Asociaţia medicilor ORL din Franţa a pornit cercetările după ce mai multe persoane care s-au îmbolnăvit cu coronavirus SARS-CoV-2 au semnalat pierderea bruscă a gustului sau mirosului, iar aceste manifestări s-au petrecut înainte de declanşarea celorlalte simptome, febră, tuse sau dispnee (greutate în respiraţie).

Jérôme Salomon, şeful Direcţiei pentru Sănătate din Franţa, a afirmat că este atent la feedback-ul din domeniul specialiştilor în otorinolaringologie (ORL) şi care au raportat „reapariţia cazurilor de anosmie brutală, care corespunde dispariţiei bruşte a mirosului, fără obstrucţie a nasului, fără ca să existe secreţii”. El a menţionat însă că aceste simptome pot apărea izolat, dar a cerut francezilor să sune la medicul de familie dacă se întâmplă să aibă astfel de manifestări.

Insistând că acesta este un semn rar, DGS (Direcţia Generală a Sănătăţii) a solicitat persoanelor în cauză să ia legătura cu medicul lor, fără a merge la cabinetul medical, scrie Liberation, ctat de Mediafax.

După cum explică un jurnalist pe Blogul Le Monde, astfel de simptome au fost observate mai întâi în Iran, în Germania, apoi de un medic britanic, iar în final în Belgia de către societatea ORL.

„În general, aceste simptome au apărut în timpul infecţiei cu coronavirus SARS-CoV-2. Cu toate acestea, la unii pacienţi, pierderea mirosului şi a gustului s-a produs înainte de apariţia celorlalte semne, prin urmare, într-o fază preclinică, înainte de a fi declarate pozitive pentru coronavirus”, a explicat Le Monde Philippe Rombaux, şef a societăţii ORL la clinicile universitare St-Luc din Bruxelles.

În Germania, astfel de simptome au fost observate şi de Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virologie din Spitalul Universitar din Bonn. Într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, el a spus că a intervievat o sută de pacienţi cu coronavirus şi a menţionat că „două treimi dintre cei intervievaţi au descris o pierdere a mirosului şi a gustului care a durat câteva zile. Atât de mult, încât o mamă nu a putut percepe mirosul scutecului plin al copilului. Alţii nu-şi mai puteau mirosi şamponul şi mâncarea. Nu putem spune exact când apar aceste simptome, dar credem că apar mai târziu în infecţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here