Medicul Teofil Pop, director general al Centrului Medical Interservisan, a fost pus sub urmărire penală prin dispoziția magistraților Judecătoriei Cluj-Napoca pentru infracțiunea de ucidere din culpă. Constantin Costea, pacient al lui Teofil Pop, a murit în urma unei meningite declanșată de o manevră eronată în timpul unei intervenții chirurgicale pentru scoaterea polipilor. Surorile Costea, fiicele pacientului, au reușit să obțină începerea urmăririi penale împotriva lui Teofil Pop, existența unui act de malpraxis fiind demonstrată de expertiza medicală.

 

În februarie 2007, Constantin Costea a fost consultat de medicul Teofil Pop la Centrul Medico-Chirurgical Universitar Interservisan. Doctorul, în urma diagnosticării, a recomandat internarea pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de scoatere de polipi. Pacientul, originar din satul Vişag, s-a internat la Interservisan şi, câteva zile mai târziu, a fost supus unei operaţii de îndepărtare a 12 polipi nazali. A doua zi după operaţie, pacientul a început să aibă dureri îngrozitoare de cap pe care medicul i le-a tratat cu analgezice.

 

Decedat  după o operație de scoaterea a polipilor

„Evoluţia postoperatorie a pacientului a cunoscut o stare nefavorabilă începând cu a patra zi de la intervenţia chirurgicală, după ce, între timp, fusese externat, instalându-se brusc o stare febrilă cu pierderea progresivă a stării de conştienţă, până la instalarea unei come de gradul IV, motiv pentru care aparţinătorii au solicitat intervenţia de urgenţă a serviciului de Ambulanţă, pacientul fiind internat în data de 12.02.2007 la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca”, arată motivarea judecătoarei Beatrice Birău.

Medicii de la Neurochirurgie au constatat apariţia unei fistule cranio-nazale care a rezultat în pneumoencefalie şi meningită. Aceştia au încercat, printr-o intervenţie chirurgicală, să închidă fistula, dar era deja prea târziu. Starea pacientului s-a înrăutăţit şi acesta a decedat la data de 5 martie 2007. Doctorii de la Neurochirurgie au constat o serie de deficienţe în tratamentul post-operator acordat lui Constantin Costea. Dacă imediat după intervenţia chirurgicală de îndepărtare prin smulgere a polipilor ar fi fost efectuat un control endoscopic, fistula ar fi fost identificată şi putea fi închisă la timp, cu riscuri mult mai reduse pentru pacient. Din păcate, acest procedeu nu a fost realizat la clinica Interservisan, iar atunci când au intervenit medicii de la Neurochirurgie, Constantin Costea era în stare foarte gravă, în comă de gradul IV. Potrivit verificărilor medicale ulterioare decesului, arată instanţa, datorită tamponării zonei afectate după prima intervenţie chirurgicală, a fost favorizată dezvoltarea unei infecţii, care a mascat scurgerea de lichid cefalorahidian ceea ce a dus la meningită, starea lui fiind foarte gravă când a ajuns, într-un final, la Clinica de Neurochirugie.

 

Nerespectarea procedurii în efectuarea autopsiei

La doar 12 ore de la decesul pacientului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj s-a procedat la efectuarea autopsiei. Maria Magdalena Petrescu, în calitate de şef al Serviciului de Anatomie Patologică a realizat această autopsie, fără participarea vreunui medic clinician, așa cum prevede art.18 al.2 din Hotărârea nr. 451-2004.

În conţinutul protocolului de necropsie nu este menţionată existenţa unei fistule LCR, deşi acest diagnostic apărea în introducerea raportului certificat de şefa de la Anatomie Patologică. Raportul specifică la început diagnosticul pus de medicii de la Clinica de Neurochirurgie: fistulă LCR cranio-facial, polipoză nazală operată, pneumoencefalie. În analiza Mariei Magdalena Petrescu nu este descrisă însă cutia craniană cu referire la aspectele consemnate în fişa de internare de la Neurochirugie.

 

Dat fiind că moartea a survenit la scurt timp după o intervenţie chirurgicală şi a fost pusă în legătură cu o deficienţă în acordarea asistenţei medicale, autopsia ar fi trebuit făcută de un medic legist şi nu de către anatomopatologul instituţiei sanitare în cadrul căreia a survenit decesul.

În plus, aceasta nu a anunţat autorităţile în momentul constatării unor nereguli la expertiza realizată asupra cadavrului. Medicul  Maria Magdalena Petrescu a ales, în mod greșit,  să „acopere” erorile medicale ale colegului său Teofil Pop, iar la momentul procesului nu s-a mai putut efectua o nouă expertiză, dat fiind faptul că rudele lui Constantin Costea au refuzat exhumarea acestuia din motive religioase. Astfel, „datorită imposibilităţii obiective de efectuare a expertizei medico-legale care să stabilească cauzele decesului defunctului Costea Constantin necesară în vederea stabilirii sau eliminării legăturii de cauzalitate dintre decesul pacientului şi conduita medicului Pop Teofil cercetat în dosarul cu 2117/P/2007 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 178 Cod penal, în cauza sus menţionată s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, arată instanţa. Pop Teofil a scăpat nevătămat, chiar dacă familia lui Costea a contestat neînceperea urmăririi penale (NUP), pentru că instanţele superioare au respins această iniţiativă.

 

Condamnare pentru complicitate

Maria Magdalena Petrescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi obligată să plătească despăgubiri în valoare de 20.000 de euro familiei lui Constantin Costea. Deşi moartea acestuia a survenit în martie 2007, familia Costea a primit această sentinţă care face cât de cât dreptate abia în 24 aprilie 2011. Pop Teofil a rămas însă neatins, deşi împotriva lui au mai fost depuse plângeri asemănătoare.

 

O nouă expertiză a declanșat urmărirea penală

Poliţiştii clujeni l-au cercetat pe Teofil Pop în urma plângerilor pentru ucidere din culpă, dar Parchetul nu putea continua investigaţiile din cauza lipsei expertizelor de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj. Ca urmare, în prima fază procurorii au respins solicitarea de începere a acţiunii penale împotriva medicului, arătând că nu se poate face o legătură directă între operaţie şi decesul pacientului, dar o nouă expertiza medico-legală a demonstrat că decesul s-a datorat manoperei medicale eronate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.