Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei.

El a amintit că 70% dintre medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi anti-COVID.

Cseke Attila a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, apoi ar urma încetarea contractelor de muncă.

În cazul în care nu se prezintă (certificatul digital – n.r.) – avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală şi nu se testează – va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi”, a afirmat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, este “logic” ca personalul medical să se vaccineze.

Avem 15 state în întreaga lume, dintre care unele în Uniunea Europeană, care au inclus vaccinarea obligatorie. Noi, prin acest proiect legislativ, spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze. Este totuşi o nuanţă. (…) Statul român a pus la dispoziţie tuturor, inclusiv personalului medical, gratis acest vaccin. Eu cred că toţi cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, cred în ştiinţă medicală, că doar nu facem medicină prin punerea mâinii pe pacient, ci facem prin aplicarea unor metode, unor tehnologii, cu ajutorul unei aparaturi moderne, cu ajutorul medicamentelor, cu ajutorul vaccinurilor. Şi atunci este – cred eu – absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă totuşi există persoane din această categorie care din diferite motive nemedicale nu doresc să se vaccineze, atunci pentru protecţia pacienţilor în primul rând. Pentru că pacientul, atunci când intră într-o unitate sanitară, aşteaptă să aibă protecţie în ceea ce priveşte posibilitatea de infectare, în sensul în care această posibilitate să fie redusă până la zero”, a arătat Cseke Attila.

70% dintre medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi anti-COVID.


sursa: stirileprotv.ro

Citește și: Elena Udrea îl simpatizează maxim pe Boc: „Atâta vreme cât lângă Cîțu este Emil Boc, PNL a ales corect”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.