unor dovezi concludente a relatat, pentru EVZ, dr. Gheorghe Alexandrescu, cu zeci de ani de experiență în medicina legală.

Un nou scandal a izbucnit în jurul anchetei crimelor de care este acuzat Gheorghe Dincă, la o zi după ce INML a anunțat că se desfășoară un proces de reeșantionare și de reluare a analizelor ADN asupra rămățițelor descoperite în pădurea de lângă Caracal. Acolo, presupusul criminal anunțase că a aruncat rămățițele Luizei Melencu, tânăra de 18 ani, dispărută pe 14 aprilie.

După ce DIICOT anunțase, anterior, că, între 15 și 19 august, procurorii și polițiștii au continuat percheziția în curtea lui Gheorghe Dincă, au fost scanate și excavate zonele delimitate, au fost audiați martori și a fost dispusă expertizarea unor noi mijloace de probă de către Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” și Institutul Național de Criminalistică din cadrul IGPR, INML a anunțat că rapoartele de expertiză întocmite și comunicate organelor de urmărire penală, în speță DIICOT, până la momentul actual „sunt preliminare întrucât rezultatele obținute sunt parțiale”.

Pe acest fond, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a anunțat că va depune plângere la Parchetul General împotriva INML. „Eu nu înțeleg pe ce se reiau probele și față de cine. Nu s-a spus dacă se reiau față de prima expertiză sau pentru rămășițele din pădure”, a spus Cumpănașu. El a depus o sesizare și la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a dispus un control la INML.

Doar o analiză de etapă

Despre rezultatele transmise de INML către DIICOT, un celebru medic legist, dr. Gheorghe Alexandrescu, având la activ mii de autopsii, a explicat, pentru EVZ, că sunt doar „analize de etapă și nu pot fi, în actuala fază a anchetei, o certitudine”. Medicul legist a precizat că trebuie analizate toate rămășițele și probele, atât din curtea lui Dincă, cât și din pădurea în care au fost găsite rămășițele umane, nu doar un anumit os. De aceea analizele ADN vor fi reluate pentru a fi examinate și probele neexpertizate. „Probele sunt aduse în funcție de cum sunt găsite, puse în cutii, numerotate cu indicii de la locul în care au fost găsite. După aceea, se ia la analizat piesă cu piesă, os cu os, se supun unor analize fizicochimice. Este o muncă titanică și de lungă durată, iar un raport poate fi întocmit la finalizarea tuturor acestor expertize”, a explicat dr. Gheorghe Alexandrescu.

Vechimea oaselor și modul de incinerare

Medicul legist a precizat că trebuie stabilită, mai întâi, vechimea oaselor. Apoi, dacă acestea au fost incinerate având țesut uman sau după descompunerea ori îndepărtarea acestuia. „Este greu de presupus că în acel butoi, dacă se presupune că a ars victima, încape un corp uman întreg. Mai multe șanse sunt ca acesta să fie tranșat. Dar și în aceste condiții, în funcție de poziționarea cadavrului și de temperatura de ardere, pot rămâne rămășițe. Una este la crematoriu, când ai un cadavru în poziție orizontală și o anumită temperatură de incinerare și alta este într-un astfel de topitor în care trebuie să pui rămățițele umane în poziție verticală”, a precizat dr. Alexandrescu. Legistul a adăugat că în laboratorul de genetică va fi analizată și cenușa, dar și alte resturi și obiecte găsite în curtea lui Dincă și în pădurea de lângă Caracal, probe care vor fi supuse unor analize fizico-chimice.

Din ce dinți se poate extrage AND-ul

Medicul legist a adăugat că și în cazul celor 21 de dinți trebuie stabilit dacă aparțin aceleiași persoane. „Pot fi 21 de dinți de la 21 de victime, de exemplu”, a punctat specialistul. Din experiența sa profesională de zeci de ani în medicina legală, el susține că, în cazul incinerării unui corp, șansele ca ADNul să rămână în urma unei arderi sunt infime, dar că cei care pot păstra o amprentă genetică sunt anumiți dinți. „În molari acționează mai greu focul, plus că au coroana mai voluminoasă ce oferă protecție crescută pulpei dentare din camera pulpară. Îi protejează și coroana dentară dar și mușchii, țesutul, în timpul arderii”, a explicat dr. Gheorghe Alexandrescu.

Nu au apărut dovezi noi

Ultimele informații din cadrul anchetei arată că, în casa și în curtea lui Gheorghe Dincă, de pe strada Craiovei, nu au mai fost găsite alte dovezi, nici după scanarea cu aparatul de mare precizie adus de la Institutul de Stat în Construcţii.

Surse judiciare au anunțat că, până la sfârşitul lunii, anchetatorii vor să încheie cercetările la casa lui Dincă şi să-l aducă pe bărbat la Bucureşti pentru a-l supune unei expertize psihiatrice pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ în momentul în care ar fi săvârşit faptele pe care şi le-a asumat.

La cererea DIICOT, continuă testele ADN pentru dinţii găsiţi în pădurea de lângă Caracal. Procurorii vor să finalizeze o primă parte din dosar în ceea ce priveşte sfârşitul tragic al Alexandrei Melencu. Este foarte posibil ca această parte de dosar să fie trimisă în judecată pentru ca Gheorghe Dincă să răspundă în faţa justiţiei pentru faptele sale.

În context, anchetatorii susţin, potrivit unor surse, că din momentul dispariţiei fetei, telefonul Luizei a fost închis şi în toată această perioadă și nu s-a înregistrat trafic de date şi de voce. Reamintim că o colegă de a Luizei alertase familia că s-ar fi activat contul de WhatsApp al tinerei dispărute.

Vezi continuarea pe evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.