În mai puțin de o lună au fost descoperite de două ori medicamente expirate aruncate în apele din județul Cluj. Este vorba despre lacul Tarnița aflat la aproximativ 30 de km de Cluj-Napoca și Someșul Cald aflat lângă municipiul Gilău. Menționez că doar aceste două cazuri au fost descoperite până în prezent, există posibilitatea și a altor astfel de situații. Acest mod descotorosire de medicamentele expirate este revoltător atât pentru locuitorii care beneficiază de apă potabilă din aceste surse cât și pentru mediul înconjurător. În prezent, în România ajung peste 1.500 de tone de deșeuri de medicamente necontrolat în mediu în fiecare an, de acolo ajung în apele subterane folosite, de exemplu, pentru apa plată din magazine.

Lacul Tarnița este principala sursă de apă potabilă pentru Cluj-Napoca

Lacul Tarnița este principala sursă de apă potabilă a municipiului Cluj-Napoca, aici au fost găsite pe data de 23 februarie de către pescari mai multe deșeuri medicamentoase. Reprezentanții Apelor Române au strâns nouă saci cu antibiotice, vitamine și anticoncepționale. Acestea au fost lăsate inițial pe marginea drumului dar cel mai probabil în urma vântului au ajuns în lac. Autoritățile au comutat aprovizionarea cu apă potabilă pe sursa Lacului Someșul Cald. În urma analizelor ABAST, s-au constatat următoarele “am asigurat realizarea unei game extinse de analize, care să ofere certitudinea că nu există modificări ale calității apei lacului, mai ales la priza de captare. Aplicarea procedurilor specifice pentru obținerea rezultatelor finale necesită parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentrațiilor și verificarea rezultatelor. 

În concluzie, toate rezultate obținute confirmă faptul că apa din acumularea Tarnița se încadrează în valorile normale”. Drept urmare acestor constatări s-a continuat alimentarea cu apă pe Lacul Tarnița. A fost contactat și purtătorul de cuvânt a Companiei de Apă Someș, Croitoru Lucian, care ne-a transmis “cantitatea de medicamente nu a fost mare, precizez că acestea nu au luat contact direct cu apa, au rămas în folie, totuși vorbim despre o cantitate infimă având în vedere că lacul dispune de peste 700 de milioane de metri cubi de apă plus distanța de peste 400 de metrii față de stația de captare”.

Istoria se repetă, de data aceasta peste câteva zile

Pe data de 2 martie, iar au fost găsite medicamente expirate, de data aceasta pe Lacul Someșul Cald. De data aceasta reprezentanții Apelor Române au reușit să strângă doar un sac de medicamente în urma sesizării Poliției Gilău. Și în acest caz, conform ABAST, calitatea apei nu a fost afectată “Au fost efectuate analize fizico-chimice pentru indicatorii caracteristici apelor de suprafață destinate potabilizării: temperatură, pH, oxigen dizolvat, consum chimic de oxigen, cloruri, sulfați, fluoruri, cianuri, detergenți și fenoli. Rezultatele obținute confirmă faptul că apa din acumularea Someșul Cald se încadrează în valorile normale”. Am formulat o solicitare conform legii 544/2001 privind liberul acces la informația de interes public pentru a consulta valorile obținute în urma testării, am primit următorul răspuns: 

“În conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA) nr.1012/2005 pentru aprobarea Procedurii privind mecanismul de acces la informațiile de interes public privind gospodărirea apelor, având în vedere că șirurile de date nu se  înscriu în categoria  informațiilor de interes public privind gospodărirea apelor, doar prelucrarea lor face parte din categoria  informațiilor de interes public privind gospodărirea apelor, în urma evaluării  analizelor probelor de apă prelevate de către instituția noastră,  în data de 02.03.2021 din apa lacului Someșul Cald, vă comunicăm că valorile indicatorilor de calitate ai apei prelevate  din lacul Someșul Cald se înscriu în valorile normale pentru acest corp de apă”, cu alte cuvinte nu am putut obține “șirurile de date” deoarece “nu se înscriu în categoria informațiilor de interes public”, vă las pe dumneavoastră să trageți propriile concluzii.

CEO Terapia, Dragoș Damian “este o situația abominabilă” 

“Aceste acțiuni sunt pur și simplu revoltătoare având în vedere că este vorba despre preparate chimice care odată ajunse în sol sau apă pot genera un dezastru. Farmaciile și spitalele trebuie să contracteze firme autorizate care se ocupă cu incinerarea acestor medicamente expirate. Și noi în cadrul companiei respectăm legislația în vigoare privind distrugerea stocurilor expirate. În acest caz este nevoie de o anchetă elaborată deoarece nu trebuie acuzat producătorul de medicamente ci unitățile care le-au aruncat în acest mod. Se poate afla cine este responsabil deoarece toate medicamentele au o serie și un număr de înregistrare propriu pentru a putea fi urmărite chiar există și sistemul Farmacovigilență care urmărește traseul unui produs de la ieșirea din fabrică și până ajunge la cumpărător. Companiile chiar păstrează și o mostră din produsele lor pentru a se putea proba sursa acestora. Este o situație abominabilă, cel mai probabil este vorba despre o unitate care nu a știut ce să mai facă cu ele și le-a aruncat în acest mod deoarece incinerarea autorizată se realizează contra cost”, a mai adăugat Dragoș Damian, CEO Terapia. 

Dr. Karina Bateș “aruncarea necontrolată a substanțelor chimice antropogene în lacuri sau râuri poate avea consecințe foarte grave”

Pentru a înțelege mai bine impactul negativ a aruncării acestor tipuri de reziduuri a fost contactată Dr.Karina Bateș din cadrul Departamentului de Taxonomie și Ecologie al Facultății de Biologie și Geologie UBB. Aceasta ne-a transmis următoarele “Mai grave sunt efectele negative posibile ale unor cantități mari de medicamente aruncate în apele de suprafață asupra organismelor din ecosistemele acvatice. Dacă substanțele incluse în produsele farmaceutice abandonate sunt toxice, atunci putem să ne așteptăm la mortalitate în rândul speciilor acvatice. În plus, fenomenele de bioacumulare și bioamplificare pot duce la situații în care substanțele chimice toxice să fie preluate de organismele acvatice și trecute de la un nivel trofic la altul (de la nevertebrate la pești de exemplu), cu efecte negative nedorite tot asupra oamenilor, ce reprezintă consumatorii de vârf în foarte multe lanțuri trofice acvatice.  

În concluzie, nu există efecte pozitive ale abandonării acestor deșeuri în mediu. Medicamentele expirate generate de populație trebuie colectate de farmacii conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 119/2014, pentru eliminare prin incinerare”.

Totuși, unde trebuie să ajungă medicamentele expirate?

Conform Ordinului Ministrului Sănătății, invocat și de Dr.Karina Bateș, medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Cu alte cuvinte orice persoană care deține medicamente expirate trebuie să le predea oricărei farmacii, de preferat pe baza unui proces-verbal pentru a exista totuși o dovadă a acestei predări. În acest mod, medicamentele colectate de către farmacii în recipiente speciale vor ajunge la firmele autorizate care se ocupă de transportul și incinerarea acestora, contra cost. Farmaciile nu au impusă o limită de colectare a medicamentelor expirate, practic nu sunt obligate să bată prea multă monedă pe acest subiect dar au totuși obligația să primească medicamentele de la cetățeni. 

Toate aceste acțiuni sunt devastatoare pentru mediul înconjurător după cum am putut remarca și din relatările specialiștilor. Este cu adevărat ofensator că ajung deșeuri de orice natură în astfel de locuri care “nu pot striga după ajutor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.