Medicii de familie din Cluj se află într-o situație critică, în condițiile în care nu au primit în totalitate banii de la Casa de Asigurări de Sănătate pe luna octombrie.

De luni, 18 decembrie, vor solicita bani pentru consultații pacienților asigurați. De asemenea, vor opri eliberarea rețetelor pentru medicamente, inclusiv pentru bolnavii cronici.

Președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj, Dr. Emiliana Costiug, a declarat pentru Cluj24.ro că în acest moment cabinetele medicilor de familie încearcă să se organizeze în funcție de ce bani mai au.

„Casa de Asigurări de Sănătate nu și-o onorat contractul pentru luna octombrie a acestui an. Scadența pentru luna octombrie a fost 19 noiembrie, când am primit 60% din fondurile care ni se cuvin, iar de atunci nu mai avem, practic, nicio finanțare”, a decalarat dr. Emiliana Costiug.

Aceasta explică faptul că medicii de familie nu au alte venituri și sunt dependenți de sumele pe care le primesc pentru consultații de la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj.

„Noi trebuie să plătim luna aceasta taxa de redevență la Consiliul Județean petru folosirea spațiului unde funcționează cabinetele și aceasta este între 4.000 și 5.000 de lei. Avem de plătit facturi la gaz și curent, trebuie să plătim toate tipizatele pe care le luăm tot de la CAS și trebuie să plătim salarii. Iar noi nu mai avem bani”, a spus dr. Emiliana Costiug.

Consultații contra-cost
Astfel, dacă luni, 18 decembrie, medicii de familie nu vor primi restul de bani pe luna octombrie și banii cuveniți pe luna noiembrie a acestui an, vor face consultațiile contra-cost.

„Vom onora doar consultațiile pentru care s-a făcut programare, dar din 18 decembrie vedem că e momentul să găsim alte surse de finanțare. Nu este corect față de pacienții care plătesc asigurările de sănătate, dar trebuie să înțeleagă că problema nu este în curtea noastră”, a mai precizat medicul de familie, scrie Cluj24.ro.

Astfel, doar consultațiile care reprezintă urgențe vor fi gratuite, nu se mai fac programări, iar pentru onsultațiile la cerere de la pacienți se vor solicita bani. Dr. Costiug spune că fiecare cabinet va stabili o sumă, „probabil între 50 și 100 de lei”, în funcție de nevoile pe care le au.

Răspunderea este a CAS
De asemenea, medicii de familie atarg atenția că nici consilierea la distanță nu mai este un serviciu gratuit, fiind decontat doar în pandemie.

„Noi ajungem la burnout. Avem 20 de consultații plătite pe zi. Ce consultăm peste acest număr intră la plata per capita, care înseamnă 8 lei pe pacient, pe lună. Și mai facem alte 20 în plus pe zi”, a mai spus președita medicilor de familie din Cluj.

În condițiile date, medicii nu vor mai elibera nici rețete, iar cele pentru bolnavii cronici sunt extrem de importante pentru că aceștia nu pot întrerupe tratamentele.

„Problema este de asumare. De ce nu răspunde CAS pentru aceste lucruri? Medicii de familie și angajații lor își așteaptă banii și sper că se vor găsi fonduri pentru noi”, a mai spus dr. Emiliana Costiug, care susține că CAS trebuia să anunțe că nu vor fi fonduri pentru final de an, astfel ca medicii de familie să poată gestiona situația.

De asemenea, medicii de familie atrag atenția că atunci când nu vor mai acorda consultații gratuite, Unitățile de Primiri Urgențe vor fi asaltate de oameni bolnavi.

Citește și: Binele pe care l-a adus fuga lui Cătălin Cherecheș în Poliția din Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.