Mediul de Afaceri și Turism a deschis luni, 10 martie, sesiunea de înscrieri online la „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri’, precum și la „Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii’, conform site-ului instituției.
Aplicația dedicată „Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri’ s-a deschis la ora 10,00 și va rămâne așa până la epuizarea bugetului.
Startul înscrierilor online pentru „Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii’ s-a dat tot la ora 10,00, înscrierile putând fi făcute până pe data de 16 martie, ora 20,00.
Beneficiarii „Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri’ sunt debutanții în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani. Ei pot depune online cererile de finanțare până la epuizarea bugetului în valoare de 21 milioane lei. Conform Ghidului solicitantului, tinerii vor beneficia prin intermediul programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinanțare.
Bugetul ”Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii” pentru anul 2014 este de 500.000 de lei, din care se vor acorda alocații financiare nerambursabile (AFN). Pentru anul 2014, prin implementarea programului, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minimum 12 beneficiari. Nu pot beneficia de AFN în cadrul acestui program operatorii economici care au primit, cumulat pe parcursul ultimilor trei ani fiscali (doi ani fiscali precedenți și anul fiscal în curs), ajutoare de minimis (fie din surse publice naționale, fie din surse comunitare) în valoare totală de 200.000 de euro, echivalentul în lei. Operatorii economici care vor depăși acest prag prin însumarea AFN acordate prin program cu alte ajutoare de minimis primite în ultimii trei ani fiscali pot beneficia de finanțare numai până la atingerea plafonului de 200.000 euro, echivalentul în lei.