Practică de luare ilegală de bani de la pacienți pentru efectuarea de operații medicale, într-un spital din București.

Un medic plătit din bani publici care i-a spus unei paciente că șpaga oferită nu era suficient de mare pentru el a fost condamnat la închisoare, dar cu suspendare. 

Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu, medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, a fost condamnat definitiv de Curtea Militară de Apel București la doi ani, cinci luni și 10 zile de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată într-un dosar în care era acuzat de luare de mită și instigare la luare de mită, a relatat Agerpres

Medicul a devenit celebru după ce i-a reproșat unei paciente că i-a dat o sumă mult prea mică de bani pentru o intervenție chirurgicală, spunându-i că pentru 200 de lei nici nu urcă în sala de operații. 

Doctorul va presta muncă în folosul comunității

Curtea Militară de Apel Bucureşti a respins apelul lui Radu Viorel Vrăcioiu şi a menţinut pedeapsa aplicată în iulie 2021 de către Tribunalul Militar Bucureşti, decizia fiind definitivă.

Judecătorii au stabilit ca Radu Viorel Vrăcioiu să stea sub supraveghere trei ani, perioadă în care este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la una dintre următoarele două entități: Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 București și Direcția Generală și Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București. 

De asemenea, colonelul nu poate exercita funcţia de medic în sistemul public de sănătate pe o durată de doi ani.

DNA l-a trimis în judecată pe medic pentru luare de mită

Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu a fost trimis în judecată de DNA în martie 2019, pentru luare de mită (două fapte) şi instigare la dare de mită. Pe 29 noiembrie 2018, medicul a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce lua mită 500 de lei de la un bărbat în legătură cu efectuarea unei intervenţii chirurgicale pentru soţia sa.

Medicul a fost denunţat la DNA, după ce acesta i-a reproşat cu două zile în urmă pacientei, înainte de efectuarea operaţiei, faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenţiona să i-o dea, spunându-i că pentru aceşti bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii.

A determinat-o pe pacientă să-i ofere şi medicului anestezist suma de 150 lei

În aceeaşi zi, Radu Viorel Vrăcioiu a determinat-o pe pacientă să-i ofere şi medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a şi făcut. A intrat în salon şi, deoarece nu-i ajungeau banii, a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului pentru a fi înmânată mai departe anestezistului.

Procurorii nu au putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la medicul anestezist. Anchetatorii au mai stabilit că, pe data de 28 noiembrie 2018, pentru o intervenţie medicală asemănătoare, Radu Viorel Vrăcioiu a primit de la o altă pacientă suma de 500 lei.

Sursa: stiridecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here