Sindicatul ‘Solidaritatea Sanitară Cluj’ transmite printr-un comunicat protestul medicilor ortopezi angajați în Clinicile de Ortopedie I și II din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (SCJU Cluj-Napoca) față de un anumit paragraf din fișa postului, prin care, practic medicul este pus în imposibilitatea de a-și exercita cu profesionalism meseria.

Astfel, în lună martie 2016, a fost depusă la Tribunalul Cluj, de către Sindicatul ‘Solidaritatea Sanitară Cluj’, în numele unui grup de medici primari și specialiști ortopezi, o cerere de anulare a unui paragraf din fișa postului de medic specialist/ primar, impusă medicilor de SCJU Cluj-Napoca.

Conținutul paragrafului pentru care am solicitat constatarea nulității este următorul: ‘În mod curent consultul interdisciplinar de urgență se acordă în secția de specialitate care efectuează consultul, în timpul gărzii. În cazuri speciale, pentru pacienți în stare critică, în care solicitarea de consult interdisciplinar implică deplasarea în alt corp de clădire, responsabilitatea medicală revine medicului solicitant; medicul solicitat va consemna în raportul de gardă datele de identificare ale medicului solicitant, ora la care a plecat și la care s-a întors din/ în corpul de clădire în care își desfășoară garda, și va desemna unul din cadrele medico-sanitare (medic rezident, asistent medical) cu care va ține legătura în perioada de timp cât lipsește. Deplasarea în alt corp de clădire va fi adusă la cunoștința medicului șef de secție atât pentru secția solicitată, cât și pentru secția care a solicitat deplasarea, fiind menționată în raportul de gardă, sau în cazuri speciale cu solicitarea avizului medicului șef de secție. Cazurile critice speciale, care implică aspecte medico-legale vor fi aduse la cunoștința directorului medical al spitalului, printr-un raport întocmit de medicul care a solicitat consultul interdisciplinar cu deplasare’.

Menționăm că cele două clădiri ale Clinicilor de Ortopedie I și ÎI se află la o distanță de aproximativ doi kilometri de Unitatea de Primiri Urgențe (UPU-SMURD) și de Compartimentul de Ortopedie al Spitalului Județean. De altfel, toate clinicile SCJU Cluj-Napoca sunt răsfirate în 33 de clădiri situate în întreg municipiul Cluj-Napoca.

Cele două clinici de ortopedie au 70 de pături în care sunt internați pacienți chirurgicali, în diferite stadii de diagnostic și tratament. Orice deplasare a medicului specialist ortoped de gardă în alte clinici ale spitalului presupune lipsa supravegherii medicale competente a pacienților.

Se poate observa din textul fișei postului că SCJU Cluj-Napoca ne impune, practic, să ne deplasăm la orice solicitare din partea unui alt medic din spital, în condițiile în care acest medic solicitant consideră că se impune o astfel de deplasare.

Medicul specialist/ primar ortoped de gardă este titularul gărzii. El este responsabil pentru tot ce se întâmplă în gardă cu pacienții internați în clinicile de ortopedie. Deplasarea prin oraș, la alte secții clinice, inclusiv UPU SMURD, ne împiedică să supraveghem și să intervenim în timp util la pacienții deja internați în clinicile de ortopedie. Ce s-a întâmplat cu nou-născuții de la Maternitatea Giulești la absența timp de opt minute a asistenței medicale din salon ar trebui să conducă la niște învățăminte administratorilor spitalelor privitor la posibilele consecințe ale lipsei personalului dintr-o secție.

Medicului de gardă i se interzice să părăsească unitatea sanitară, indiferent de motiv, existând sancțiuni legale pentru acest fapt. Drumul parcurs prin oraș între diversele clinici reprezintă o părăsire a unității sanitare, implicit și o părăsire a gărzii.

Chiar dacă există o excepție legală privind permisiunea deplasării medicilor de gardă la UPU SMURD pentru cazurile spitalelor județene din Cluj-Napoca și Iași, trebuie ca în secțiile de ortopedie să rămână cel puțin medici specialiști pentru a asigura asistența de urgență a pacienților din acele secții. Mai mult, această permisiune nu este acordată pentru deplasări către toate secțiile spitalului, astfel cum prevede fișa postului, ci strict către UPU-SMURD.

În cazul clinicilor de ortopedie, gărzile sunt organizate cu o linie întâi reprezentată de medicul specialist/ primar, alături de care mai sunt una sau două linii de medici rezidenți. Dacă medicul specialist pleacă să consulte sau să opereze la alte clinici sau la UPU-SMURD, șaptezeci de pacienți chirurgicali rămân asistați de medici rezidenți (din anul I până în anul V de rezidențiat).

Medicii rezidenți nu au drept de liberă practică. Ei pot efectua investigații sau intervenții numai limitat, potrivit competențelor dobândite până în anul de studiu în care se află și numai sub stricta supraveghere a medicului specialist/ primar îndrumător. Dacă medicul îndrumător este plecat în altă clinică, la câțiva kilometri depărtare, medicul rezident nu poate efectua intervenții de urgență, sau, dacă totuși efectuează, responsabil pentru intervenția efectuată este tot medicul specialist îndrumător, chiar nefiind de față.

Cât privește prevederea din fisa postului care permite ca șaptezeci de pacienți cu probleme ortopedice să rămână în timpul gărzii doar sub supravegherea asistentelor medicale, fără medic, depășește limitele tolerabile ale riscului asumat și intră în categoria iresponsabilității.

În același timp, nici pacienții cu traumatisme multiple care ajung în UPU-SMURD nu beneficiază de asistență medicală de specialitate conform standardelor medicale în vigoare. Atât practica medicală cât și legea impun că în cazul pacienților medicali politraumatizați să se poată interveni în cel mult 10 minute de la intrarea pacientului în serviciul de urgență. Există țări în care acest timp este de doar cinci minute.

Este imposibil pentru medicul de gardă de la ortopedie să ajungă în 10 minute la UPU-SMURD, așa cum cere chiar legea. Din momentul în care medicul este solicitat să se deplaseze la urgențe, acesta trebuie să comande un taxi, trebuie să se schimbe din ținută de spital în ținută de oraș, trebuie să se deplaseze prin traficul și pe sensurile unice din Cluj-Napoca 2-3 km, și apoi să se schimbe din nou în ținută de spital când ajunge la UPU-SMURD. Este imposibil să facă toate aceste lucruri în zece minute.

În consecință nici pacientul care ajunge în UPU nu poate beneficia de asistență medicală în condițiile legii.

Situația medicului specialist/ primar de gardă devine imposibilă. I se cere să fie în mai multe locuri în același timp și să răspundă juridic pentru asistența medicală acordată în toate aceste locuri diferite.

Medicul specialist răspunde de ce li se întâmplă pacienților de pe secția de ortopedie, chiar dacă el este plecat în alte clinici, unde a fost solicitat să se deplaseze. Medicul specialist răspunde pentru faptele medicului rezident, chiar dacă nu îl poate supraveghea. Medicul specialist răspunde și de asistența medicală de specialitate acordată în alte clinici în care a fost solicitat să se deplaseze.

SCJU Cluj-Napoca are paturi de ortopedie în două locații din oraș. Clinicile de Ortopedie I și ÎI sunt situate pe strada General Traian Moșoiu, nr. 47. Pe lângă acestea, mai există un compartiment de ortopedie pe strada Clinicilor numărul 3-5, în aceeași curte cu UPU-SMURD. Linii de gardă de ortopedie sunt numai în strada General Traian Moșoiu, nu și pe strada Clinicilor. Practic medicul ortoped de gardă trebuie să alerge între două locații unde sunt internați pacienți ortopedici, pentru a asigura permanența serviciului medical. Pentru motive de economie financiară, spitalul încalcă legea, se riscă viața, sănătatea și integritatea pacienților și este pusă o responsabilitate uriașă pe umerii medicilor.

Dacă SCJU Cluj-Napoca ar mai avea o linie de gardă pe strada Clinicilor 3-5, ar fi acoperită asistența medicală de permanență pentru pacienții ortopedici internați în Compartimentul de Ortopedie și pentru UPU-SMURD. Pacienții ortopedici, indiferent că sunt internați pe clinici, în compartiment sau la UPU-SMURD, ar putea primi asistență medicală de specialitate în timp util. Medicii din cadrul Clinicilor Ortopedie I și II n-ar mai fi responsabili pentru fapte pe care nu le pot controla.

În medicină regulile administrative trebuie să asigure o cât mai bună funcționare a activității medicale. Este inadmisibil ca să se încalce flagrant toate regulile practicii și deontologiei medicale pentru a se asigura liniștea administrativă.

Noi am inițiat acțiunea în instanță cu convingerea că în felul acesta vom reintra în legalitate. Vrem ca SCJU Cluj-Napoca să i se impună să nu mai oblige medicii la părăsirea gărzii. Suntem încrezători că vom avea o soluție favorabilă. Până la soluția judiciară definitivă noi respectăm obligațiile din fișa postului și ne deplasăm la solicitarea colegilor noștri din cadrul altor secții, expunând pacienții unor riscuri foarte mari. Sperăm că instanța să judece cauza cu celeritate, și să repună lucrurile în limitele legii.

Vrem să putem pune în practică regulile de bază privind exercitarea profesiei de medic. Colegiul Medicilor ne-a dat dreptate. Ne susținem punctul de vedere în fața instanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.