Sistemul medical defectuos face victime în fiecare zi. Deficitul de personal, numărul mare de pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale, în raport cu numărul mic de chirurgi ce trebuie să facă faţă acestor provocări este dezastruos. Deseori o intervenţie chirurgicală durează peste şase ore, şi în cele mai multe cazuri personalul medical stă peste program şi aleargă dintr-o operaţie într-alta.

 

Dionisie Dudaş, din Zalău, este pacientul care a fost operat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de către chirurgul Bogdan Popovici în 2009. Deşi intervenţia a fost una de succes, în interiorul acestuia au fost uitate câteva pansamente, pe care le-au descoperit medicii din Ungaria, cei care l-au operat ulterior pe acesta. Întors în ţară, Dudaş i-a cerut despăgubiri chirurgului Popovici în valoare de 30.000 de lei pentru malpraxis, însă pentru că nu a obţinut acei bani, l-a dat în judecată pe acesta. Procesul s-a finalizat anul acesta, chirurgul fiind achitat definitiv şi irevocabil.

 

De la 30.000 lei la 200.000 euro

Chiar dacă în 2011 Dionisie cerea medicului suma de 30.000 de lei, ulterior, în instanţă acest voia despăgubiri uriaşe în valoare de 200.000 euro. Medicul a fost nevoie să îşi demonstreze nevinovăţia în instanţă, dat fiind faptul că răspunzători de numărarea acelor comprese folosite la intervenţiile chirurgicale erau de asemenea asistentul instrumentist şi infirmiera.

„Persoana vătamată Dudaş Dionizie prin avocatul ales s-a constituit parte civilă în procesul penal solicitând obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca la plata sumei de 27.987,24 lei despăgubiri civile şi a sumei de 200.000 euro cu titlu de daune morale şi a cheltuielilor de judecată, depunându-se înscrisuri doveditoare” potrivit informaţiilor de la dosar.

 

dionisie-dudas

În 2009 a început calvarul

La sfârşitul anului 2009, , Dionisie Dudaş a fost supus intervenţiei chirurgicale, efectuându-se pneumonectomie dreaptă, limfadenectomie mediastinală radicală.

În acest sens potrivit declaraţiilor de la dosar, martorii audiaţi în cursul cercetării judecătoreşti au arătat că echipa medicală al cărei coordonator a fost inculpatul a fost formată din Samsodan Ludovica, medicul primar anestezist terapie intensivă, Ciorba Ion Mircea, medic specialist in chirurgie toracică , în calitate de medic ajutor, Florin Covaciu, asistentul instrumentar, Bolboaca Lucica, în calitate de infirmieră.

Potrivit protocolului operator, medic operator a fost dr. Popovici Bogdan Ioan, medicul curant al persoanei vătămate, care a efectuat incizia, explorarea, drenajul şi închiderea, iar anestezis , Samsodan Adriana. De asemenea, intervenţia operatorie s-a referit la tumora pulmonară malignă lob superior drept dezvoltată centrohilar c T3NXMO. Intervenţia care a fost una complexă, s-a derulat pe parcursul a circa şase ore.

Potrivit actelor medicale ulterioare operaţia a fost un succes. După operaţie, pacientul a fost transportat la secţia de „terapie intensivă”, unde a rămas timp de o săptămână, pe parcursul căreia a început să simtă unele dureri în partea dreaptă a spatelui, care s-au acutizat cu fiecare zi, potrivit susţinerilor persoanei vătămate. Concomitent, atât persoana vătămată, cât şi soţia sa, martora Dudaş Tereza au observat în zona indicată o umflătură, fapt pe care l-au adus la cunoştinţa inculpatului. Medicul le-a dat însă asigurări că este o situaţie firească după intervenţia chirurgicală.

Ulterior bărbatul a fost externat, însă la scurt timp, starea lui de sănătate s-a degradat, acesta resimţind dureri intense în partea dreaptă a spatelui, iar după circa şase săptămâni de la externare a început să expectoreze sânge şi puroi. Astfel, Dudaş s-a adresat mai multor unităţi spitaliceşti din municipiile Cluj-Napoca şi Zalău, urmând un tratament cu citostatice. În anul următor acesta a fost internat din nou la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din municipiul Cluj-Napoca, fiind diagnosticat cu sindrom bronhosupurativ – bronşită purulentă. După mai multe investigaţii, i s-a prescris tratament medicamentos, acesta fiind externat la data de 27.05.2010 în stare ameliorată. Biletul de externare – scrisoarea medicală a fost vizată de doctor Livia Filip.

După aceasta, Dudaş a fost operat la Debreczen în Ungaria, unde doctorii i-au spus respectivului că au găsit în timpul intervenţiei chirurgicale mai multe comprese ”uitate” în timpul operaţiei de la Cluj.

 

Achitare pentru dr. Bogdan

Cu toate că acest aspect pare grav, faptul că acele comprese au fost lăsate în interiorul pacientului nu înseamnă că vina i-a aparţinut exclusiv chirurgului Bogdan. Ceilalţi doi oameni prezenţi în timpul primei intervenţii chirurgicale, Florin Covaciu şi Lucica Bolboaca recunosc faptul că intra în atribuţiile lor verificarea numărului de comprese cu care s-a început procedura şi renumărarea acestora după încheierea operaţiei.

„Martorul Florin Covaciu, asistentul instrumentar a relatat că este singurul asistent instrumentar în cadrul clinicii care participa la intervenţiile chirurgicale. Conform atribuţiilor de serviciu el este cel care pregăteşte atât materialul moale comprese şi halate dar şi foarfece, pense şi alte instrumente necesare operaţiei. De asemenea martorul se ocupa de sterilizarea materialelor noii comprese şi halate, steriliza compresele le punea în cutie, steriliza cutia şi o introducea în blocul operator. Era anunţat când începea operaţia şi intra şi el în blocul operator. Lua din cutie câte 10 comprese şi le aşeza pe masa sa de asistent instrumentar. Îşi scotea mănunchiul de câte 10, putând fi pe masă mai multe mănunchiuri. Îndată ce începea intervenţia chirurgicală la solicitarea chirurgului îl servea pe acesta cu pense, comprese şi alte instrumente de care avea nevoie. La solicitarea medicului chirurg îi înmâna acestuia câte-o compresă. Medicul chirurg o folosea la plagă, după care o înlătura sau i-o dădea lui să o arunce la gunoi sau o arunca cu propria mână la gunoi.

Martorul ştia numărul total de comprese cu care intra în operaţie iar din momentul în care compresa se arunca la coşul de gunoi el nu mai avea nicio atribuţie deoarece câmpul operator era steril, iar zona de debarasare a compreselor, nu. Persoana care număra compresele din coşul de gunoi era infirmiera. Aceasta număra compresele pe parcursul operaţiei, dar şi la final. În momentul în care aceasta comunica numărul final de comprese folosite şi intacte care trebuia să fie egal cu cel al compreselor existente iniţial înainte de începerea operaţiei.  În momentul în care numărul era diferit echipa operatorie începea să caute cele lipsă.

Bolboaca Lucica, în calitate de infirmieră a relatat faptul că a participat la operaţia din data de 10 noiembrie 2009, ea fiind cea care făcea curăţenie, dezinfecta transporta pacientul din şi în salon, iar dacă i se cerea în mod expres număra pansamentele. Astfel în momentul în care asistentul instrumentar spune să se numere pansamentele ea era persoana care număra pe cele aruncate, nefiind steril” se arată în declaraţiile de la dosar.

Astfel că instanţa de fond, Judecătoria Cluj-Napoca a decis achitarea medicului dat fiind faptul că pe parcursul procesului martorii audiaţi au explicat că nu intra în atribuţiile acestuia extragerea pansamentelor respective. Curtea de Apel Cluj a respins, ulterior, contestaţiile pe decizia de la Judecătorie, menţinând definitivă şi irevocabilă respectiva sentinţă. Medicul Bogdan a fost achitat în baza faptului că responsabilitatea compreselor era a asistentului instrumentar şi a infirmierei.

 

Chirurg cu experienţă

Popovici Bogdan Ioan este angajat in cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, începând cu data de 16.08.2011, iniţial în calitate de medic rezident an V având ca specialitate chirurgia toracică şi locul de muncă Secţia de Chirurgie Toracică, iar ulterior ca şi medic primar în aceeaşi specializare. Din raportul de evaluare nr. 220/RE/23.10.2015 întocmit de Serviciul de Probaţiune Cluj reiese că medicul deţine calificare profesională superioară prin absolvirea în anul 1996 a Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, urmată de o perioadă de cinci ani de rezidenţiat.

În luna august 2001 a fost angajat ca medic rezident în specialitatea Chirurgie toracică la instituţia sanitară unde îşi desfăşoară şi actualmente activitatea, pentru ca în mai 2002 să fie promovat ca medic specialist , iar din ianuarie 2009 să activeze ca medic primar. Din datele obţinute de la locul de muncă reiese că inculpatul şi-a îndeplinit corespunzător sarcinile şi atribuţiile stabilite în fişa postului şi avut o prestaţie de bună calitate, atât din punct de vedere al pregătirii profesionale, cât şi al calităţilor umane.

3 COMENTARII

  1. Achitarea s a pronuntat nu pentru ca nu ar fi fost responsabilitatea medicului sa inspecteze campul operator si sa evacueze corpurile straine, ci pentru ca aceasta uitare i ar fi produs pacientului doar o vatamare nesemnificativa si pentru ca medicul nu ar fi putut sa prevada aceasta uitare (desi in aceeasi hotarare se arata ca literatura de specialitate semnaleaza astfel de riscuri, ceea ce este vadit contradictoriu).

  2. Raul Răzvan Matei vă spune ceva domule doctor m-iați nenocit copilul un copilul de 16 ani ia-ți spus că-l tratați ca și pe copilul dumneavoastră lați dezamăgit la fel cum ați distus o familie fericită..

  3. Este o acuzație falsa adusa la adresa Domnului Bogdan Popovici. Este un Doctor cu multa experienta și mia salvat viata pana acum de 3 ori. Cum poate cineva sa îl acuze de asa ceva. Sa va fie rușine. Un om care a salvat multe vieți și foarte respectos și cu multa experienta. Este absurd sa i se aducă asemenea acuzați. Sa va fie rușine tuturor care acuzați acest om nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.